Ascultă Radio România Reșița Live

Prânzul de duminică: ciorba de fasole păstăi,  șnitel crispy și tiramisu la pahar

A sta la masă cu familia duminica și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se consolidează, în compania unei mâncăruri bune și a unui vin de calitate.

Prânzul de duminică: ciorba de fasole păstăi,  șnitel crispy și tiramisu la pahar

Articol editat de Radio Resita, 8 septembrie 2024, 10:09

Prânzul debutează cu ciorba de fasole păstăi.
Folosim la preparare:
– 500 de gr de fasole păstăi
– câte două rădăcini de morcov și de pătrunjel
– o țelină mai mică
– o ceapă mai mare
– 4 căței de usturoi
– două roșii proaspete sau pulpă de roșii din conservă
– 4 cartofi, de preferință roz
– o crenguță de cimbru uscat sau proaspăt
– un buchet de pătrunjel proaspăt, tocat
– sare și piper negru, după gust
– boia de ardei dulce sau iute, după preferințe
– ulei vegetal pentru sotat legumele
– opțional, un ardei iute la servit.

Curățăm ceapa, usturoiul, cartofii, morcovii, pătrunjelul și țelina și le spălăm bine. Spălăm și roșiile. Ceapa o tocăm mărunt, morcovii și pătrunjelul îi tăiem rondele, iar țelina în cuburi mici. Tăiem roșiile și cartofii brunoise. Încingem într-o tigaie uleiul și sotăm ceapa și legumele la foc vioi. Adăugăm roșiile și mai ținem pe foc doar cât să scadă zeama lăsată de ele.
Într-o oală mare punem la fiert 4-5 litri de apă, după care adăugăm crenguța de cimbru, legumele sotate și cartofii și lăsăm la fiert aproximativ o oră.
Când legumele sunt fierte, oprim focul și reglăm gustul cu condimente și cu usturoiul pisat. Tot acum punem și frunzele tocate de pătrunjel. Punem capacul și lăsăm puțin ca să se amestece aromele. La servire, cine dorește poate să înobileze ciorba cu smântână.

Felul principal constă în șnitel crispy.
Luăm:
– 500 de gr de cotlet sau pulpă de porc, fără os
– 4 ouă
– făină
– 4 linguri cu vârf de pesmet
– sare și piper negru
– boia de ardei dulce sau iute, după gust
– ulei de floarea soarelui și untură de porc pentru prăjit.

Porționăm carnea în felii, ceva mai supțiri de un deget. Frăgezim feliile de carne cu ciocanul de șnițele și le masăm cu sare, piper și boia.
Batem ouăle și încorporăm treptat făina. Amestecăm bine ca să aibă consistența unei smântâni, nu prea groasă și lăsăm cam 10 minute ca să se omogenizeze.
Tăvălim feliile de carne prin compoziția preparată, scurgem excesul de ou, după care le tăvălim prin pesmet. În pesmet puteți să mai puneți, dacă doriți: sare, boia de ardei și piper, după gust.
Turnăm suficient ulei într-o tigaie antiaderentă, îl încingem bine și prăjim șnițelele până se rumenesc frumos. Le scoatem într-o farfurie tapetată cu prosoape de hârtie ca să se scurgă excesul de ulei. Servim șnițelele crispy cu piure de cartofi sau doar cu salată de varză proaspătă.

Felul dulce de la finalul mesei este tiramisu la pahar.
Folosim:
– 12 pișcoturi cu cacao
– 200 de ml de cafea neagră
– 100 de gr de ciocolată
– 100 de gr de smântână lichidă
– 100 de gr de Mascarpone
– 50 de gr de zahăr pudră
– 50 de ml de Amaretto
– 300 de gr de smântână grasă
– cacao.

Pregătim o cafea neagră, intensă, fără zahăr.
Topim ciocolata împreună cu smântâna lichidă, omogenizăm și lăsăm la temperat.
Smântâna o mixăm bine până devine pufoasă și aerată. Adaugăm zahărul, mixăm bine, apoi se punem brânza Mascarpone. La final, picurăm Amaretto și omogenizăm.
Punem câte două pișcoturi în fiecare pahar de sticlă. Pișcoturile le-am însiropat în cafea. Punem un strat de cremă de ciocolată. Crema de brânză se pune într-un poș și se șprițează în fiecare pahar. Pudrăm cu cacao.
Se pun paharele în frigider până la servire.
Bucurați-vă de prânzul de duminică alături de cine-l serviți! 

Daniel Babun

 (bucataras.ro;culinar.ro)

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 26 ianuarie 2025, 09:49

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine

A petrece timp cu familia la prânzul de duminica este o tradiție îndrăgită, un prilej de reconectare și bucurie. De ce să nu transformăm...

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine
Prânzul de duminică: supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci și cremă de ciocolată
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 12 ianuarie 2025, 09:30

Prânzul de duminică: supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci și cremă de ciocolată

Transformă prânzul de duminică într-o sărbătoare! Descoperă rețete delicioase pentru supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci...

Prânzul de duminică: supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci și cremă de ciocolată
Orez cu pui, vinete, ardei dulce și roșii în stil mediteranean
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 11 ianuarie 2025, 10:28

Orez cu pui, vinete, ardei dulce și roșii în stil mediteranean

Gătește sănătos în stil mediteranean! Descoperă o rețetă rapidă de orez cu pui, vinete, ardei și legume, perfectă pentru un prânz...

Orez cu pui, vinete, ardei dulce și roșii în stil mediteranean
Tort leneș cu miere și smântână
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 9 ianuarie 2025, 07:35

Tort leneș cu miere și smântână

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.Tortul este desertul central al multor evenimente...

Tort leneș cu miere și smântână
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 8 ianuarie 2025, 08:35

Pui Halal

Miercurea, se știe, că descoperim rețete din Orientul Mijlociu sau Orientul Apropiat, cum i se mai spune. Bucătăria din Orientul Mijlociu este...

Pui Halal
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 7 ianuarie 2025, 08:26

Carne la cuptor în stil franțuzesc

Am deosebita plăcere și onoare să urez pe frecvențele Radio Reșița La Mulți Ani tuturor celor care poartă numele Sf. Ioan Botezătorul....

Carne la cuptor în stil franțuzesc
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 6 ianuarie 2025, 08:22

Cacciucco

Elba este o insulă în Marea Mediterană, aparținând regiunii italiene Toscana și se află la circa 20 km de coasta Grosseto. Este cea mai mare...

Cacciucco
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 5 ianuarie 2025, 07:08

Prânzul de duminică: supă cremă de champignon și ficat înăbușit cu smântână, morcovi și ceapă

A sta la masă cu familia duminica și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: supă cremă de champignon și ficat înăbușit cu smântână, morcovi și ceapă