Ascultă Radio România Reșița Live

Prânzul de duminică: ciorbă de conopidă, costițe de porc și tăiței cu pesmet

Rubrica de duminică este dedicată mâncărurilor românești. Îmi face o deosebită plăcere să descopăr vechi rețete din bucătăriile regiunilor românești și binențeles să le și prepar.
Mâncărurile simple, din ingrediente care se găsesc ușor, sunt cele mai gustoase.
Mai ales atunci când gătim rețete românești vechi, mâncăruri cu tradiție.

Prânzul de duminică: ciorbă de conopidă, costițe de porc și tăiței cu pesmet

Articol editat de Radio Resita, 10 noiembrie 2024, 09:00

Pentru masa de prânz din această duminică, la felul întâi vă propun o ciorbă de conopidă tradițională. Conopida este  frumoasă ca o floare, albă, gingașă și spumoasă.
Avem nevoie de:
– o conopidă medie
– o ceapă potrivită
– un morcov mijlociu
– o linguriță de semințe de chimen + jumătate de linguriță de chimen măcinat
– o linguriță cu vârf de boia dulce
– două linguri bune de făină
– 150 de gr de smântână acră, fermentată cu  25% grăsime
– două linguri de ulei vegetal
– sare și piper negru proaspăt râșnit.

Vom desface conopida în buchete și apoi se fierbe.
Ceapa o toacăm mărunt, iar morcovii îi tăiem în rondele subțiri. Într-o oală încingem o lingură de ulei și călim legumele la foc mic, amestecând rar, până se înmoaie fără a se rumeni deloc.
Adăugăm boiaua și amestecăm să se dizolve în uleiul din oală. Punem și semințele de chimen.
Dacă va place chimenul și va place să simțiți semințele în mâncare, puteți folosi o cantitate mai mare și atunci nu veți mai folosi la final chimenul măcinat. Vă recomand să prăjiți foarte ușor semințele de chimen. Dacă nu vă place chimenul nu îl folosiți.
Punem și buchetele de conopidă și turnăm 1.5 litri de apă. Râșnim piperul negru și presărăm sare după gust.
Aducem conținutul oalei la fierbere, dăm focul la mic și așezăm capacul peste oală. Fierbem conopida dar nu până devine moale, să fie al dente.  
Într-un robot de bucătărie punem cam jumătate din conopidă.  Luați buchetelele mai mici, lăsându-le pe cele mai frumoase în supă. Se mixează până se mărunțește. Adăugăm smântâna și un polonic de supă fierbinte și mixăm până devine un piure foarte fin.
Turnăm treptat acest amestec în supă, amestecând continuu cu polonicul în timp ce turnăm pentru ca smântâna să nu se brânzească.
Într-o tigaie mică încingem cealaltă lingură de ulei și când sfârâie, punem făina, amestecăm să nu se ardă, o luăm de pe foc și punem  restul de boia și chimenul măcinat. Amestecăm bine să se dizolve condimentele în ulei, punem în fir un polonic din ciorbă amestecând continuu și turnăm compoziția în oală.

La felul doi avem costițe de la porc sacrificat acasă pe care le-am pus la desărat dinainte cu o seară. Dacă nu aveți puteți folosi cu încredere și costițe din comerț.
De obicei costițele de casă sunt mai sărate decât cele din comerț, fiindcă sarea este singurul conservant care se folosește pentru a le asigura păstrarea în bune condiții mai mult timp. De aceea desărăm costițele. În afară de acestea mai luăm piper și ulei vegetal.

Se taie costițele în bucăți individuale, între oase și se pun într-o oală care se acoperă cu apă. Se fierb 5 minute din momentul în care apă clocotește, iar după aceea se scurg.
Se așează costițele într-un singur strat într-o tavă.  Se presară cu puțin piper negru, se stropesc ușor cu ulei și se adaugă apă doar cât să fie ca de un deget în tavă.
Tava se acoperă cu capac sau cu folie termică. Aburul trebuie să rămână prizonier în tavă. Se coc în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius. Ca să fiți convinși că sunt gata le verificați după 50- 60 de minute cu o furculiță. Când aceasta întră ușor în carne sunt gata.
Se ia folia de pe tavă și se coc în continuare până costițele se rumenesc plăcut. Acum dacă le verificați cu furculița, carnea ar trebui să se desprindă foarte ușor de pe os.
Sunt bune cu murături, alături de un piure de cartofi sau ce garnitură agreați.

