Ascultă Radio România Reșița Live

Prânzul de duminică: bograch și piept de rață cu prune

A sta la masă cu familia duminica și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se consolidează, în compania unei mâncăruri bune și a unui vin de calitate.

Prânzul de duminică: bograch și piept de rață cu prune

Articol editat de Valentina Adam, 6 octombrie 2024, 09:00

Și prânzul de astăzi are unele feluri de mâncare intrate mai de curând în bucătăria românească. Primul fel, care este gătit în Ardeal și Banat este inspirat din bucătăria maghiară și se servește cu lingura.

Bograch bogat și gustos vă propun la debutul mesei.
De regulă, rețeta tradițională de Bograch include cinci tipuri de carne. Eu am folosit doar trei.

Ingrediente utilizate la preparare:
– 50 de gr de clisă de porc
– un kg carne amestecată de vită și porc (umăr sau spată) și pulpe superioare de pui
– 500 de gr de cartofi
– două roșii mari
– 2 gogoșari
– două cepe
– 2 ardei iuți
– câte o lingură bună de paprika dulce și afumată
– sare și piper negru proaspăt măcinat.

Tăiați 50 de gr de clisă în felii, apoi tăiați-le în cuburi mici.
Transferați într-un vas de fontă greu și gătiți la foc mic până când grăsimea s-a topit.
Tăiați carnurile în porții mari.
Puneți bucățile de carne într-o tigaie cu untură și prăjiți până se rumenesc, amestecând din când în când.
Curățați cartofii. Este indicat să luați tuberculi mici și să îi lăsați întregi. Dacă cartofii sunt mari, tăiați-i cuburi mari. Adăugați-i la carne.
Se spală roșiile și se taie în cuburi rustice.
Spălați gogoșarii, tăiați-i și îndepărtați semințele. Porționați-i  în cuburi mari.
Luați cepele și tăiațiile în 6 bucăți mari.
Tocați ardeii iuți proaspeți. Transferați toate legumele în tigaie.
Adăugați o lingură de boia dulce și o lingură afumată. Acestea din urmă vor da un gust nemaipomenit.
Turnați apă peste legume și carne, dar să nu le acopere complet. Dacă vă place un fel de mâncare asemănătoare Gulașului măriți cantitatea de apă. Sărați și piperați după gust. Fierbeți cartofii la foc mic până când sunt gata. Dacă gătiți Bograch la cuptor, acoperiți cu un capac și puneți-l la cuptor pentru o oră și jumătate la 180 de grade Celsius.
…………………
Felul principal este Piept de rață cu prune.

Pentru gătire se iau:
– două bucăți de piept de pasăre
– 60 de ml de sos de soia
– 3 lingurițe de condimente picante
– 20 de ml de ulei vegetal
– un ardei iute
– 8 prune
– 30 de gr de zahăr brun
– 30 de gr de unt
– sare de mare.

Faceți tăieturi superficiale pe piele în formă de romburi.
Dizolvați sarea de mare în 2 litri de apă rece și puneți acolo rața timp de două ore.
Tăiați mărunt ardeiul iute și amestecați sosul de soia, cu o lingură de zahăr brun, condimentele picante, ardei iute și ulei vegetal.
Clătiți carnea de rață sub jet de apă și uscați-o cu prosoape de hârtie
Transferați carnea în pungi speciale care se pot sigila și adăugați sosul.
Gătiți în vid carnea de rață timp de două ore la 54 de grade Celsius.
Tăiați prunele în jumătate și îndepărtați sâmburele.
Scoateți piepții finiți din pungi, rezervând sucul.
Prăjiți rața pe partea de piele în unt până se rumenește. Pentru a preveni arderea untului, puteți adăuga puțin ulei vegetal în tigaie.
Transferați carnea pe o farfurie și lăsați-o să se odihnească puțin.
Adăugați o lingură de zahăr brun în tigaia în care s-a gătit rața și prăjiți jumătățile de prune la foc iute. Cand prunele s-au rumenit, adaugati sucul din pungile de vid și fierbeți până în două minute.
Serviți rața picantă cu prune alături de orez sau paste.

Bucurați-vă de prânzul de duminică alături de cine-l serviți!

Daniel Babun

Rețetă din bucătăria americană- Șuncă tradițională din Maryland
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 17 decembrie 2024, 07:00

Rețetă din bucătăria americană- Șuncă tradițională din Maryland

Marțea  traversăm Atlanticul și ne oprim în America de Nord, America Centrală sau America de Sud pentru a descoperi  rețete deosebit de...

Rețetă din bucătăria americană- Șuncă tradițională din Maryland
Prânzul de duminică: supă de conopidă cu bile de brânză, carne de vită Bourguignon și clătite de ciocolată cu kefir
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 15 decembrie 2024, 06:08

Prânzul de duminică: supă de conopidă cu bile de brânză, carne de vită Bourguignon și clătite de ciocolată cu kefir

A sta la masă cu familia duminica și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: supă de conopidă cu bile de brânză, carne de vită Bourguignon și clătite de ciocolată cu kefir
Orez sicilian de conopidă
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 14 decembrie 2024, 06:03

Orez sicilian de conopidă

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid și echilibrat. Dieta mediteraneană...

Orez sicilian de conopidă
Jeleu de pește
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 13 decembrie 2024, 06:00

Jeleu de pește

În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc peștii de apă dulce, sărată sau fructele de mare.Carnea de pește este una...

Jeleu de pește
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 8 decembrie 2024, 06:33

Prânzul de duminică: ciorbă de pui cu brânză topită și șnițel Jaeger în sos și smântână

A sta la masă cu familia, duminica, și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: ciorbă de pui cu brânză topită și șnițel Jaeger în sos și smântână
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 3 decembrie 2024, 09:00

Rețetă din bucătăria americană: Saltenas

Așa cum am procedat în fiecare săptămână, marțea  traversăm Atlanticul și ne oprim în America de Nord, America Centrală sau America...

Rețetă din bucătăria americană: Saltenas
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 30 noiembrie 2024, 10:41

Pui copt în sos cremos de spanac

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid și echilibrat.Dieta mediteraneană...

Pui copt în sos cremos de spanac
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 24 noiembrie 2024, 07:00

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat

A sta la masă cu familia, duminica, și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat