Pește în jeleu
În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc peștii de apă dulce, sărată sau fructele de mare.
Articol editat de Radio Resita, 22 martie 2024, 11:45 / actualizat: 24 martie 2024, 11:50
Carnea de pește este una dintre cele mai sănătoase pentru om. Vitaminele și mineralele, sursele importante de acizi grași sănătoși și numărul mic de calorii fac din acest aliment o alternativă la carnea de porc sau vită, care sunt digerate mult mai greu în stomac.
Consumul de pește ne protejează de riscurile bolilor grave și, în general, ale îmbătrânirii organismului nostru. De aceea peștele face minuni.
Peștele și fructele de mare sunt alimente foarte importante și nu trebuie să lipsească din meniurile noastre, dar ca și în cazul legumelor, nu sunt foarte apreciate de toată lumea.
Săruri minerale, vitamine, proteine, Omega 3, nimic nu lipsește din pești sau fructe de mare. Și beneficiile lor trec din generație în generație.
Peștele se poate găti în diferite moduri: prăjit într-o tigaie, fiert, copt la cuptor, la grătar sau se poate mânca inclusiv fără preparare termică, dar stropit cu suc de lămâie. Un excelent aperitiv.
Pește în jeleu este preparatul cu care vă îmbii.
Folosim:
– 1,7 kg de cod sau eglefin, pollock, merluciu
– doi morcovi mari
– o ceapă mare
– o țelină rădăcină mică sau două tije de Apio
– câte un buchet mic de frunze de pătrunjel și mărar
– o lingură de boabe de piper negru
– 3 foi de dafin
– 3 cuișoare
– 4 bucăți de ienibahar
– 300 de gr de maioneză
– gelatină, după nevoie.
Curățați morcovii, ceapa și țelina.
Curățați peștele și îl tăiați în fileuri, fără piele. Nu se aruncă nimic și se colectează cu grijă toate într-un vas separat: solzi, aripioare, piele, oase, coadă.
Într-o cratiță se pun toate toate acestea și se adaugă morcovi tăiați bucăți, ceapa tăiată în sferturi, țelina pătrunjelul (verdeurile vor fi folosite pentru decor). Se toarnă apă rece. Se aduce la fierbere și se ține la foc foarte mic timp de o oră.
Se strecoară bulionul prin mai multe straturi de tifon pentru a deveni transparent. Turnați aproximativ 400 de ml din acest bulion limpede într-un borcan.
Puneți bucățile de file în bulionul rămas, aduceți la fiertbere la foc mic aproximativ 15-20 de minute. Cu 5 minute înainte de terminare adăugați piper negru, ienibahar, cuișoare și foi de dafin. Presărați puțină sare, doar pentru ca bulionul să fie ușor sărat.
Adăugați, dacă este nevoie, 20 de gr de gelatină în bulionul transparent turnat.
Scoateți peștele din bulion într-un castron și acoperiți-l.
Se măsoară bulionul rămas și se adaugă gelatină la el în proporție de 40 g la 1 litru + încă 5 gr. Când gelatina se umflă, se dizolvă prin încălzire și se răcește din nou bulionul.
Rupeți peștele în bucăți mici cu mâinile. Scoateți cu atenție toate semințele, boabele de piper și cuișoarele.
Puneți maioneza într-o cratiță. Adaugați bulionul puțin câte puțin, amestecand bine cu un tel.
Turnați aproximativ 350-400 ml din jeleul alb rezultat într-un borcan.
Adăugați peștele, mărarul și pătrunjelul tocate mărunt în jeleul alb rămas și amestecați.
Puneți peștele și jeleul într-o formă (sau mai multe mici), neteziți și lăsați la frigider până se întăresc complet.
Scoateți jeleul închegat din frigider și turnați cu grijă în jeleul alb rămas. Puneți din nou la frigider până când este complet înghețat. Între timp, încălziți bulionul transparent turnat anterior cu gelatină până se dizolvă complet și răciți-l.
Așezați verdețurile și decorațiunile de morcovi pe un fundal alb curat. Picurați cu grijă jeleu transparent dintr-o linguriță peste ele în locuri diferite și puneți-le cu grijă la frigider pentru 5-10 minute. Acest lucru se face astfel încât la turnarea jeleului transparent, decorațiunile să nu plutească și să nu se miște.
După ce s-au întărit bine decorațiunile, scoateți aspicul și umpleți-l cu grijă cu jeleu transparent. Pune-ți din nou la frigider pentru a se întări complet. Procesul pare lung și laborios.
Poftă bună și să aveți parte numai de bine!
Daniel Babun