Pilaf cu fructe de mare
În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc peștii de apă dulce, sărată sau fructele de mare.
Carnea de pește este una dintre cele mai sănătoase pentru om. Vitaminele și mineralele, sursele importante de acizi grași sănătoși și numărul mic de calorii fac din acest aliment o alternativă la carnea de porc sau vită, care sunt digerate mult mai greu în stomac.
Consumul de pește ne protejează de riscurile bolilor grave și, în general, ale îmbătrânirii organismului nostru. De aceea peștele face minuni.
Peștele și fructele de mare sunt alimente foarte importante și nu trebuie să lipsească din meniurile noastre.
Săruri minerale, vitamine, proteine, Omega 3, nimic nu lipsește din pești sau fructe de mare. Și beneficiile lor trec din generație în generație.
Articol editat de Radio Resita, 3 ianuarie 2025, 06:00 / actualizat: 3 ianuarie 2025, 10:04
Toate fructele de mare se gătesc foarte repede și nu contează dacă sunt fierte, prăjite sau coapte. Chiar și caracatița, cel mai mare „cadou al mării”, atunci când este pregătită corespunzător, necesită foarte puțină fierbere. Ce putem spune despre caracatițele mici, calamarii și midiile, care se vând în supermarketuri deja marinate – nu mai rămâne decât să vină cu o combinație reușită a acestora cu alte produse.
Rețetele cu fructe de mare sunt preparate în multe culturi. În Asia, caracatița vie, calamarul și scoicile fragede sunt combinate într-o singură farfurie, ușor asezonate cu sare, piper, usturoi și suc de lămâie, iar în țările mediteraneene se servește paella fierbinte, paste consistente sau risotto, adăugând scoici și creveți prăjiți până se rumenesc.
La prepararea mâncărurilor cu fructe de mare, ierburile și condimentele complexe și excesiv de aromate sunt rareori folosite: acestea din urmă trebuie doar să sublinieze și să dezvăluie gustul fructelor de mare, dar în niciun caz să nu-l întrerupă. Din fructe de mare se fac preparate calde și reci, supe, salate delicioase și aperitive. Creaturile marine se pretează bine la prelucrarea culinară: pot fi prăjite, fierte, coapte sau, dacă se dorește, servite crude, principalul lucru este să ne amintim cu ce ingrediente merg mai bine anumite fructe de mare decât altele. Este ușor să pregătiți o cină copioasă și sănătoasă, un mic dejun ușor sau un prânz din fructe de mare pentru a se potrivi fiecărui gust.
Pilaf cu fructe de mare este invitația mea.
Se folosesc:
– 500 de gr de orez Arborio
– un kg de fructe de mare în amestec sau doar inele de calamar sau scoici sau creveți decorticați
– ciuperci Champignons
– 3 morcovi
– o ceapă
– o lingură de amestec picant de pește
– roșii uscate după preferință
– un ardei roșu dulce.
Culoarea ardeiului gras are în principal valoare estetică și este necesară pentru varietatea coloristică. Mari, cu pereții tetraedrici și pulpă densă, ardeii grasi sunt tăiați în salate, înăbușiți, umpluți și copți. În unele cazuri, înainte de a se folosi, este necesar să îndepărtați pielea (este greu și nu poate fi tratat cu căldură) – pentru a face acest lucru, țineți ardeiul peste un arzător cu gaz sau în cuptor la 220 de grade, răsturnând-l de mai multe ori, până când pielea devine neagră. Apoi transferați-l într-o pungă de plastic, înfășurați strâns și lăsați să se răcească. După aceasta, pielea se va desprinde ușor.
Deci, cum procedăm. Se toacă ceapa, nu foarte mare, dar nu mărunt, și se prăjește într-un ceaun de fontă în ulei vegetal până se rumenește.
Se pune orezul în ceaun și se prăjește împreună cu ceapa la foc mare timp de aproximativ cinci minute.
Reduceți focul și adăugați roșii uscate și amestec de pește picant.
Curățați morcovii și îi dați pe răzătoare în fâșii lungi. Se adaugă la orez, amestecând, apoi turnați apă la orez.
Spălați șampioanele, tăiați-le în felii mari și punețile în ceaun fără a amesteca și câțiva căței de usturoi nedecojiti (pentru a-i stoarce mai târziu), prune uscate, cirese uscate pentru frumusete, ardei iute si sare. Se acoperă cu un capac și se lasă la foc mic aproximativ o oră, testând periodic orezul pentru a vedea dacă este gata.
Cu 10 minute înainte de finalizare puneți fructele de mare. Înainte de servire se orneaza cu ardei gras tăiați cuburi și patrunjel tocat mărunt.
Bucurați-vă de ceea ce puneți pe masă. Poftă bună!
Daniel Babun