Ascultă Radio România Reșița Live

Prânzul de duminică: ciorbă de picioare de porc, carne de porc aromată înăbușită și cremă de cafea cu rom

A sta la masă cu familia duminica și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se consolidează, în compania unei mâncăruri bune și a unui vin de calitate.

Prânzul de duminică: ciorbă de picioare de porc, carne de porc aromată înăbușită și cremă de cafea cu rom

Articol editat de Radio Resita, 9 iunie 2024, 07:00

Ciorbă de picioare de porc este felul dintâi al mesei. Se folosesc la preparare:
– 4 picioare de porc
– două foi de dafin
– 10 boabe de piper negru
– 500 de ml de lapte proaspăt
– 80 de gr de unt
– două linguri de făină
– o lingură de boia
– sare, piper negru proaspăt măcinat și chili, după gust

Picioarele de porc curățate, se pun într-o oală cu apă împreună cu foile de dafin și piperul negru. Fierbeți până când carnea devine moale.
Zeama se strecoară apoi într-o altă oală, iar carnea se dezosează și se toacă. Puneți oala cu zeamă pe aragaz, adăugați carnea și turnați laptele cald.
Se încălzește uleiul separat și se face un rântaș din făină și boia. Dresătura se diluează cu puțină zeamă din ciorbă și apoi se pune în ciorbă. La final, se reglează gustul cu sare, și piper negru măcinat.
Serviți ciorba de picioare de porc cu pastă de usturoi, oțet, chili și hrean, după preferință.

Carne de porc aromată înăbușită este felul principal. Se folosesc la preparare:
– 400 de gr de faclă sau ceafă de porc
– o ceapă mare
– 7 căței de usturoi
– 50 de ml de ulei vegetal
– 200 de ml de vin alb aromat
– 400 de ml de apă
– un cub de concentrat de vită
– o linguriță de rozmarin
– o lingură de cimbrișor
– o jumătate de linguriță de boia de ardei
– tot o jumătate de linguriță de boia afumată
– un ardei cayenne uscat
– piper negru și sare, după gust
– două foi de dafin

Curățați carnea de excesul de piele și grăsime. Masați-o cu piper negru și lăsați-o la temperatura camerei până este gata de utilizare.
Tăiați grosier ceapa și usturoiul și căliți-le în ulei până se înmoaie, aproximativ 10 minute la foc moderat.
Se toarnă vinul și se fierbe fără capac timp de două minute pentru a se evapora alcoolul, apoi se ia de pe foc și se pasează.
Se pune sosul pe foc și se adaugă foile de dafin, rozmarinul, cimbrișorul, piperul negru, boiaua, ardeiul cayenne, apa și cubul concentrat mărunțit. După ce lichidul dă în clocot, se pune carnea și se fierbe timp de o oră. Verificați frăgezimea cărnii de porc și dacă este necesar, continuați gătitul până când este suficient de moale și fragedă. Adăugați apă caldă în funcție de consistența dorită a sosului.
Serviți preparatul cald cu cartofi sau orez.

Dulcele de duminică este o cremă de cafea cu rom. Sunt necesare:
– 4 linguri de granule de cafea instant
– 25 de ml de rom
– 600 de ml de lapte proaspăt
– coajă rasă de portocală
– o lingură cu vârf de amidon de porumb
– o păstaie de vanilie
– 3 ouă mari
– 120 de gr de zahăr
– un vârf de sare fină.

Amestecați zahărul, sarea și coaja de portocală. Turnați laptele într-o oală și puneți-o pe aragaz. Adăugați coaja de portocală, vanilia și romul.
Bateți ouăle cu cafeaua și amidonul până devin pufoase și netede. Se toarnă încet în lapte și se fierb timp de 10 minute, la foc mic. Amestecați constant.
Crema de cafea ar trebui să fie mai lichidă, nu prea groasă, pentru că se va întări suficient.
Crema de casă se toarnă în boluri și se pune la frigider să se răcească.
Puteți servi crema de ciocolată cu cafea cu biscuiți sau fructe.

Poftă bună, să vă bucurați și să savurați Prânzul de Duminică! 

Paste Bucatini cu carne de iepure
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 30 decembrie 2024, 09:00

Paste Bucatini cu carne de iepure

Insula Procida, alături de Ischia și de mult mai cunoscuta Capri fac parte din nestematele Golfului Napoli.Bucataria din Procida și Ischia sunt...

Paste Bucatini cu carne de iepure
Prânzul de duminică: supă de dovlecel, cartofi cu carne tocată și roșii și clătite de ciocolată cu kefir
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 29 decembrie 2024, 06:00

Prânzul de duminică: supă de dovlecel, cartofi cu carne tocată și roșii și clătite de ciocolată cu kefir

A sta la masă cu familia duminica și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: supă de dovlecel, cartofi cu carne tocată și roșii și clătite de ciocolată cu kefir
Pisto Manchego
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 28 decembrie 2024, 09:00

Pisto Manchego

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid și echilibrat.Dieta mediteraneană...

Pisto Manchego
Lohikeito
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 27 decembrie 2024, 09:45

Lohikeito

Carnea de pește este una dintre cele mai sănătoase pentru om. Vitaminele și mineralele, sursele importante de acizi grași sănătoși și...

Lohikeito
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 23 decembrie 2024, 05:30

Biscuiți Bussola din Burano

Burano este o insula care face parte din Italia fiind în laguna Veneției. Este una dintre cele mai frumoase și mai cunoscute insule, situată la 7...

Biscuiți Bussola din Burano
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 22 decembrie 2024, 06:37

Prânzul de duminică: ciorbă de oase afumate, pui umplut cu ciuperci și prăjitură cu foi de napolitane, caramel și nucă

Rubrica de duminică este dedicată mâncărurilor românești. Îmi face o deosebită plăcere să descopăr vechi rețete din bucătăriile...

Prânzul de duminică: ciorbă de oase afumate, pui umplut cu ciuperci și prăjitură cu foi de napolitane, caramel și nucă
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 21 decembrie 2024, 06:33

Akod

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid, și echilibrat inspirat de rețetele...

Akod
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 20 decembrie 2024, 09:00

Pește gratinat mediteranean

În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc peștii de apă dulce, sărată sau fructele de mare. Carnea de pește este una...

Pește gratinat mediteranean