Paste Portofino
Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid, și echilibrat inspirat de rețetele țărilor care au plaje la Marea Mediterană. Rețeta mediteraneeană de astăzi vine din superba Italie, țara care are jumătate din monumentele globale care fac parte din lista Patrimoniului Mondial UNESCO.
Articol editat de Valentina Adam, 10 august 2024, 12:14
Dieta mediteraneană a fost declarată moștenire culturală imaterială a umanității de către UNESCO la 16 noiembrie 2010 și până astăzi a deținut recordul pentru cel mai sănătos stil de alimentație dintre cele peste 40 de regimuri alimentare răspândite în întreaga lume.
Meritul constă în capacitatea sa, acum recunoscută în mod unic, de a promova longevitatea și de a preveni o serie de boli cronice netransmisibile, în special de a reduce riscul de boli cardiovasculare și de diabet zaharat.
Dieta mediteraneană are o valoare recunoscută care combină gustul, sănătatea și cultura alimentară. Se încearcă implementarea unui proiect ca Dieta Mediteraneeană să devină Dietă Planetară.
Rețeta mediteraneeană de astăzi vine din superba Italie, țara care are jumătate din monumentele globale care fac parte din lista Patrimoniului Mondial UNESCO.
De fapt, marea majoritate a preparatelor mediteraneene sunt sau au fost inspirate de mâncăruri italiene. Există multe rețete pe care astăzi le considerăm tradiționale și care s-au născut în urma lipsei sau înlocuirii ingredientelor. De ce să nu continuăm să creăm tradiții viitoare? Pentru mine, gătitul este libertate: libertatea de a încerca noi arome, libertatea de a asambla ingrediente contrastante, libertatea de a greși și de a încerca din nou. În Italia aceleași rețete diferă de la o regiune la alta și chiar de la o localitate la alta.
Pentru astăzi m-am decis la un preparat din Liguria, Paste Portofino. Localitatea este o minunăție la țărmul mării Liguriei, care a fost cântată de muzicieni și imortalizată de pictori. Îmi amintesc că am petrecut clipe minunate acolo.
Preparatul îi aparține unui bucătar din Portofino care a dezvoltat un nou condiment: a combinat pesto, probabil având o cantitatea mai mică, cu un sos de roșii proaspăt.
Preparăm sosul.
Luați o tigaie și prăjiți un cățel de usturoi tăiat în două cu un strop de ulei de măsline. Adăugați roșiile cherry proaspete (sau curățate) tăiate în jumătate și gătiți câteva minute, adăugând câte puțin câteva linguri de apă. Presărați un praf de sare, 5-6 frunze de busuioc și continuați să gătiți cu capac și la foc mic pentru peste 10 minute. Opriți aragazul, îndepărtați usturoiul și lăsați să se răcească.
Preparați Pesto.
Puneți într-un mojar frunzele de busuioc, usturoiul bine curățat și un praf de sare. Cu un pistil se pisează și se amestecă. Nu se amestecă repede pentru ca frunzele de busuioc să nu-și piardă aroma. Adăugați nuci de pin, Pecorino, Parmezan și continuați să amestecați. Ca ultim ingredient, încorporați uleiul de măsline extravirgin cu o lingură folosind mișcări circulare pentru a avea o consistență cremoasă.
Se trece la prepararea pastelor Portofino.
Fierbeți pastele în multă apă cu sare. Scurge-le când sunt Al Dente, rezervând câteva linguri din apa de gătit. Puteți prepara paste acasă sau să apelați la spaghete sau scoici de la magazin. Neapărat să fie fabricate în Italia.
Se amestecă sosul preparat cu Pesto. Pentru o reușită perfectă a acestui fel de mâncare este necesar să se respecte proporția dintre cele două condimente: 6 linguri mari de sos și 4 linguri mari de Pesto genovez.
În acest moment, puneți pastele în unirea celor două condimente. Pentru o combinare mai bună, recomand să adăugați din apa de gătit rezervată.
Aduceți pastele Portofino la masă, fierbinți. Bucurați-vă și descoperiți gustul și aroma pastelor Portofino!
Daniel Babun
Foto the pasta project.com