Ascultă Radio România Reșița Live

Pollo amarillo con arroz basmati

În a doua zi a săptămânii vizităm gastronomic câte o țară din America de Nord, de Sud sau Centrală. Am deschis ușa bucătăriei din Guatemala.

Pollo amarillo con arroz basmati

Articol editat de Valentina Adam, 7 noiembrie 2023, 08:06

Caracteristic pentru această țară este fuziunea a două mari culturi gastronomice. Cucerirea spaniolă a marcat nașterea unei tradiții culinare mestizo, pe de o parte ciocolata, avocado, ardeiul iute, vanilia și roșiile au fost introduse în rețete, iar pe de altă parte obiceiurile alimentare ale populației indigene din diferite etnii mayașe bazate pe porumb.
Mâncarea guatemaleză este cu adevărat variată, deși fiecare regiune oferă arome diferite. Cele mai multe preparate, fie că este vorba de bucătăria stradala sau de cea din restaurante,  se găsesc la prețuri accesibile.

Cele mai comune ingrediente sunt: fasolea, orezul, porumbul și tortilla.
Un mic dejun tipic include fasole, ouă, brânză, roșii prăjite, smântână și tortilla, însoțite de cafea sau sucuri. Referitor la prânz există întotdeauna o supă, un aperitiv și un prim fel însoțit de orez, legume, salată sau carne.

Astăzi vă prezint o rețetă tradițională guatemaleză, un pui înăbușit în sos cu o frumoasă nuanță aurie. Importantă este savoarea lui, moliciunea sosului datorat laptelui de cocos, care se învăluie foarte bine puiul. În loc de lapte de cocos se poate folosi smântână de gătit, dar cu cocos este mult mai bună.

Pollo amarillo con arroz basmati se numește preparatul. În traducere înseamnă pui galben cu orez basmati.

Ingrediente necesare:
– 3 piepți de pui medii dezosați, deși se poate face și cu pulpe superioare
– o ceașcă de ulei de măsline extravirgin
– două cepe medii
– o jumătate de ardei roșu
– o lingură generoasă de turmeric
– o frunză de dafin
– jumătate de litru de lapte de cocos
– puțin cimbru uscat
– o mână bună de coriandru proaspăt tocat
– o linguriță de chimen
– sare și piper negru proaspăt râșnit
– în funcție de cât vreți să fie de picant, puțin chili.

Pregătim sosul de bază pentru,… să-i spun,… tocană.

Curățăm ceapă și o tăiem bucățele mici. Procedăm la fel și cu jumătatea de ardei roșu și roșia. Ne dorim că aceste ingrediente să se topească în timpul fierberii, în final nu le vom observă textura dar le vom simți savoarea.

Punem o cratiță medie pe foc cu jumătate din uleiul de măsline extravirgin. Sotăm legumele, presărăm sare după gust și lăsăm pe foc mic până când totul este bine procesat.
Pregătim puiul îndepărtând orice exces de grăsime care ar putea veni de la piept sau de la pulpele superioare dezosate. Tăiem carnea în pătrate medii și asezonăm cu sare și piper după gust.

Punem puiul în cratiță împreună cu  turmericul, cimbrul uscat, foaia de dafin, împreună cu restul ingredientelor și amestecăm bine.

Dacă vă place cu o tentă picant, este timpul să adăugați puțin chili, dar amintiți-vă că are piper negru proaspăt râșnit și deja îi dă un pic de gust picant. Etanșăm cu un capac pentru ca puiul să rămână suculent. Lăsăm pe foc zece minute. Turnăm și laptele de cocos și amestecăm bine pentru ca aromele și savorile să se amestece. Lăsăm la foc mediu spre mare pentru că viitorul nostru sos auriu să se reducă. După zece minute reducem temperatura de gătire la jumătate.

Gustăm de sărat și dacă este nevoie mai adăugăm puțin. Lăsăți să se aromatizeze la foc mediu spre mic timp de aproximativ un sfert de ceas până când sosul scade. Dacă vedem că scade prea mult putem să mai adăugăm puțin lapte de cocos.
Când vedem că sosul s-a îngroșat, reducem focul la minim. Pregătim acum orezul basmati.

Servim orezul proaspăt făcut cu cu carnea de pui auriu pe aceeași farfurie. Se presară deasupra coriandru tocat mărunt.
Dacă nu aveți folosiți pătrunjel sau mărar sau un amestec de cele două ierburi. O rețeta de pui foarte simplă și foarte gustoasă, cu adevărat delicioasă.

Poftă bună și să aveți parte numai de bine.

Daniel Babun
(abc.es)

Tort cu ciocolată albă, migdale și zmeură
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 14 noiembrie 2024, 07:34

Tort cu ciocolată albă, migdale și zmeură

În fiecare zi de joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor. Pentru astăzi am pregătit Tort cu ciocolată...

Tort cu ciocolată albă, migdale și zmeură
Rețetă Orientul Mijlociu- Nargisi Kofta
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 13 noiembrie 2024, 07:28

Rețetă Orientul Mijlociu- Nargisi Kofta

Ziua de miercuri am dedicat-o fastuoaselor, delicioaselor și fabuloaselor preparate ale Orientului Mijlociu. Pentru astăzi vă invit la o scurtă...

Rețetă Orientul Mijlociu- Nargisi Kofta
Prânzul de duminică: ciorbă de conopidă, costițe de porc și tăiței cu pesmet
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 10 noiembrie 2024, 09:00

Prânzul de duminică: ciorbă de conopidă, costițe de porc și tăiței cu pesmet

Rubrica de duminică este dedicată mâncărurilor românești. Îmi face o deosebită plăcere să descopăr vechi rețete din bucătăriile...

Prânzul de duminică: ciorbă de conopidă, costițe de porc și tăiței cu pesmet
Salată mediteraneană cu macrou
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 9 noiembrie 2024, 08:29

Salată mediteraneană cu macrou

Dieta mediteraneană are o valoare recunoscută care combină gustul, sănătatea și cultura alimentară.Rețetele mediteraneene includ alimente...

Salată mediteraneană cu macrou
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 7 noiembrie 2024, 09:11

Tort cu mousse de dovleac

În fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.Tortul este desertul central al multor evenimente...

Tort cu mousse de dovleac
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 3 noiembrie 2024, 10:07

Prânzul de duminică: ciorbă țărănească, papricaș cu ciuperci și mămăligă, prăjitură din mălai cu lapte

Felul de debut al prânzului de duminică, dacă nu începeți cu aperitive, este o ciorbă țărănească. Folosim:– 300 de gr de carne de...

Prânzul de duminică: ciorbă țărănească, papricaș cu ciuperci și mămăligă, prăjitură din mălai cu lapte
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 29 octombrie 2024, 09:00

Rețetă din bucătăria americană: Chicharron de porc

În fiecare zi de marți a săptămânii traversăm Atlanticul și ne oprim în America de Nord, America Centrală sau America de Sud pentru a...

Rețetă din bucătăria americană: Chicharron de porc
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 28 octombrie 2024, 06:28

Carne de vită în stil finlandez Lihakastike

O trăsătură caracteristică a bucătăriei tradiționale finlandeze este utilizarea pe scară largă a peștelui, a vânatului, a fructelor de...

Carne de vită în stil finlandez Lihakastike