Ascultă Radio România Reșița Live

Pilaf cu fructe de mare

În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc peștii de apă dulce, sărată sau fructele de mare.
Carnea de pește este una dintre cele mai sănătoase pentru om. Vitaminele și mineralele, sursele importante de acizi grași sănătoși și numărul mic de calorii fac din acest aliment o alternativă la carnea de porc sau vită, care sunt digerate mult mai greu în stomac.
Consumul de pește ne protejează de riscurile bolilor grave și, în general, ale îmbătrânirii organismului nostru. De aceea peștele  face minuni.
Peștele și fructele de mare sunt alimente foarte importante și nu trebuie să lipsească din meniurile noastre.
Săruri minerale, vitamine, proteine, Omega 3, nimic nu lipsește din pești sau fructe de mare. Și beneficiile lor trec din generație în generație.

Pilaf cu fructe de mare

Articol editat de Radio Resita, 3 ianuarie 2025, 06:00 / actualizat: 3 ianuarie 2025, 10:04

Toate fructele de mare se gătesc foarte repede și nu contează dacă sunt fierte, prăjite sau coapte. Chiar și caracatița, cel mai mare „cadou al mării”, atunci când este pregătită corespunzător, necesită foarte puțină fierbere. Ce putem spune despre caracatițele mici, calamarii și midiile, care se vând în supermarketuri deja marinate – nu mai rămâne decât să vină cu o combinație reușită a acestora cu alte produse.

Rețetele cu fructe de mare sunt preparate în multe culturi. În Asia, caracatița vie, calamarul și scoicile fragede sunt combinate într-o singură farfurie, ușor asezonate cu sare, piper, usturoi și suc de lămâie, iar în țările mediteraneene se servește paella fierbinte, paste consistente sau risotto, adăugând scoici și creveți prăjiți până se rumenesc.

La prepararea mâncărurilor cu fructe de mare, ierburile și condimentele complexe și excesiv de aromate sunt rareori folosite: acestea din urmă trebuie doar să sublinieze și să dezvăluie gustul fructelor de mare, dar în niciun caz să nu-l întrerupă. Din fructe de mare se fac preparate calde și reci, supe, salate delicioase și aperitive. Creaturile marine se pretează bine la prelucrarea culinară: pot fi prăjite, fierte, coapte sau, dacă se dorește, servite crude, principalul lucru este să ne amintim cu ce ingrediente merg mai bine anumite fructe de mare decât altele. Este ușor să pregătiți o cină copioasă și sănătoasă, un mic dejun ușor sau un prânz din fructe de mare pentru a se potrivi fiecărui gust.

Pilaf cu fructe de mare este invitația mea.
Se folosesc:
– 500 de gr de orez Arborio
– un kg de fructe de mare în amestec sau doar inele de calamar sau scoici sau creveți decorticați
– ciuperci Champignons
– 3 morcovi
– o ceapă
– o lingură de amestec picant de pește
– roșii uscate după preferință
– un ardei roșu dulce.

Culoarea ardeiului gras are în principal valoare estetică și este necesară pentru varietatea coloristică. Mari, cu pereții tetraedrici și pulpă densă, ardeii grasi sunt tăiați în salate, înăbușiți, umpluți și copți. În unele cazuri, înainte de a se folosi, este necesar să îndepărtați pielea (este greu și nu poate fi tratat cu căldură) – pentru a face acest lucru, țineți ardeiul peste un arzător cu gaz sau în cuptor la 220 de grade, răsturnând-l de mai multe ori, până când pielea devine neagră. Apoi transferați-l într-o pungă de plastic, înfășurați strâns și lăsați să se răcească. După aceasta, pielea se va desprinde ușor.

Deci, cum procedăm. Se toacă ceapa, nu foarte mare, dar nu mărunt, și se prăjește într-un ceaun de fontă în ulei vegetal până se rumenește.
Se pune orezul în ceaun și se prăjește împreună cu ceapa la foc mare timp de aproximativ cinci minute.
Reduceți focul și adăugați roșii uscate și amestec de pește picant.
Curățați morcovii și îi dați pe răzătoare în fâșii lungi. Se  adaugă la orez, amestecând, apoi turnați apă la orez.

Spălați șampioanele, tăiați-le în felii mari și punețile în ceaun fără a amesteca și câțiva căței de usturoi nedecojiti (pentru a-i stoarce mai târziu), prune uscate, cirese uscate pentru frumusete, ardei iute si sare. Se acoperă cu un capac și se lasă la foc mic aproximativ o oră, testând periodic orezul pentru a vedea dacă este gata.

Cu 10 minute înainte de finalizare puneți fructele de mare. Înainte de servire se orneaza cu ardei gras tăiați cuburi și patrunjel tocat mărunt.

Bucurați-vă de ceea ce puneți pe masă. Poftă bună!

Daniel Babun

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 martie 2025, 06:00

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească

Papricaș de porc cu găluște este o rețetă românească autentică, apreciată pentru gustul său bogat și aroma inconfundabilă. Este...

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 2 martie 2025, 10:05

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale

Bucătăria românească este o comoară de arome și tradiții, iar duminica este momentul perfect pentru a descoperi și savura preparate...

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 23 februarie 2025, 09:18

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris

Duminica este ziua în care a sta la masă cu familia se transformă într-o mică sărbătoare, în care legăturile familiale se întăresc, iar...

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 22 februarie 2025, 06:00

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline

Sâmbăta este ziua ideală pentru a aduce pe masă preparate sănătoase și pline de vitamine. Dacă vrei să gătești ceva ușor, rapid și...

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 februarie 2025, 10:34

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură

Prânzul de duminică este momentul perfect pentru a aduna familia în jurul mesei, într-o atmosferă relaxantă. Iată trei rețete savuroase,...

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 februarie 2025, 10:05

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară

Prânzul de duminică este un moment special pentru multe familii, un prilej de socializare, relaxare și savurare a preparatelor preferate. O supă...

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 26 ianuarie 2025, 09:49

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine

A petrece timp cu familia la prânzul de duminica este o tradiție îndrăgită, un prilej de reconectare și bucurie. De ce să nu transformăm...

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 12 ianuarie 2025, 09:30

Prânzul de duminică: supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci și cremă de ciocolată

Transformă prânzul de duminică într-o sărbătoare! Descoperă rețete delicioase pentru supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci...

Prânzul de duminică: supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci și cremă de ciocolată