Ascultă Radio România Reșița Live

Prânzul de duminică: friptură de vită cu legume la cuptor și budincă de orez

Friptură de vită cu legume la cuptor este felul central al prânzului de duminică.

Prânzul de duminică: friptură de vită cu legume la cuptor și budincă de orez

Articol editat de Radio Resita, 20 octombrie 2024, 11:30

Se ia un kg de carne de vită și ulei vegetal pentru prăjit.

Pentru marinadă sunt de trebuință:
– două linguri de muștar de Dijon
– o lingură de miere (opțional)
– o lingură de sirop de rodie
– o lingură de curmale tocate (opțional)
– ulei de măsline după necesități
– doi căței de usturoi
– sare și piper negru proaspăt măcinat
– semințe de coriandru și de muștar
– sumac, ienibahar și scorțișoară (opțional)
– cartofi și morcovi
– ciuperci proaspete
– trei crenguțe de rozmarin

Se pregătește marinada.
Într-un castron mare, amestecăți toate ingredientele: muștar, miere, sirop de rodie, ulei de măsline, usturoi și condimente măcinate.

Într-o tigaie cu ulei vegetal la foc mare se prăjește carnea până se rumenește bine pe toate părțile.
Se transferă în castronul cu marinadă, acoperind-o pe toate părțile.

Între timp se mai adaugă puțin ulei în aceeași tigaie în care a fost rumenită carnea și se pun legumele tocate grosier. Se prăjesc, amestecând la foc mare. Se adaugă sare.
Transferați carnea marinată într-o tavă de copt. Puneți legume prăjite în jur. Acoperiți cu încă câteva crenguțe de rozmarin și introduceți în cuptorul preîncălzit la 200 de grade Celsius pentru 5 minute. Apoi se reduce focul la 160 de grade pentru încă 30 de minute. Cine vrea carnea trecută de medium rare o lasă încă 15 minute
Carnea rămâne la cuptor pentru odihnă și pentru destinderea fibrelor. Ușa cuptorului trebuie să fie într-e deschisă. O luați din cuptor înainte de servire cu ce garnitură preferați sau doar cu o salată.

Desert – Budincă de orez
Orezul dulce este un desert fabulos, făcut într-o jumătate de oră din cele mai simple ingrediente care sunt mereu la îndemână.

Se pregătesc:
– 100 de gr de orez cu bob rotund
– 250 de ml de smântână grasă
– 200 de ml de lapte
– 3 linguri bune de zahăr
– vanilie
– nuci.

Clățiți bine orezul printr-o strecurătoare cu apă rece. Lăsăți toată apă să se scurgă și puneți orezul în tigaie. Într-un castron combinați laptele și smântâna.
Orezul se gătește după principiul risotto-ului. Această înseamnă lichid adăugat treptat, aproximativ de 6 ori.
Adăugați o șesime din amestecul de lapte și smântână în orezul din tigaie. Se aduce la fierbere și se procesează la foc foarte mic, fără capac. Se amestecă constant, mai ales pe fund și pe părțile laterale. De îndată ce aproape tot lichidul este absorbit, adăugați altă porție de lichid. Continuați să gătiți, amestecând și turnând lichid.
Puneți zahărul și vanilia înainte de a adăuga ultima porție de lichid. Dacă se adăugă mai devreme se arde zahărul și  laptele rapid.
Gătiți orezul până când este complet fiert. Aproximativ 25- 30 de minute. Principalul lucru este ca orezul să fie moale și semi-lichid.

Budincă este gata. Se ia de pe foc
Orezul se servește cel mai bine cald sau ușor răcit. Dacă îl pregătiți în avans, reîncălziți-l și diluați-l cu lapte înainte de servire. Se îngroașă foarte repede, așa că este bine să-l serviți imediat, sau să îl diluați mai târziu.
Se presară deasupra nuci tocate. Un desert care ne amintește de copilărie. Dacă îl faceți iarna să nu uitați de scorțișoară.

Daniel Babun

Rețetă mediteraneeană: Braciole napoletane
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 5 octombrie 2024, 09:31

Rețetă mediteraneeană: Braciole napoletane

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid și echilibrat. Rețetă mediteraneeană:...

Rețetă mediteraneeană: Braciole napoletane
Cod cu garnitură de cartofi și ciuperci cu sos verde
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 4 octombrie 2024, 08:13

Cod cu garnitură de cartofi și ciuperci cu sos verde

În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc peștii de apă dulce, sărată sau fructele de mare.Carnea de pește este una...

Cod cu garnitură de cartofi și ciuperci cu sos verde
Rețetă – Umplutură de pește sărat
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 20 septembrie 2024, 07:52

Rețetă – Umplutură de pește sărat

În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc peștii de apă dulce, sărată sau fructele de mare. Carnea de pește este una...

Rețetă – Umplutură de pește sărat
Rețetă Orientul Mijlociu- Arayes
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 18 septembrie 2024, 08:36

Rețetă Orientul Mijlociu- Arayes

Miercurea am dedicat-o fastuoaselor, delicioaselor și fabuloaselor preparate ale Orientului Mijlociu.Influențate de o istorie bogată a...

Rețetă Orientul Mijlociu- Arayes
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 17 septembrie 2024, 07:30

Rețetă americană – Grizzly Gnudi  

În a doua zi a săptămânii traversăm Atlanticul și poposim într-o bucătărie din câte o țară din America de Nord, de Sud sau Centrală. De...

Rețetă americană – Grizzly Gnudi  
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 16 septembrie 2024, 08:29

Rețetă europeană – Ciger sarma

Bucătăriile țărilor europene sunt diverse dar ele au anumite  caracteristici comune care le diferențiază de alte regiuni. Carnea este mai...

Rețetă europeană – Ciger sarma
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 15 septembrie 2024, 08:52

Prânzul de duminică: ciorbă de praz, tocănița ardelenească de porc și tăieței cu pesmet

A sta la masă cu familia, duminica, și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: ciorbă de praz, tocănița ardelenească de porc și tăieței cu pesmet
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 14 septembrie 2024, 09:45

Rețetă – Moussaka grecească

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid și echilibrat.Dieta mediteraneană are o...

Rețetă – Moussaka grecească