Ascultă Radio România Reșița Live

Prânzul de duminică: ciorbă de pui cu brânză topită și șnițel Jaeger în sos și smântână

A sta la masă cu familia, duminica, și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se consolidează, în compania unei mâncăruri bune și a unui vin de calitate.

Prânzul de duminică: ciorbă de pui cu brânză topită și șnițel Jaeger în sos și smântână

Articol editat de Valentina Adam, 8 decembrie 2024, 06:33 / actualizat: 8 decembrie 2024, 10:40

Ciorbă de pui cu brânză topită este un preparat foarte simplu, de casă, dar în același timp este foarte gustoasă. Este felul de început, pentru care folosim:
– 800 de ml de bulion de pui
– două pulpe superioare de pui, cu tot cu os
– un morcov mediu
– 2 cartofi medii
– două sau trei linguri de ulei vegetal
– 100 de gr de brânză procesată cu ceapă
– 100 de gr de brânză moale cremoasă
– sare și piper negru proaspăt măcinat.

Se toarnă bulionul de pui într-o cratiță și se aduce la fierbere, la foc mare. După aceea se reduce flacăra la minim și se pun pulpele la fiert pentru 30 de minute. Rezervați carnea pe o farfurie.
Curățați ceapa și toacați-o mărunt. Spălați și curățați bine morcovii și cartofii. Tăiați morcovii fâșii scurte sau dați-i pe răzătoarea grosieră, iar cartofii în cuburi mici.
Se încălzește ulei vegetal într-o cratiță mare, cu fundul gros. Adăugați ceapa și morcovii și prăjiți la foc mic timp de 10 minute.
Se toarnă stock-ul de pui peste legume, se pun cartofii și se mai fierbe până se înmoaie.
Adăugați toată brânza în supă și gătiți la foc mic, amestecând. Sărați și piperați după gust.
Tăiați pulpele de pui în cuburi mici, fără piele și os și adăugați în supă. Se aduce la fierbere și se reglează gustul de sare și piper.
Turnați supa fierbinte de pui cu brânza topită în boluri de servire. Puteți presăra în fiecare vas pătrunjel tocat mărunt, mărar sau rondele de ceapă prăjite.

Felul principal este șnițelul Jaeger în sos și smântână, un preparat clasic al bucătăriei germane.
Luăm:
– 200 de gr de mușchi sau ceafă de porc pentru fiecare persoană
– 500 de gr de ciuperci champignon, proaspete sau din conservă
– o ceapă mare
– jumătate de buchet de pătrunjel
– 100 de ml vin Riesling sec sau de lichior Cherry
– 150 de ml supă densă de pui
– 100 de ml de smântână grasă
– ulei vegetal după necesități
– sare și piper negru proaspăt măcinat.

Uscați bucățile de carne cu prosoape de hârtie și bateți-le ușor, după ce le-ați acoperit cu un strat dublu de folie.
Masați carnea cu sare și piper, ungeți ambele părți cu ulei vegetal și lăsăți să se odihnească 10 minute.
Între timp, curățați și tocați mărunt ceapa. Tăiați ciupercile în felii subțiri, îndepărtând picioarele. Tocați fin frunzele de pătrunjel.
Puneți pe foc o tigaie mare, cu fund gros și ungeți-o ușor cu ulei vegetal. Când tigaia este fierbinte adăugați bucățile de carne pe care le prăjiți la flacără medie până se rumenesc pe o parte, aproximativ 4 minute.
Întoarceți carnea, creșteți focul la mare și gătiți până se rumenesc, aproximativ 15 minute. Transferați carnea pe o farfurie încălzită și acoperiți-o lejer cu o folie termică.
Dacă este necesar, adăugați ulei vegetal și ceapă în tigaia în care a fost prăjită carnea. Gătiți, răzuind orice carne rumenită, cam 3 minute. Adăugați ciupercile și le prăjiți încă 3-4 minute.
Se toarnă vinul, se deglasează și se lasă să se evapore la jumătate. Turnați bulionul de pui, aduceți la fierbere, adăugați smântâna, presărați pătrunjel tocat, și amestecați bine. Se pune carnea și se încinge în sos. Se servește imediat cu salată de cartofi.

Bucurați-vă de prânzul de duminică alături de cine-l serviți! 

Daniel Babun

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 23 februarie 2025, 09:18

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris

Duminica este ziua în care a sta la masă cu familia se transformă într-o mică sărbătoare, în care legăturile familiale se întăresc, iar...

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 22 februarie 2025, 06:00

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline

Sâmbăta este ziua ideală pentru a aduce pe masă preparate sănătoase și pline de vitamine. Dacă vrei să gătești ceva ușor, rapid și...

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline
Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 februarie 2025, 10:34

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură

Prânzul de duminică este momentul perfect pentru a aduna familia în jurul mesei, într-o atmosferă relaxantă. Iată trei rețete savuroase,...

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură
Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 februarie 2025, 10:05

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară

Prânzul de duminică este un moment special pentru multe familii, un prilej de socializare, relaxare și savurare a preparatelor preferate. O supă...

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 26 ianuarie 2025, 09:49

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine

A petrece timp cu familia la prânzul de duminica este o tradiție îndrăgită, un prilej de reconectare și bucurie. De ce să nu transformăm...

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 12 ianuarie 2025, 09:30

Prânzul de duminică: supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci și cremă de ciocolată

Transformă prânzul de duminică într-o sărbătoare! Descoperă rețete delicioase pentru supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci...

Prânzul de duminică: supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci și cremă de ciocolată
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 11 ianuarie 2025, 10:28

Orez cu pui, vinete, ardei dulce și roșii în stil mediteranean

Gătește sănătos în stil mediteranean! Descoperă o rețetă rapidă de orez cu pui, vinete, ardei și legume, perfectă pentru un prânz...

Orez cu pui, vinete, ardei dulce și roșii în stil mediteranean
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 9 ianuarie 2025, 07:35

Tort leneș cu miere și smântână

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.Tortul este desertul central al multor evenimente...

Tort leneș cu miere și smântână