Pește gratinat mediteranean
În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc peștii de apă dulce, sărată sau fructele de mare. Carnea de pește este una dintre cele mai sănătoase pentru om. Vitaminele și mineralele, sursele importante de acizi grași sănătoși și numărul mic de calorii fac din acest aliment o alternativă la carnea de porc sau vită, care sunt digerate mult mai greu în stomac.
Articol editat de Radio Resita, 20 decembrie 2024, 09:00 / actualizat: 21 decembrie 2024, 10:33
Italienii susțin că la mesele săptămânale trebuie să fie de cel puțin două- trei ori pește. Săruri minerale, vitamine, proteine, Omega 3, nimic nu lipsește din pești. Și beneficiile sale trec din generație în generație.
Consumul de pește ne protejează de riscurile bolilor grave și, în general, ale îmbătrânirii organismului nostru. De aceea peștele face minuni.
Peștele și fructele de mare sunt alimente foarte importante și nu trebuie să lipsească din meniurile noastre, dar ca și în cazul legumelor, nu sunt foarte apreciate de toată lumea.
În funcție de modul acvatic în care viețuiește, peștele este oceanic, de mare sau de apă dulce. Datorită apei în care trăiesc pești, preparatele diferă la gust și savoare.
Peștele se poate găti în diferite moduri: prăjit într-o tigaie, fiert, copt la cuptor, la grătar sau se poate mânca inclusiv fără preparare termică. Peștele poate fi tocat și folosit ca umplutură în plăcinte.
Pește gratinat mediteranean este invitația mea la gătit. Sunt de trebuință:
– un kg de fileuri amestecate de pește fără piele
– 400 de gr de creveți decojiti
– două foi de aluat filo
– 80 de gr de parmezan ras fin
– 60 de gr de pesmet grosier
– 3 linguri de ulei de măsline
– o ceapă mare, feliată subțire
– un bulb de fenicul, tăiat și feliat subțire
– 3 căței mari de usturoi, tăiați fin
– o linguriță cu vârf de semințe de coriandru, ușor zdrobite
– 150 de ml de vin alb
– 400 de gr roșii tocate din conservă în care se pun ierburi mediteraneene
– două linguri de piure de roșii
– câteva fire de șofran
– o frunză de dafin
– o lingură de suc proaspăt de lămâie
– jumătate de legătură de pătrunjel cu frunze plate, tăiate grosier
– sare și piper negru proaspăt râșnit
– opțional salată verde pentru servit.
Se încălzește uleiul într-o cratiță antiaderentă mare și largă și se prăjește ușor ceapa, feniculul, usturoiul și semințele de coriandru timp de 15 minute. Regulat se amestecă până când legumele se înmoaie și devin sticloase. Se toarnă vinul în cratiță și se adaugă roșiile cu ierburi, piureul de tomate, șofranul desfăcut în puțină apă caldă și foaia de dafin. Se condimentează și se aduce la fiert. Trebuie gătit la foc mic aproximativ 15 minute, amestecând din când în când, până se îngroașă.
Se încinge cuptorul la la 200 de grade Celsius. Sucul de lămâie și cea mai mare parte din pătrunjel vor ajunge alături de amestecul de roșii în cratiță. Se pun deasupra bucățile de pește crud și se amestecă bine. Peste cratiță trebuie pus un capac și fierbeți ușor la foc mediu timp de 4-5 minute. Urmează să ajungă în cratiță și creveții. Amestecați de câteva ori în timp ce peștele și creveții se gătesc, având grijă să nu se rupă. Creveții nu trebuie gătiți total pentru că se vor desăvârși în etapa următoare.
Puneți amestecul fierbinte de roșii, pește și creveți în 6 boluri individuale mici în care ați așezat aluat. Acesta trebuie să cadă și în exterior. Fiecare bol va trebui să conțină aproximativ 350 de gr de amestec. Brânza, pesmetul, pătrunjelul rămas, sarea și piper negru după gust se presară deasupra. Bolurile se pun pe o tavă după ce au fost acoperite cu aluatul care a trecut peste marginile. Se ung cu ulei de măsline cu ajutorul unei pensule. Coaceți până când plăcintele sunt aurii și clocotesc.
Serviți cu salată verde, dacă doriți. Poftă bună și să aveți parte numai de bine.
Daniel Babun