Ascultă Radio România Reșița Live

Paste cremoase de creveți cu ciuperci într-un sos Alfredo de casă

 În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc peștii de apă dulce, sărată sau fructele de mare. Carnea de pește este una dintre cele mai sănătoase pentru om. Vitaminele și mineralele, sursele importante de acizi grași sănătoși și numărul mic de calorii fac din acest aliment o alternativă la carnea de porc sau vită, care sunt digerate mult mai greu în stomac.
Italienii susțin că la mesele săptămânale trebuie să fie de cel puțin 2-3 ori pește. Săruri minerale, vitamine, proteine, Omega 3, nimic nu lipsește din pești. Și beneficiile sale trec din generație în generație.
Peștele și fructele de mare sunt alimente foarte importante și nu trebuie să lipsească din meniurile noastre, dar ca și în cazul legumelor, nu sunt foarte apreciate de toată lumea.

Paste cremoase de creveți cu ciuperci într-un sos Alfredo de casă

Articol editat de Radio Resita, 24 noiembrie 2023, 20:34

Astăzi vă propun o porție de Paste cremoase de creveți cu ciuperci într-un sos Alfredo de casă. Sosul cremos de paste se face cu parmezan și brânza Mozzarella, usturoi, busuioc, fulgi de ardei roșu măcinați, boia de ardei.

Ingrediente necesare:
– 300 de gr de paste fettuccine
– 300 de gr de ciuperci feliate subțiri
– două linguri de ulei de măsline
-10 creveți mari sau 20 de creveți mici decorticați
– 3 căței de usturoi tocați
– o jumătate de cană de parmezan și alta de mozzarella mărunțite
– câte un sfert de linguriță de busuioc uscat, boia, sare și fulgi de ardei roșu.

Gatim pastele conform instrucțiunilor de pe ambalaj și le scurgem. Păstrăm o parte din apa în care au fiert pastele.

Într-o tigaie mare turnăm două linguri de ulei de măsline și punem imediat usturoiul și creveții.
Gătim la foc mediu spre mare aproximativ un minut pe fiecare.
Presărăm busuioc uscat, boia de ardei, fulgi de ardei roșu zdrobiți și sare. Gătim încă unul sau două minute, amestecând din când în când, până crevetii devin roz pe ambele parți.
Scoatem creveții din tigaie. Dacă creveții sunt mai puțin copți  este în regulă pentru că vom continua să-i gătim în sos.

La aceeași tigaie, acum goală, adăugăm ciupercile feliate. Dacă este necesar mai punem puțin ulei.
Gătim la foc mediu spre mare aproximativ două minute, amestecând din când în când, până când ciupercile devin moi și eliberează sucuri. presărăm puțină sare la jumătatea gătitului.

În tigaia cu ciuperci, adăugăm acum creveții gătiți. Punem și puțină apă caldă și aducem la fiert.
Răsfirăm jumătate din cantitatea de parmezan și mozzarella. Aducem la fierbere și reducem imediat focul. Gătim și amestecăm continuu, până când brânza se topește.

Începem să adăugăm treptat brânza rămasă în timp ce amestecăm. Nu adăugați toată brânză deodată. Puneți doar cât sosul să devină cremos fără să fie prea gros. Este posibil să nu folosiți toată brânza rămasă.
Se ia de pe foc. Gustăm și adăugăm mai multă sare dacă este necesar.
Transferăm pastele fierte și scurse în tigaia cu creveți, ciuperci și sos de smântână. Reîncălzim la foc mediu și amestecăm bine.

Dacă sosul de smântână este prea gros și îl doriți mai subțire adăugați puțină apă în care au fiert pastele (în timp ce sosul fierbe la foc mic spre mediu) până obțineți consistența dorită.
Asezonăm cu mai multă sare și presărăm mai mulți fulgi de ardei roșu zdrobiți și busuioc, dacă doriți.

Serviți și bucurați-vă. Poftă bună și să aveți parte numai de bine.

Daniel Babun

(rețetă inspirată de la Chef Massimo Bottura)

Tort cu ciocolată albă, migdale și zmeură
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 14 noiembrie 2024, 07:34

Tort cu ciocolată albă, migdale și zmeură

În fiecare zi de joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor. Pentru astăzi am pregătit Tort cu ciocolată...

Tort cu ciocolată albă, migdale și zmeură
Rețetă Orientul Mijlociu- Nargisi Kofta
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 13 noiembrie 2024, 07:28

Rețetă Orientul Mijlociu- Nargisi Kofta

Ziua de miercuri am dedicat-o fastuoaselor, delicioaselor și fabuloaselor preparate ale Orientului Mijlociu. Pentru astăzi vă invit la o scurtă...

Rețetă Orientul Mijlociu- Nargisi Kofta
Prânzul de duminică: ciorbă de conopidă, costițe de porc și tăiței cu pesmet
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 10 noiembrie 2024, 09:00

Prânzul de duminică: ciorbă de conopidă, costițe de porc și tăiței cu pesmet

Rubrica de duminică este dedicată mâncărurilor românești. Îmi face o deosebită plăcere să descopăr vechi rețete din bucătăriile...

Prânzul de duminică: ciorbă de conopidă, costițe de porc și tăiței cu pesmet
Salată mediteraneană cu macrou
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 9 noiembrie 2024, 08:29

Salată mediteraneană cu macrou

Dieta mediteraneană are o valoare recunoscută care combină gustul, sănătatea și cultura alimentară.Rețetele mediteraneene includ alimente...

Salată mediteraneană cu macrou
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 7 noiembrie 2024, 09:11

Tort cu mousse de dovleac

În fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.Tortul este desertul central al multor evenimente...

Tort cu mousse de dovleac
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 3 noiembrie 2024, 10:07

Prânzul de duminică: ciorbă țărănească, papricaș cu ciuperci și mămăligă, prăjitură din mălai cu lapte

Felul de debut al prânzului de duminică, dacă nu începeți cu aperitive, este o ciorbă țărănească. Folosim:– 300 de gr de carne de...

Prânzul de duminică: ciorbă țărănească, papricaș cu ciuperci și mămăligă, prăjitură din mălai cu lapte
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 29 octombrie 2024, 09:00

Rețetă din bucătăria americană: Chicharron de porc

În fiecare zi de marți a săptămânii traversăm Atlanticul și ne oprim în America de Nord, America Centrală sau America de Sud pentru a...

Rețetă din bucătăria americană: Chicharron de porc
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 28 octombrie 2024, 06:28

Carne de vită în stil finlandez Lihakastike

O trăsătură caracteristică a bucătăriei tradiționale finlandeze este utilizarea pe scară largă a peștelui, a vânatului, a fructelor de...

Carne de vită în stil finlandez Lihakastike