Ascultă Radio România Reșița Live

Prânzul de duminică: ciorbă de praz, tocănița ardelenească de porc și tăieței cu pesmet

A sta la masă cu familia, duminica, și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se consolidează, în compania unei mâncăruri bune și a unui vin de calitate.

Prânzul de duminică: ciorbă de praz, tocănița ardelenească de porc și tăieței cu pesmet

Articol editat de Radio Resita, 15 septembrie 2024, 08:52

Începem prânzul cu ciorbă de praz.
Mâncarea oltenească, de obicei simplă, este întotdeauna gustoasă și asezonată cu ardei iute sau hrean, dar nimeni nu poate nega rolul de vedetă al prazului.

Ingrediente:
– două bucăți de praz
– un păstârnac
– 50 de gr de țelină
– un kg de cartofi
– zeamă acră din murături sau borș
– roșii decojite
– ulei vegetal
– sare
– un morcov potrivit
– frunze de pătrunjel.

Se curăță zarzavatul, se spală, se taie rondele mici și subțiri de praz, iar celelalte legume se taie cubulețe. Se pun la călit în 4 linguri de ulei, după care se adaugă apă în jur de doi litri. Se lasă să fiarbă zarzavatul 15-20 de minute, după care se adaugă cartofii tăiați cuburi.
Separat, se pune zeama acră la fiert. Când cartofii sunt pe jumătate fierți, se adaugă roșiile și zeama acră.
Se mai lasă 10 minute după care se potrivește gustul de sare și se servește cu pătrunjel tocat mărunt.

Pentru felul principal ne inspirăm din Transilvania și pregătim tocănița ardelenească de porc.
Aceasta este o mâncare foarte îndrăgita în țara noastră pentru că este ușor de făcut și extrem de gustoasă. Cum fiecare regiune are specificul ei, în Ardeal diferența o face untura de porc și boiaua, care se folosesc din plin.

Ingredientele de care ne folosim:
– 1,5 kg carne de porc
– două linguri de untură de porc
– 3 cepe
– două linguri de pastă de tomate
– o lingură de boia dulce
– o foaie de dafin
– o lingură de pătrunjel tocat
– o lingură de faină
– o linguriță rasă de chimen măcinat, opțional
– sare și piper.

Ceapa se taie peștișori și se călește într-o cratiță cu cele două linguri de untură.
Carnea tăiată în bucăți potrivite se trece prin faină, se scutură de exces și se adaugă în cratiță, peste ceapă. Bucățile se rumenesc bine la foc iute, după care se presară boiaua și chimenul.
Se stinge totul cu pastă de tomate dizolvată în apă cât să acopere carnea și ceapa din cratiță.
Pe vas se așează un capac și se fierbe totul la foc mic cam o oră sau până când se pătrunde toată carnea, iar sosul este legat. Dacă sosul este prea gros, se mai adaugă apă și se mai fierbe puțin.
Tocănița ardelenească se poate servi cu o mămăligă caldă și ca aperitiv un pahar de pălincă.

Dulcele este un preparat rapid, tăieţei cu pesmet.
Este un desert delicious și foarte sățios care o să încânte mesenii.

Ingrediente necesare:
– 300 de gr de tăieţei laţi
– 100 de gr de pesmet
– 100 de gr de zahăr
– un sfert de linguriţă de scorţişoară
– două linguri de ulei de rapiță sau de unt.

Se pun tăieţeii la fiert în apă cu puţină sare, urmând indicațiile producătorului.
Într-o tigaie largă se încinge o lingură de ulei şi se adaugă pesmetul. Se prăjeşte la foc mediu, amestecând tot timpul.
După ce vedeţi că pesmetul începe să se rumenească uşor, daţi focul la mic şi continuaţi să prăjiţi până e rumen.
Când pesmetul s-a rumenit adăugaţi zahărul şi scorţişoara şi amestecaţi.
Mutaţi pesmetul într-o farfurie. Strecuraţi tăieţeii şi adăugaţi peste ei restul de ulei sau de unt.
Presărați pesmetul cu zahăr şi amestecaţi. Serviţi-i calzi și cine dorește îi poate asezona cu diverse dulcețuri.
Bucurați-vă de prânzul de duminică alături de cine-l serviți!

Daniel Babun

(folclor-romanesc.ro)

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 martie 2025, 06:00

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească

Papricaș de porc cu găluște este o rețetă românească autentică, apreciată pentru gustul său bogat și aroma inconfundabilă. Este...

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 2 martie 2025, 10:05

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale

Bucătăria românească este o comoară de arome și tradiții, iar duminica este momentul perfect pentru a descoperi și savura preparate...

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 23 februarie 2025, 09:18

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris

Duminica este ziua în care a sta la masă cu familia se transformă într-o mică sărbătoare, în care legăturile familiale se întăresc, iar...

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 22 februarie 2025, 06:00

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline

Sâmbăta este ziua ideală pentru a aduce pe masă preparate sănătoase și pline de vitamine. Dacă vrei să gătești ceva ușor, rapid și...

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 februarie 2025, 10:34

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură

Prânzul de duminică este momentul perfect pentru a aduna familia în jurul mesei, într-o atmosferă relaxantă. Iată trei rețete savuroase,...

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 februarie 2025, 10:05

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară

Prânzul de duminică este un moment special pentru multe familii, un prilej de socializare, relaxare și savurare a preparatelor preferate. O supă...

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 26 ianuarie 2025, 09:49

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine

A petrece timp cu familia la prânzul de duminica este o tradiție îndrăgită, un prilej de reconectare și bucurie. De ce să nu transformăm...

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 12 ianuarie 2025, 09:30

Prânzul de duminică: supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci și cremă de ciocolată

Transformă prânzul de duminică într-o sărbătoare! Descoperă rețete delicioase pentru supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci...

Prânzul de duminică: supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci și cremă de ciocolată