Ascultă Radio România Reșița Live

Prăjitura pian

În fiecare zi de joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.
Este bine știut că toate dulciurile turcești sunt delicioase, dar nu am preparat decât Baklava pentru că îmi place foarte mult. Dorind să mai cunosc și alte tipuri de dulce am dat peste o rețetă care m-a atras de la prima privire.

Prăjitura pian

Articol editat de Radio Resita, 4 ianuarie 2024, 10:08

Mi-a plăcut cum arată, dar și numele ei: Prăjitura pian. M-am decis să o prepar și binențeles să aflați și dumneavoastă rețeta sperând că vă decideți să o faceți.
Pentru blat ne  folosim de următoarele ingrediente:
– două ouă
– o jumătate de pahar de zahăr
– 100 de ml de ulei
– 400 de ml de lapte
– o cană de făină
– un pachet de praf de copt
– un pachet de zahăr vanilat
– patru linguri de cacao

Pentru crema;
– 600 de ml de lapte
– două cești de zahăr
– alte două cești de făină
– 200 de ml de smântână lichidă
– cacao

În primul rând pregătim blatul. Pentru aceasta batem bine ouăle și zahărul. Urmează să punem celelalte ingrediente: 100 de ml de ulei, 100 de ml de lapte, o cană de făină, un pachet de praf de copt, un altul de zahăr vanilat. Cacao se dizolvă în puțină apă și se pun două linguri la blat.
Turnăm aluatul în tava unsă cu unt și îl coacem în cuptorul preîncălzit la 175 de grade Celsius. Dureză cam 25 de minute, dar pot exista diferențe de la cuptor la cuptor, așa că apelați cu încredere la testul scobitorii. Timp de 15 minute nu deschideți ușa cuptorului pentru că există pericolul ca blatul să se lase.

În timp ce blatul se coace, pregătim crema. Pentru a face acest lucru, amestecăm într-o oală restul de lapte cu zahărul și făina rămase. Apoi gătim până se îngroașă.
După ce crema a prins consistență o luăm de pe aragaz și o lăsăm să se răcească. Amestecăm ocazional în această etapă.
După ce ajunge la temperatura camerei, adăugăm smântâna lichidă și amestecăm bine cu ajutorul unui mixer.

Scoatem tortul copt din cuptor și îl lăsăm două minute să se răcească și turnăm peste el amestecul de lapte și cacao. Crema se întinde uniform.
Acoperim partea de sus a tortului cu cacao. După ce se răcește se pune în frigider. Ideal ar fi să rămână peste noapte, dar dacă vă grăbiți se poate consuma după trei sau patru ore. O prăjitură delicioasă, dar nu mă credeți pe mine ci încercați-o dumneavoastră, mai ales că este și ușor de preparat, dar respectați cu strictețe cantitățile.

Serviți cu poftă și vă bucurați de minunata Prăjitură pian, dar să nu uitați că dulciurile se consumă cu responsabilitate, nu cu regularitate.
Doar ne-ndulcim, nu ne săturăm, să nu facem diabet sau să ne îngrășăm. La bună reauzire! 

Daniel Babun

(nefisyemektarifleri.com)

Prânzul de duminică: supă cremă de champignon și ficat înăbușit cu smântână, morcovi și ceapă
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 5 ianuarie 2025, 07:08

Prânzul de duminică: supă cremă de champignon și ficat înăbușit cu smântână, morcovi și ceapă

A sta la masă cu familia duminica și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: supă cremă de champignon și ficat înăbușit cu smântână, morcovi și ceapă
Sandvișuri calde cu ton
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 4 ianuarie 2025, 07:00

Sandvișuri calde cu ton

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid și echilibrat.Dieta mediteraneană...

Sandvișuri calde cu ton
Pilaf cu fructe de mare
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 3 ianuarie 2025, 06:00

Pilaf cu fructe de mare

În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc peștii de apă dulce, sărată sau fructele de mare.Carnea de pește este una...

Pilaf cu fructe de mare
Tort cu lapte condensat
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 2 ianuarie 2025, 09:00

Tort cu lapte condensat

Astăzi, ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.Tortul este desertul central al multor...

Tort cu lapte condensat
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 1 ianuarie 2025, 09:00

Preparate tradiționale în prima zi a anului

Astăzi nu ajungem în Orientul Mijlociu pentru că vom colinda prin unele bucătării ale lumii să aflăm cu ce se delectează oamenii din alte...

Preparate tradiționale în prima zi a anului
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 31 decembrie 2024, 09:00

Krautsuppe

Marțea mergeam de regulă prin bucătăriile continentului american. Astăzi, fiind ultima zi din 2024 iar la noapte petrecem de Revelion vă spun...

Krautsuppe
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 30 decembrie 2024, 09:00

Paste Bucatini cu carne de iepure

Insula Procida, alături de Ischia și de mult mai cunoscuta Capri fac parte din nestematele Golfului Napoli.Bucataria din Procida și Ischia sunt...

Paste Bucatini cu carne de iepure
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 29 decembrie 2024, 06:00

Prânzul de duminică: supă de dovlecel, cartofi cu carne tocată și roșii și clătite de ciocolată cu kefir

A sta la masă cu familia duminica și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: supă de dovlecel, cartofi cu carne tocată și roșii și clătite de ciocolată cu kefir