Ascultă Radio România Reșița Live

Prânzul de duminică: ciorbă de picioare de porc, carne de porc aromată înăbușită și cremă de cafea cu rom

A sta la masă cu familia duminica și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se consolidează, în compania unei mâncăruri bune și a unui vin de calitate.

Prânzul de duminică: ciorbă de picioare de porc, carne de porc aromată înăbușită și cremă de cafea cu rom

Articol editat de Radio Resita, 9 iunie 2024, 07:00

Ciorbă de picioare de porc este felul dintâi al mesei. Se folosesc la preparare:
– 4 picioare de porc
– două foi de dafin
– 10 boabe de piper negru
– 500 de ml de lapte proaspăt
– 80 de gr de unt
– două linguri de făină
– o lingură de boia
– sare, piper negru proaspăt măcinat și chili, după gust

Picioarele de porc curățate, se pun într-o oală cu apă împreună cu foile de dafin și piperul negru. Fierbeți până când carnea devine moale.
Zeama se strecoară apoi într-o altă oală, iar carnea se dezosează și se toacă. Puneți oala cu zeamă pe aragaz, adăugați carnea și turnați laptele cald.
Se încălzește uleiul separat și se face un rântaș din făină și boia. Dresătura se diluează cu puțină zeamă din ciorbă și apoi se pune în ciorbă. La final, se reglează gustul cu sare, și piper negru măcinat.
Serviți ciorba de picioare de porc cu pastă de usturoi, oțet, chili și hrean, după preferință.

Carne de porc aromată înăbușită este felul principal. Se folosesc la preparare:
– 400 de gr de faclă sau ceafă de porc
– o ceapă mare
– 7 căței de usturoi
– 50 de ml de ulei vegetal
– 200 de ml de vin alb aromat
– 400 de ml de apă
– un cub de concentrat de vită
– o linguriță de rozmarin
– o lingură de cimbrișor
– o jumătate de linguriță de boia de ardei
– tot o jumătate de linguriță de boia afumată
– un ardei cayenne uscat
– piper negru și sare, după gust
– două foi de dafin

Curățați carnea de excesul de piele și grăsime. Masați-o cu piper negru și lăsați-o la temperatura camerei până este gata de utilizare.
Tăiați grosier ceapa și usturoiul și căliți-le în ulei până se înmoaie, aproximativ 10 minute la foc moderat.
Se toarnă vinul și se fierbe fără capac timp de două minute pentru a se evapora alcoolul, apoi se ia de pe foc și se pasează.
Se pune sosul pe foc și se adaugă foile de dafin, rozmarinul, cimbrișorul, piperul negru, boiaua, ardeiul cayenne, apa și cubul concentrat mărunțit. După ce lichidul dă în clocot, se pune carnea și se fierbe timp de o oră. Verificați frăgezimea cărnii de porc și dacă este necesar, continuați gătitul până când este suficient de moale și fragedă. Adăugați apă caldă în funcție de consistența dorită a sosului.
Serviți preparatul cald cu cartofi sau orez.

Dulcele de duminică este o cremă de cafea cu rom. Sunt necesare:
– 4 linguri de granule de cafea instant
– 25 de ml de rom
– 600 de ml de lapte proaspăt
– coajă rasă de portocală
– o lingură cu vârf de amidon de porumb
– o păstaie de vanilie
– 3 ouă mari
– 120 de gr de zahăr
– un vârf de sare fină.

Amestecați zahărul, sarea și coaja de portocală. Turnați laptele într-o oală și puneți-o pe aragaz. Adăugați coaja de portocală, vanilia și romul.
Bateți ouăle cu cafeaua și amidonul până devin pufoase și netede. Se toarnă încet în lapte și se fierb timp de 10 minute, la foc mic. Amestecați constant.
Crema de cafea ar trebui să fie mai lichidă, nu prea groasă, pentru că se va întări suficient.
Crema de casă se toarnă în boluri și se pune la frigider să se răcească.
Puteți servi crema de ciocolată cu cafea cu biscuiți sau fructe.

Poftă bună, să vă bucurați și să savurați Prânzul de Duminică! 

Carne la cuptor în stil franțuzesc
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 7 ianuarie 2025, 08:26

Carne la cuptor în stil franțuzesc

Am deosebita plăcere și onoare să urez pe frecvențele Radio Reșița La Mulți Ani tuturor celor care poartă numele Sf. Ioan Botezătorul....

Carne la cuptor în stil franțuzesc
Cacciucco
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 6 ianuarie 2025, 08:22

Cacciucco

Elba este o insulă în Marea Mediterană, aparținând regiunii italiene Toscana și se află la circa 20 km de coasta Grosseto. Este cea mai mare...

Cacciucco
Prânzul de duminică: supă cremă de champignon și ficat înăbușit cu smântână, morcovi și ceapă
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 5 ianuarie 2025, 07:08

Prânzul de duminică: supă cremă de champignon și ficat înăbușit cu smântână, morcovi și ceapă

A sta la masă cu familia duminica și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: supă cremă de champignon și ficat înăbușit cu smântână, morcovi și ceapă
Sandvișuri calde cu ton
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 4 ianuarie 2025, 07:00

Sandvișuri calde cu ton

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid și echilibrat.Dieta mediteraneană...

Sandvișuri calde cu ton
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 3 ianuarie 2025, 06:00

Pilaf cu fructe de mare

În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc peștii de apă dulce, sărată sau fructele de mare.Carnea de pește este una...

Pilaf cu fructe de mare
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 2 ianuarie 2025, 09:00

Tort cu lapte condensat

Astăzi, ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.Tortul este desertul central al multor...

Tort cu lapte condensat
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 1 ianuarie 2025, 09:00

Preparate tradiționale în prima zi a anului

Astăzi nu ajungem în Orientul Mijlociu pentru că vom colinda prin unele bucătării ale lumii să aflăm cu ce se delectează oamenii din alte...

Preparate tradiționale în prima zi a anului
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 31 decembrie 2024, 09:00

Krautsuppe

Marțea mergeam de regulă prin bucătăriile continentului american. Astăzi, fiind ultima zi din 2024 iar la noapte petrecem de Revelion vă spun...

Krautsuppe