La desert vă propun tăiței cu pesmet.
Pregătim:
– 300 de gr de tăiței lați sau Pappardelle
– 100 de gr de pesmet
– 100 de gr de zahăr
– un sfert de linguriță de scorțișoară sau cât preferați
– două linguri de unt gras sau ulei.
Punem tăițeii la fiert în apă cu sare. Se fierb conform instrucțiunilor de pe pachet ale producătorului.
Într-o tigaie largă topim o lingură de unt sau de ulei și  adaugăm pesmetul. Îl prăjim la foc mediu (la început) și amestecăm tot timpul. După ce vedeți că pesmetul începe să se rumeneasca ușor, dați focul la mic și continuați să prăjiți până devine rumen. Nu va opriți din amestecat.
Când pesmetul a devenit rumen, după aprox. 5 minute, punem zahărul, presărăm scorțișoara și amestecăm. Mutăm pesmetul într-o farfurie.
Strecurăm tăițeii, punem peste ei restul de unt sau de ulei și amestecăm. Adăugăm pesmetul cu zahăr și binențeles amestecăm. Se servesc calzi.

Poftă bună și să vă bucurați de ceea ce preparați pentru masa de duminică: ciorba de conopidă, coastele cu piure de cartofi și tăiței cu pesmet! 

Daniel Babun

Etichete:
Pâine la tigaie cu carne de porc condimentată
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 26 octombrie 2024, 09:17

Pâine la tigaie cu carne de porc condimentată

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid, și echilibrat inspirat de rețetele...

Pâine la tigaie cu carne de porc condimentată
Rețetă europeană: Spundră de porc
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 21 octombrie 2024, 09:00

Rețetă europeană: Spundră de porc

Mâncărurile ucrainene sunt cunoscute pentru varietatea și calitățile lor gustative. Bucătăria ucraineană include sute de rețete: borș și...

Rețetă europeană: Spundră de porc
Prânzul de duminică: friptură de vită cu legume la cuptor și budincă de orez
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 20 octombrie 2024, 11:30

Prânzul de duminică: friptură de vită cu legume la cuptor și budincă de orez

Friptură de vită cu legume la cuptor este felul central al prânzului de duminică. Se ia un kg de carne de vită și ulei vegetal pentru prăjit....

Prânzul de duminică: friptură de vită cu legume la cuptor și budincă de orez
Rețetă: Paella Marinara
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 18 octombrie 2024, 07:22

Rețetă: Paella Marinara

În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc peștii de apă dulce, sărată sau fructele de mare.Carnea de pește este una...

Rețetă: Paella Marinara
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 17 octombrie 2024, 07:18

Rețetă: savarină

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.Tortul este desertul central al multor evenimente...

Rețetă: savarină
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 16 octombrie 2024, 07:05

Rețetă din Orientul Mijlociu: Cilbir

Miercurea am dedicat-o fastuoaselor, delicioaselor și fabuloaselor preparate ale Orientului Mijlociu.Influențate de o istorie bogată a...

Rețetă din Orientul Mijlociu: Cilbir
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 15 octombrie 2024, 07:02

Rețetă: pui și cârnați Gumbo

În fiecare zi de marți a săptămânii traversăm Atlanticul și ne oprim în America de Nord, America Centrală sau America de Sud pentru a...

Rețetă: pui și cârnați Gumbo
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 14 octombrie 2024, 07:01

Rețetă europeană: cotlet Pozharskie

În fiecare zi de luni vă dezvălui câte o rețetă din gastronomia țărilor de pe Bătrânul Continent. Bucătăria rusă este una dintre cele...

Rețetă europeană: cotlet Pozharskie