Ascultă Radio România Reșița Live

Pastă ‘ncasciata

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid, și echilibrat inspirat de rețetele țărilor riverane Mării Mediterane.
Dieta mediteraneană are o valoare recunoscută care combină gustul, sănătatea și cultura alimentară. Se încearcă implementarea unui proiect ca Dieta Mediteraneeană să devină Dietă Planetară.
Bucătăria mediteraneană este echilibrul perfect între plăcere și sănătate. De altfel, fără a se limita la mâncare și delicatese, oamenii reușesc să-și mențină silueta, sănătatea, să fie activi și de succes. Secretul principal constă în calitatea produselor și procesare acestora. Aproape întregul procent de grăsime din dieta meniului mediteranean provine din uleiul de măsline, care nu numai că are un efect benefic asupra organismului, dar ajută și la absorbția și dezvăluirea beneficiilor sale multor altor produse.

Pastă ‘ncasciata

Articol editat de Radio Resita, 20 aprilie 2024, 08:21

Paste ‘ncasciata este un fel de mâncare foarte gustos, tipic tradiției culinare din orașul sicilian Mistretta, din provincia Messina.
Este un preparat care se face din ingrediente simple și combinate așa cum poate face numai tradiția populară siciliană. Denumirea acestui preparat derivă din modul său particular de a găti, deoarece „u ncacio” în dialectul Mistretta indică o practică străveche de a acoperi o caserolă cu jar.
Astăzi, însă, preparatul este gătit în cea mai mare parte la cuptor. Realizat cu paste rigati, acest preparat va fi asezonat cu sos de roșii, mozzarella, carne tocată, ouă fierte tari, vinete, vin alb, busuioc, usturoi, ulei de măsline extravirgin, sare și piper.
O aromă îmbătătoare va satisface chiar și cele mai pretențioase gusturi.

Vom lua:
– 400 de gr de paste
– 600 de gr de roșii coapte
– 160 de gr de carne tocată amestecată
-3 pachete de mozzarella
– 3 vinete
– două ouă
– 4 linguri de ulei de măsline extravirgin
– busuioc
– sare, piper măcinat după gust
– un cățel de usturoi
– ulei pentru prăjit
– pesmet de pâine

Pentru a face paste ‘ncasciata trebuie în primul rând să speli și să tai vinetele rondele. Apoi sărați-le și lăsăți-le să se odihnească 30 de minute. După aceea tamponați-le cu hârtie absorbantă și prăjiți-le în ulei clocotit.
Odată prăjite, scoateți-le și lăsăți-le să se usuce pe hârtie absorbantă de bucătărie. Între timp fierbeți ouăle. Când ouăle sunt tari, dedicați-vă ragu-ului. Luați o tigaie mare, încălziți în ea patru linguri de ulei de măsline extravirgin și adăugați cățelul de usturoi decojit. Folosiți-l doar pentru a aroma uleiul, apoi aruncați-l.

În acest moment, puneți carnea tocată și rumeniți-o. Turnați puțin vin alb. Când vinul s-a evaporat și a lăsat aroma se adăugă roșiile curățate și tocate, câteva frunze de busuioc, sare și piper. Se lasă totul să se aromatizeze aproximativ 20 de minute. După timpul indicat, se trece la fiert pastele în multă apă cu sare.
Odată scurse, se condimentează cu ragu, mozzarella, ouăle fierte tari tăiate felii și vinetele prăjite. Se amestecă totul bine.
Apoi turnați pastele într-o tigaie unsă cu ulei și presărați pesme. Puneți pe suprafața vasului felii de mozzarella. Odată terminată operațiunea, coaceți preparatul în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius pentru aproximativ 20 de minute. Odată fiert, se lasă la răcit la cuptor înainte de servire.

Poftă bună și să aveți parte numai de bine!

Daniel Babun

Foto: www.lacucinaitaliana.com

Tort cu lapte condensat
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 2 ianuarie 2025, 09:00

Tort cu lapte condensat

Astăzi, ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.Tortul este desertul central al multor...

Tort cu lapte condensat
Preparate tradiționale în prima zi a anului
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 1 ianuarie 2025, 09:00

Preparate tradiționale în prima zi a anului

Astăzi nu ajungem în Orientul Mijlociu pentru că vom colinda prin unele bucătării ale lumii să aflăm cu ce se delectează oamenii din alte...

Preparate tradiționale în prima zi a anului
Krautsuppe
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 31 decembrie 2024, 09:00

Krautsuppe

Marțea mergeam de regulă prin bucătăriile continentului american. Astăzi, fiind ultima zi din 2024 iar la noapte petrecem de Revelion vă spun...

Krautsuppe
Paste Bucatini cu carne de iepure
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 30 decembrie 2024, 09:00

Paste Bucatini cu carne de iepure

Insula Procida, alături de Ischia și de mult mai cunoscuta Capri fac parte din nestematele Golfului Napoli.Bucataria din Procida și Ischia sunt...

Paste Bucatini cu carne de iepure
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 29 decembrie 2024, 06:00

Prânzul de duminică: supă de dovlecel, cartofi cu carne tocată și roșii și clătite de ciocolată cu kefir

A sta la masă cu familia duminica și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: supă de dovlecel, cartofi cu carne tocată și roșii și clătite de ciocolată cu kefir
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 28 decembrie 2024, 09:00

Pisto Manchego

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid și echilibrat.Dieta mediteraneană...

Pisto Manchego
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 27 decembrie 2024, 09:45

Lohikeito

Carnea de pește este una dintre cele mai sănătoase pentru om. Vitaminele și mineralele, sursele importante de acizi grași sănătoși și...

Lohikeito
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 23 decembrie 2024, 05:30

Biscuiți Bussola din Burano

Burano este o insula care face parte din Italia fiind în laguna Veneției. Este una dintre cele mai frumoase și mai cunoscute insule, situată la 7...

Biscuiți Bussola din Burano