Ascultă Radio România Reșița Live

Pește în jeleu

În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc peștii de apă dulce, sărată sau fructele de mare.

Pește în jeleu

Articol editat de Radio Resita, 22 martie 2024, 11:45 / actualizat: 24 martie 2024, 11:50

Carnea de pește este una dintre cele mai sănătoase pentru om. Vitaminele și mineralele, sursele importante de acizi grași sănătoși și numărul mic de calorii fac din acest aliment o alternativă la carnea de porc sau vită, care sunt digerate mult mai greu în stomac.
Consumul de pește ne protejează de riscurile bolilor grave și, în general, ale îmbătrânirii organismului nostru. De aceea  peștele  face minuni.

Peștele și fructele de mare sunt alimente foarte importante și nu trebuie să lipsească din meniurile noastre, dar ca și în cazul legumelor, nu sunt foarte apreciate de toată lumea.
Săruri minerale, vitamine, proteine, Omega 3, nimic nu lipsește din pești sau fructe de mare. Și beneficiile lor trec din generație în generație.
Peștele se poate găti în diferite moduri: prăjit într-o tigaie, fiert, copt la cuptor, la  grătar sau se poate mânca inclusiv fără preparare termică, dar stropit cu suc de lămâie. Un excelent aperitiv.

Pește în jeleu este preparatul cu care vă îmbii.

Folosim:
– 1,7 kg de cod sau eglefin, pollock, merluciu
– doi morcovi mari
– o ceapă mare
– o țelină rădăcină mică sau două tije de Apio
– câte un buchet mic de frunze de pătrunjel și mărar
– o lingură de boabe de piper negru
– 3 foi de dafin
– 3 cuișoare
– 4 bucăți de ienibahar
– 300 de gr de maioneză
– gelatină, după nevoie.

Curățați morcovii, ceapa și țelina.
Curățați peștele și îl tăiați în fileuri, fără piele. Nu se aruncă nimic și se colectează cu grijă toate într-un vas separat: solzi, aripioare, piele, oase, coadă.
Într-o cratiță se pun toate toate acestea și se adaugă morcovi tăiați bucăți, ceapa tăiată în sferturi, țelina pătrunjelul (verdeurile vor fi folosite pentru decor). Se toarnă apă rece. Se aduce la fierbere și se ține la foc foarte mic timp de o oră.

Se strecoară bulionul prin mai multe straturi de tifon pentru a deveni transparent. Turnați aproximativ 400 de ml din acest bulion limpede într-un borcan.

Puneți bucățile de file în bulionul rămas, aduceți la fiertbere la foc mic aproximativ 15-20 de minute. Cu 5 minute înainte de terminare adăugați piper negru, ienibahar, cuișoare și foi de dafin. Presărați puțină sare, doar pentru ca bulionul să fie ușor sărat.
Adăugați, dacă este nevoie, 20 de gr de gelatină în bulionul transparent turnat.

Scoateți peștele din bulion într-un castron și acoperiți-l.

Se măsoară bulionul rămas și se adaugă gelatină la el în proporție de 40 g la 1 litru + încă 5 gr. Când gelatina se umflă, se dizolvă prin încălzire și se răcește din nou bulionul.
Rupeți peștele în bucăți mici cu mâinile. Scoateți cu atenție toate semințele, boabele de piper și cuișoarele.

Puneți maioneza într-o cratiță. Adaugați bulionul puțin câte puțin, amestecand bine cu un tel.
Turnați aproximativ 350-400 ml din jeleul alb rezultat într-un borcan.
Adăugați peștele, mărarul și pătrunjelul tocate mărunt în jeleul alb rămas și amestecați.
Puneți peștele și jeleul într-o formă (sau mai multe mici), neteziți și lăsați la frigider până se întăresc complet.

Scoateți jeleul închegat din frigider și turnați cu grijă în jeleul alb rămas. Puneți din nou la frigider până când este complet înghețat. Între timp, încălziți bulionul transparent turnat anterior cu gelatină până se dizolvă complet și răciți-l.

Așezați verdețurile și decorațiunile de morcovi pe un fundal alb curat. Picurați cu grijă jeleu transparent dintr-o linguriță peste ele în locuri diferite și puneți-le cu grijă la frigider pentru 5-10 minute. Acest lucru se face astfel încât la turnarea jeleului transparent, decorațiunile să nu plutească și să nu se miște.

După ce s-au întărit bine decorațiunile, scoateți aspicul și umpleți-l cu grijă cu jeleu transparent. Pune-ți din nou la frigider pentru a se întări complet. Procesul pare lung și laborios.

Poftă bună și să aveți parte numai de bine!

Daniel Babun

Tort cu ciocolată albă, migdale și zmeură
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 14 noiembrie 2024, 07:34

Tort cu ciocolată albă, migdale și zmeură

În fiecare zi de joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor. Pentru astăzi am pregătit Tort cu ciocolată...

Tort cu ciocolată albă, migdale și zmeură
Rețetă Orientul Mijlociu- Nargisi Kofta
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 13 noiembrie 2024, 07:28

Rețetă Orientul Mijlociu- Nargisi Kofta

Ziua de miercuri am dedicat-o fastuoaselor, delicioaselor și fabuloaselor preparate ale Orientului Mijlociu. Pentru astăzi vă invit la o scurtă...

Rețetă Orientul Mijlociu- Nargisi Kofta
Prânzul de duminică: ciorbă de conopidă, costițe de porc și tăiței cu pesmet
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 10 noiembrie 2024, 09:00

Prânzul de duminică: ciorbă de conopidă, costițe de porc și tăiței cu pesmet

Rubrica de duminică este dedicată mâncărurilor românești. Îmi face o deosebită plăcere să descopăr vechi rețete din bucătăriile...

Prânzul de duminică: ciorbă de conopidă, costițe de porc și tăiței cu pesmet
Salată mediteraneană cu macrou
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 9 noiembrie 2024, 08:29

Salată mediteraneană cu macrou

Dieta mediteraneană are o valoare recunoscută care combină gustul, sănătatea și cultura alimentară.Rețetele mediteraneene includ alimente...

Salată mediteraneană cu macrou
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 7 noiembrie 2024, 09:11

Tort cu mousse de dovleac

În fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.Tortul este desertul central al multor evenimente...

Tort cu mousse de dovleac
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 3 noiembrie 2024, 10:07

Prânzul de duminică: ciorbă țărănească, papricaș cu ciuperci și mămăligă, prăjitură din mălai cu lapte

Felul de debut al prânzului de duminică, dacă nu începeți cu aperitive, este o ciorbă țărănească. Folosim:– 300 de gr de carne de...

Prânzul de duminică: ciorbă țărănească, papricaș cu ciuperci și mămăligă, prăjitură din mălai cu lapte
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 29 octombrie 2024, 09:00

Rețetă din bucătăria americană: Chicharron de porc

În fiecare zi de marți a săptămânii traversăm Atlanticul și ne oprim în America de Nord, America Centrală sau America de Sud pentru a...

Rețetă din bucătăria americană: Chicharron de porc
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 28 octombrie 2024, 06:28

Carne de vită în stil finlandez Lihakastike

O trăsătură caracteristică a bucătăriei tradiționale finlandeze este utilizarea pe scară largă a peștelui, a vânatului, a fructelor de...

Carne de vită în stil finlandez Lihakastike