Ascultă Radio România Reșița Live

Prânzul de duminică: ciorba de fasole păstăi,  șnitel crispy și tiramisu la pahar

A sta la masă cu familia duminica și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se consolidează, în compania unei mâncăruri bune și a unui vin de calitate.

Prânzul de duminică: ciorba de fasole păstăi,  șnitel crispy și tiramisu la pahar

Articol editat de Radio Resita, 8 septembrie 2024, 10:09

Prânzul debutează cu ciorba de fasole păstăi.
Folosim la preparare:
– 500 de gr de fasole păstăi
– câte două rădăcini de morcov și de pătrunjel
– o țelină mai mică
– o ceapă mai mare
– 4 căței de usturoi
– două roșii proaspete sau pulpă de roșii din conservă
– 4 cartofi, de preferință roz
– o crenguță de cimbru uscat sau proaspăt
– un buchet de pătrunjel proaspăt, tocat
– sare și piper negru, după gust
– boia de ardei dulce sau iute, după preferințe
– ulei vegetal pentru sotat legumele
– opțional, un ardei iute la servit.

Curățăm ceapa, usturoiul, cartofii, morcovii, pătrunjelul și țelina și le spălăm bine. Spălăm și roșiile. Ceapa o tocăm mărunt, morcovii și pătrunjelul îi tăiem rondele, iar țelina în cuburi mici. Tăiem roșiile și cartofii brunoise. Încingem într-o tigaie uleiul și sotăm ceapa și legumele la foc vioi. Adăugăm roșiile și mai ținem pe foc doar cât să scadă zeama lăsată de ele.
Într-o oală mare punem la fiert 4-5 litri de apă, după care adăugăm crenguța de cimbru, legumele sotate și cartofii și lăsăm la fiert aproximativ o oră.
Când legumele sunt fierte, oprim focul și reglăm gustul cu condimente și cu usturoiul pisat. Tot acum punem și frunzele tocate de pătrunjel. Punem capacul și lăsăm puțin ca să se amestece aromele. La servire, cine dorește poate să înobileze ciorba cu smântână.

Felul principal constă în șnitel crispy.
Luăm:
– 500 de gr de cotlet sau pulpă de porc, fără os
– 4 ouă
– făină
– 4 linguri cu vârf de pesmet
– sare și piper negru
– boia de ardei dulce sau iute, după gust
– ulei de floarea soarelui și untură de porc pentru prăjit.

Porționăm carnea în felii, ceva mai supțiri de un deget. Frăgezim feliile de carne cu ciocanul de șnițele și le masăm cu sare, piper și boia.
Batem ouăle și încorporăm treptat făina. Amestecăm bine ca să aibă consistența unei smântâni, nu prea groasă și lăsăm cam 10 minute ca să se omogenizeze.
Tăvălim feliile de carne prin compoziția preparată, scurgem excesul de ou, după care le tăvălim prin pesmet. În pesmet puteți să mai puneți, dacă doriți: sare, boia de ardei și piper, după gust.
Turnăm suficient ulei într-o tigaie antiaderentă, îl încingem bine și prăjim șnițelele până se rumenesc frumos. Le scoatem într-o farfurie tapetată cu prosoape de hârtie ca să se scurgă excesul de ulei. Servim șnițelele crispy cu piure de cartofi sau doar cu salată de varză proaspătă.

Felul dulce de la finalul mesei este tiramisu la pahar.
Folosim:
– 12 pișcoturi cu cacao
– 200 de ml de cafea neagră
– 100 de gr de ciocolată
– 100 de gr de smântână lichidă
– 100 de gr de Mascarpone
– 50 de gr de zahăr pudră
– 50 de ml de Amaretto
– 300 de gr de smântână grasă
– cacao.

Pregătim o cafea neagră, intensă, fără zahăr.
Topim ciocolata împreună cu smântâna lichidă, omogenizăm și lăsăm la temperat.
Smântâna o mixăm bine până devine pufoasă și aerată. Adaugăm zahărul, mixăm bine, apoi se punem brânza Mascarpone. La final, picurăm Amaretto și omogenizăm.
Punem câte două pișcoturi în fiecare pahar de sticlă. Pișcoturile le-am însiropat în cafea. Punem un strat de cremă de ciocolată. Crema de brânză se pune într-un poș și se șprițează în fiecare pahar. Pudrăm cu cacao.
Se pun paharele în frigider până la servire.
Bucurați-vă de prânzul de duminică alături de cine-l serviți! 

Daniel Babun

 (bucataras.ro;culinar.ro)

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 martie 2025, 09:42

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză

Prânzul de duminică alături de familie este un moment special, o tradiție care aduce împreună gusturile autentice și conversațiile calde....

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză
Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 martie 2025, 06:00

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească

Papricaș de porc cu găluște este o rețetă românească autentică, apreciată pentru gustul său bogat și aroma inconfundabilă. Este...

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 2 martie 2025, 10:05

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale

Bucătăria românească este o comoară de arome și tradiții, iar duminica este momentul perfect pentru a descoperi și savura preparate...

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 23 februarie 2025, 09:18

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris

Duminica este ziua în care a sta la masă cu familia se transformă într-o mică sărbătoare, în care legăturile familiale se întăresc, iar...

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 22 februarie 2025, 06:00

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline

Sâmbăta este ziua ideală pentru a aduce pe masă preparate sănătoase și pline de vitamine. Dacă vrei să gătești ceva ușor, rapid și...

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 februarie 2025, 10:34

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură

Prânzul de duminică este momentul perfect pentru a aduna familia în jurul mesei, într-o atmosferă relaxantă. Iată trei rețete savuroase,...

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 februarie 2025, 10:05

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară

Prânzul de duminică este un moment special pentru multe familii, un prilej de socializare, relaxare și savurare a preparatelor preferate. O supă...

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 26 ianuarie 2025, 09:49

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine

A petrece timp cu familia la prânzul de duminica este o tradiție îndrăgită, un prilej de reconectare și bucurie. De ce să nu transformăm...

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine