Ascultă Radio România Reșița Live

Pește cu castraveți murați

Rubrica de duminică este consacrată mâncărurilor românești. Îmi face o deosebită plăcere să descoper vechi rețete din bucătăriile regiunilor românești și bineînțeles să le și prepar.

Pește cu castraveți murați

Articol editat de Radio Resita, 3 decembrie 2023, 10:32

Deoarece astăzi este dezlegare la pește pentru creștinii ortodocși, vă propun pește cu castraveți murați.

Carnea de pește curățată de oase poate să fie fiartă. prăjită sau coaptă în cuptor. Folosim pentru gătit:

  • un kilogram de file de pește slab, biban știucă sau cod
  • un ou
  • o ceapă medie
  • două linguri de unt
  • castraveți murați
  • câte o rădăcină medie de pătrunjel păstârnac și țelină
  • cinci cartofi
  • un buchet de frunză de verdeață
  • sare și piper negru măcinat

Tocăm fileul de pește cu un cuțit și amestecăm cu un ou bătut ușor, ceapa se toacă mărunt. Încingem uleiul într-o tigaie, punem ceapa și o călim ușor la foc mediu zece minute, după aceea o luăm de pe foc și o lăsăm să se răcească, dar nu de tot. Punem peștele tocat peste ceapă și presărăm sare și piper după gust, amestecăm sârguincios.

După aceea așezăm amestecul de pește și ceapă într-un tifon și facem un cârnat, legăm ambele capete cu ață de bucătărie, punem cârnatul de pește și ceapă într-o tigaie de fontă, turnăm saramură din butoiul cu varză murată încât să acopere marginea superioară a cărnatului în tigaie.

Adăugăm și rădăcina de pătrunjel, și ierburile tocate mărunt, acoperim cu un capac, dăm focul la mic și aducem la fierbere. Lăsăm pe foc cam trei sfert de ceas.

Pentru servire tăiem castraveți în felii subțiri și tocăm mărar, scoatem legumele fierte și le punem într-o tavă, desfacem tifonul și punem peste legume amestecul de pește cu ceapă. Lichidul în care a fiert îl îngroșăm cu făină prăjită în unt, adăugăm smântână, hrean și ierburi după gust și avem un sos delicios. Alături pregătim și o garnitură de varză dulce la cuptor.

Poftă bună și să aveți parte numai de bine!

Daniel Babun

Enchilada de vită la cuptor
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 24 august 2024, 10:44

Enchilada de vită la cuptor

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid și echilibrat. Astăzi nu vom avea un...

Enchilada de vită la cuptor
Rețetă: orez cu fasole și năut
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 14 august 2024, 07:01

Rețetă: orez cu fasole și năut

Miercurea am dedicat-o fastuoaselor, delicioaselor și fabuloaselor preparate ale Orientului Mijlociu.Influențate de o istorie bogată a...

Rețetă: orez cu fasole și năut
Rețetă: empanada columbiană din carne
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 13 august 2024, 07:01

Rețetă: empanada columbiană din carne

Așa cum am procedat în fiecare zi de marți din săptămână traversăm Atlanticul și ne oprim în America de Nord, America Centrală sau America...

Rețetă: empanada columbiană din carne
Rețeta olandeză – Stamppot
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 12 august 2024, 10:42

Rețeta olandeză – Stamppot

în fiecare zi de luni vă dezvălui câte o rețetă din gastronomia țărilor de pe Bătrânul Continent. Țările de Jos, cum se mai numește...

Rețeta olandeză – Stamppot
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 11 august 2024, 10:41

Tradiții culinare italiene

A sta la masă cu familia duminica și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Tradiții culinare italiene
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 10 august 2024, 12:14

Paste Portofino

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid, și echilibrat inspirat de rețetele...

Paste Portofino
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 5 august 2024, 07:00

Rețetă din Sarajevo: ardei grași prăjiți și umpluți cu cartofi

În fiecare zi de luni vă dezvălui câte o rețetă din gastronomia țărilor din Europa. Astăzi vă propun mâncare din Sarajevo: ardei grași...

Rețetă din Sarajevo: ardei grași prăjiți și umpluți cu cartofi
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 4 august 2024, 08:00

Friptură de carne de porc din Naxos

A sta la masă cu familia Duminica și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Friptură de carne de porc din Naxos