Ascultă Radio România Reșița Live

Prânzul de duminică: bograch și piept de rață cu prune

A sta la masă cu familia duminica și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se consolidează, în compania unei mâncăruri bune și a unui vin de calitate.

Prânzul de duminică: bograch și piept de rață cu prune

Articol editat de Valentina Adam, 6 octombrie 2024, 09:00

Și prânzul de astăzi are unele feluri de mâncare intrate mai de curând în bucătăria românească. Primul fel, care este gătit în Ardeal și Banat este inspirat din bucătăria maghiară și se servește cu lingura.

Bograch bogat și gustos vă propun la debutul mesei.
De regulă, rețeta tradițională de Bograch include cinci tipuri de carne. Eu am folosit doar trei.

Ingrediente utilizate la preparare:
– 50 de gr de clisă de porc
– un kg carne amestecată de vită și porc (umăr sau spată) și pulpe superioare de pui
– 500 de gr de cartofi
– două roșii mari
– 2 gogoșari
– două cepe
– 2 ardei iuți
– câte o lingură bună de paprika dulce și afumată
– sare și piper negru proaspăt măcinat.

Tăiați 50 de gr de clisă în felii, apoi tăiați-le în cuburi mici.
Transferați într-un vas de fontă greu și gătiți la foc mic până când grăsimea s-a topit.
Tăiați carnurile în porții mari.
Puneți bucățile de carne într-o tigaie cu untură și prăjiți până se rumenesc, amestecând din când în când.
Curățați cartofii. Este indicat să luați tuberculi mici și să îi lăsați întregi. Dacă cartofii sunt mari, tăiați-i cuburi mari. Adăugați-i la carne.
Se spală roșiile și se taie în cuburi rustice.
Spălați gogoșarii, tăiați-i și îndepărtați semințele. Porționați-i  în cuburi mari.
Luați cepele și tăiațiile în 6 bucăți mari.
Tocați ardeii iuți proaspeți. Transferați toate legumele în tigaie.
Adăugați o lingură de boia dulce și o lingură afumată. Acestea din urmă vor da un gust nemaipomenit.
Turnați apă peste legume și carne, dar să nu le acopere complet. Dacă vă place un fel de mâncare asemănătoare Gulașului măriți cantitatea de apă. Sărați și piperați după gust. Fierbeți cartofii la foc mic până când sunt gata. Dacă gătiți Bograch la cuptor, acoperiți cu un capac și puneți-l la cuptor pentru o oră și jumătate la 180 de grade Celsius.
…………………
Felul principal este Piept de rață cu prune.

Pentru gătire se iau:
– două bucăți de piept de pasăre
– 60 de ml de sos de soia
– 3 lingurițe de condimente picante
– 20 de ml de ulei vegetal
– un ardei iute
– 8 prune
– 30 de gr de zahăr brun
– 30 de gr de unt
– sare de mare.

Faceți tăieturi superficiale pe piele în formă de romburi.
Dizolvați sarea de mare în 2 litri de apă rece și puneți acolo rața timp de două ore.
Tăiați mărunt ardeiul iute și amestecați sosul de soia, cu o lingură de zahăr brun, condimentele picante, ardei iute și ulei vegetal.
Clătiți carnea de rață sub jet de apă și uscați-o cu prosoape de hârtie
Transferați carnea în pungi speciale care se pot sigila și adăugați sosul.
Gătiți în vid carnea de rață timp de două ore la 54 de grade Celsius.
Tăiați prunele în jumătate și îndepărtați sâmburele.
Scoateți piepții finiți din pungi, rezervând sucul.
Prăjiți rața pe partea de piele în unt până se rumenește. Pentru a preveni arderea untului, puteți adăuga puțin ulei vegetal în tigaie.
Transferați carnea pe o farfurie și lăsați-o să se odihnească puțin.
Adăugați o lingură de zahăr brun în tigaia în care s-a gătit rața și prăjiți jumătățile de prune la foc iute. Cand prunele s-au rumenit, adaugati sucul din pungile de vid și fierbeți până în două minute.
Serviți rața picantă cu prune alături de orez sau paste.

Bucurați-vă de prânzul de duminică alături de cine-l serviți!

Daniel Babun

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 2 martie 2025, 10:05

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale

Bucătăria românească este o comoară de arome și tradiții, iar duminica este momentul perfect pentru a descoperi și savura preparate...

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 23 februarie 2025, 09:18

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris

Duminica este ziua în care a sta la masă cu familia se transformă într-o mică sărbătoare, în care legăturile familiale se întăresc, iar...

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 22 februarie 2025, 06:00

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline

Sâmbăta este ziua ideală pentru a aduce pe masă preparate sănătoase și pline de vitamine. Dacă vrei să gătești ceva ușor, rapid și...

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline
Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 februarie 2025, 10:34

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură

Prânzul de duminică este momentul perfect pentru a aduna familia în jurul mesei, într-o atmosferă relaxantă. Iată trei rețete savuroase,...

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 februarie 2025, 10:05

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară

Prânzul de duminică este un moment special pentru multe familii, un prilej de socializare, relaxare și savurare a preparatelor preferate. O supă...

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 26 ianuarie 2025, 09:49

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine

A petrece timp cu familia la prânzul de duminica este o tradiție îndrăgită, un prilej de reconectare și bucurie. De ce să nu transformăm...

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 12 ianuarie 2025, 09:30

Prânzul de duminică: supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci și cremă de ciocolată

Transformă prânzul de duminică într-o sărbătoare! Descoperă rețete delicioase pentru supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci...

Prânzul de duminică: supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci și cremă de ciocolată
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 11 ianuarie 2025, 10:28

Orez cu pui, vinete, ardei dulce și roșii în stil mediteranean

Gătește sănătos în stil mediteranean! Descoperă o rețetă rapidă de orez cu pui, vinete, ardei și legume, perfectă pentru un prânz...

Orez cu pui, vinete, ardei dulce și roșii în stil mediteranean