Ascultă Radio România Reșița Live

Paste Bucatini cu carne de iepure

Insula Procida, alături de Ischia și de mult mai cunoscuta Capri fac parte din nestematele Golfului Napoli.
Bucataria din Procida și Ischia sunt echilibrul perfect între darurile mării și cele ale pământului.
Când vorbim despre cele trei insule ne amintim imediat de culorile pastelate ale caselor Corricella.

Paste Bucatini cu carne de iepure

Articol editat de Radio Resita, 30 decembrie 2024, 09:00 / actualizat: 3 ianuarie 2025, 9:40

Cea mai intensă culoare este cea a lămâilor caracteristice din care se  produce Limoncello.
Lămâile sunt folosite pentru a face băuturi, pentru a aroma rețete locale dar și deserturi.
Salata de lămâie este o rețetă simplă și autentică, făcută cu felii de lămâie, usturoi, ulei de măsline, ardei iute, mentă și sare.

Peștii și fructele de mare delicioase sunt ingrediente foarte des folosite în gastronomia Golfului Napoli din Marea Tireniană.

De la gusturile intense ale peștelui proaspăt și ale fructelor de mare delicioase și până la aromele de citrice toate străbat insulele Golfului Napoli din Marea Tireniană.

Paste Bucatini cu carne de iepure este preparatul din insulele Procida și Ischia.

Se iau următoarele ingrediente:
– un iepure, tăiat în bucăți
– 4 căței de usturoi curățați de coajă
– 500 de ml de vin alb sec și aromat
– un ardei iute roșu proaspăt
– o crenguță de frunze de rozmarin
– o lingură de cimbru proaspăt sau o linguriță de cimbru uscat
– o linguriță de măghiran uscat
– sare de mare și piper negru proaspăt râșnit
– făină universală pentru înfăinarea bucăților de iepure
– 4 linguri de ulei de măsline extravirgin
– 400 de gr de roșii cherry tăiate în jumătate și fără semințe
– 400 de gr de paste bucatini. Se pot folosi și spaghete, penne și fusilli.

Spălați bucățile de iepure și îndepărtați ficatul și rinichii și lăsăți-le deoparte. Marinați carnea în 200 de ml de vin alb timp de două ore sau peste noapte. Apoi se scurge și se usucă cu hârtie de bucătărie. Se poate adăuga și niște cimbru și măghiran.
Spălați și tăiați roșiile în jumătate și îndepărtați semințele. Se spală și se toacă ierburile și se curăță usturoiul.
Încinge-ți uleiul de măsline într-o tigaie sau o cratiță de fontă cu fundul greu. Se adaugă usturoiul și se călește un minut sau două până când usturoiul devine ușor auriu. Adăugați ardeiul iute proaspăt și întreg. ideal ar fi un ardei peperoncino.
Înfăinați și asezonați bucățile de iepure și rumenițile pe ambele părți.

Odată ce iepurele este frumos auriu-brun pe ambele părți, scoateți usturoiul și ardeiul iute și turnați restul de vin alb. Lăsăți alcoolul să se evapore puțin și apoi acoperiți și fierbeți iepurele timp de 15 minute. Întoarceți bucățile de iepure și continuați să fierbeți acoperit încă 15 minute.
Adăugați jumătățile de roșii cherry, pătrunjelul tocat, cimbru, măghiran, rozmarin, fulgi de chili roșu (dacă folosiți), ficatul și rinichii (dacă-i aveți), sare și piper după gust.

Continuați să gătiți descoperit timp de câteva minute până când roșiile încep să se înmoaie. Acoperiți și continuați să gătiți până când carnea este gata (încă 20-30 de minute). Mai adăugați puțin vin dacă este necesar pentru a nu se usca și pentru a obține un sos pentru paste.
Între timp, puneți o oală cu apă la fiert. Adăugați sare după ce începe să fiarbă și aduceți din nou la fierbere.

Odată ce carnea este făcută, o scoatem din tigaie într-o farfurie și o ținem la cald pentru a o servi separat cu cartofi. Putem scoate jumătate de carne, o tocăm mărunt și o adaugăm în sos.
Gătiți pastele al dente conform instrucțiunilor de pe pachet. Când sunt gata, păstrați o cană de apă de gătit și scurgeți-le.
Reîncălziți sosul, adăugând puțină apă în care s-au gătit pastele, adăugați pastele și amestecați totul bine, astfel încât să fie acoperite cu sos.

Serviți imediat cu bucăți suplimentare de iepure dacă nu plănuiți un alt fel sau să folosiți altă dată iepurele gătit.
Poftă bună și să aveți parte numai de bine!

Daniel Babun

(visitprocida-com; the-pasta-project.com)

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 martie 2025, 09:42

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză

Prânzul de duminică alături de familie este un moment special, o tradiție care aduce împreună gusturile autentice și conversațiile calde....

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză
Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 martie 2025, 06:00

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească

Papricaș de porc cu găluște este o rețetă românească autentică, apreciată pentru gustul său bogat și aroma inconfundabilă. Este...

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 2 martie 2025, 10:05

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale

Bucătăria românească este o comoară de arome și tradiții, iar duminica este momentul perfect pentru a descoperi și savura preparate...

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 23 februarie 2025, 09:18

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris

Duminica este ziua în care a sta la masă cu familia se transformă într-o mică sărbătoare, în care legăturile familiale se întăresc, iar...

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 22 februarie 2025, 06:00

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline

Sâmbăta este ziua ideală pentru a aduce pe masă preparate sănătoase și pline de vitamine. Dacă vrei să gătești ceva ușor, rapid și...

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 februarie 2025, 10:34

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură

Prânzul de duminică este momentul perfect pentru a aduna familia în jurul mesei, într-o atmosferă relaxantă. Iată trei rețete savuroase,...

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 februarie 2025, 10:05

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară

Prânzul de duminică este un moment special pentru multe familii, un prilej de socializare, relaxare și savurare a preparatelor preferate. O supă...

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 26 ianuarie 2025, 09:49

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine

A petrece timp cu familia la prânzul de duminica este o tradiție îndrăgită, un prilej de reconectare și bucurie. De ce să nu transformăm...

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine