Ascultă Radio România Reșița Live

Plăcintă cu pește

 În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc peștii de apă dulce, sărată sau fructele de mare. Carnea de pește este una dintre cele mai sănătoase pentru om. Vitaminele și mineralele, sursele importante de acizi grași sănătoși și numărul mic de calorii fac din acest aliment o alternativă la carnea de porc sau vită, care sunt digerate mult mai greu în stomac.

Plăcintă cu pește

Articol editat de Valentina Adam, 3 noiembrie 2023, 09:16 / actualizat: 5 noiembrie 2023, 9:19

Italienii susțin că la mesele săptămânale trebuie să fie de cel puțin 2-3 ori pește. Săruri minerale, vitamine, proteine, Omega 3, nimic nu lipsește din pești. Și beneficiile sale trec din generație în generație.
Inima, oasele, creierul, vederea, mușchii,  totul devine mai puternic datorită  peștelui. Consumul de pește ne protejează de riscurile bolilor grave și, în general, ale îmbătrânirii organismului nostru. De aceea  peștele  face minuni.

Sper ca și rețeta de astăzi, de Placintă cu pește, să o încercați și să vă bucurați de o masă plină de arome și savori.

Este o rețetă simplă de plăcintă cu pește, care este rapidă și ușor de preparat.
Se poate folosi un amestec de eglefin, cod și somon, de exemplu, dar neapărat se prepară cu pește marin proaspăt sau afumat , nici într-un caz cu pește congelat pentru că se pierde din aromă. Peștele afumat conferă multă aromă și adăugați o mână suplimentară de brânză după ce luați sosul de pe foc, apoi adăugați restul ingredientelor. Asigurați-vă că nu există oase în pește.

Ingredientele folosite sunt:
– 400 de gr de amestec de pește
– 1 kg de cartofi decojiți și tăiați în jumătate
– 450 de ml lapte
– 30 de gr unt
– 25 de gr de făină tip 650
– 6 fire de ceapă tocate mărunt
– o lingură de muștar de Dijon sau de muștar englezesc
– o mână de porumb dulce de la conservă
– un pumn de mazăre verde congelată
-o mână de brânză cheddar rasă

Încingem cuptorul la 180 de gr Celsius.
Punem cartofi curățați și tăiați în jumătate într-o cratiță, turnăm apă cât să îi acopere și îi fierbem până se înmoaie.
Când sunt fierți se scurg bine și se pasează cu un strop de lapte și o linguriță de unt. Îi condimentăm cu piper negru măcinat.

Într-o altă tigaie punem 25 de gr de unt, 25 de gr de făină și 4 fire de cepă verde tocată mărunt și încălzim ușor până când untul s-a topit, amestecând regulat. Gătiți cam două minute.
Adăugăm treptat 400 de ml de lapte și amestecăm folosind un tel. Se aduce la fierbere, amestecând pentru a evita să se cocoloșească sau să se lipească de fundul cratiței. Gătiți cam 4 minute până se îngroașă.

Luăm de pe foc și adăugați bucățile de pește amestecat, o linguriță de muștar Dijon sau de cel englezesc, două fire de ceapă verde tocate mărunt, porumbul dulce și mazărea verde. Punem amestecul într-un vas rezistent, deasupra adăugăm piureul de cartofi cu o lingură și presărăm o mâna bună de brânză cheddar rasă.
Dăm la cuptor pentru 20-25 de minute sau până când brânza  devine aurie și plăcinta clocotește pe margini. Scoatem din cuptor, lăsăm 10 minute să se combine aromele și putem servi.

Poftă bună și să aveți parte numai de bine!

Daniel Babun

 (bbcgoodfood.com)

Tort cu ciocolată albă, migdale și zmeură
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 14 noiembrie 2024, 07:34

Tort cu ciocolată albă, migdale și zmeură

În fiecare zi de joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor. Pentru astăzi am pregătit Tort cu ciocolată...

Tort cu ciocolată albă, migdale și zmeură
Rețetă Orientul Mijlociu- Nargisi Kofta
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 13 noiembrie 2024, 07:28

Rețetă Orientul Mijlociu- Nargisi Kofta

Ziua de miercuri am dedicat-o fastuoaselor, delicioaselor și fabuloaselor preparate ale Orientului Mijlociu. Pentru astăzi vă invit la o scurtă...

Rețetă Orientul Mijlociu- Nargisi Kofta
Prânzul de duminică: ciorbă de conopidă, costițe de porc și tăiței cu pesmet
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 10 noiembrie 2024, 09:00

Prânzul de duminică: ciorbă de conopidă, costițe de porc și tăiței cu pesmet

Rubrica de duminică este dedicată mâncărurilor românești. Îmi face o deosebită plăcere să descopăr vechi rețete din bucătăriile...

Prânzul de duminică: ciorbă de conopidă, costițe de porc și tăiței cu pesmet
Salată mediteraneană cu macrou
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 9 noiembrie 2024, 08:29

Salată mediteraneană cu macrou

Dieta mediteraneană are o valoare recunoscută care combină gustul, sănătatea și cultura alimentară.Rețetele mediteraneene includ alimente...

Salată mediteraneană cu macrou
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 7 noiembrie 2024, 09:11

Tort cu mousse de dovleac

În fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.Tortul este desertul central al multor evenimente...

Tort cu mousse de dovleac
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 3 noiembrie 2024, 10:07

Prânzul de duminică: ciorbă țărănească, papricaș cu ciuperci și mămăligă, prăjitură din mălai cu lapte

Felul de debut al prânzului de duminică, dacă nu începeți cu aperitive, este o ciorbă țărănească. Folosim:– 300 de gr de carne de...

Prânzul de duminică: ciorbă țărănească, papricaș cu ciuperci și mămăligă, prăjitură din mălai cu lapte
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 29 octombrie 2024, 09:00

Rețetă din bucătăria americană: Chicharron de porc

În fiecare zi de marți a săptămânii traversăm Atlanticul și ne oprim în America de Nord, America Centrală sau America de Sud pentru a...

Rețetă din bucătăria americană: Chicharron de porc
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 28 octombrie 2024, 06:28

Carne de vită în stil finlandez Lihakastike

O trăsătură caracteristică a bucătăriei tradiționale finlandeze este utilizarea pe scară largă a peștelui, a vânatului, a fructelor de...

Carne de vită în stil finlandez Lihakastike