Ascultă Radio România Reșița Live

Pâine la tigaie cu carne de porc condimentată

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid, și echilibrat inspirat de rețetele țărilor care au plaje la Marea Mediterană.
Dieta mediteraneană a fost declarată moștenire culturală imaterială a umanității de către UNESCO la 16 noiembrie 2010 și până astăzi a deținut recordul pentru cel mai sănătos stil de alimentație dintre cele peste 40 de regimuri alimentare răspândite în întreaga lume.
Meritul constă în capacitatea sa, acum recunoscută în mod unic, de a promova longevitatea și de a preveni o serie de boli cronice netransmisibile, în special de a reduce riscul de boli cardiovasculare și de diabet zaharat.
Dieta mediteraneană are o valoare recunoscută care combină gustul, sănătatea și cultura alimentară. Se încearcă implementarea unui proiect ca Dieta Mediteraneeană să devină Dietă Planetară.

Pâine la tigaie cu carne de porc condimentată

Articol editat de Valentina Adam, 26 octombrie 2024, 09:17

Pâine la tigaie cu carne de porc condimentată este o veche rețetă românească ce din păcate a cam fost uitată.

Pentru Aluat se folosesc:
– 500 de gr de făină albă tip 550
– 150 de ml de apă fierbinte
– 150 de ml de apă călduță
– un plic de drojdie uscată
– o jumătate de linguriță de zahăr
– o linguriță de sare.
Începeți cu pregătirea aluatului. Amestecați făină cu sare. Împărțiți făină în două după ochi.
În apă călduță dizolvați drojdia și zahărul. Acoperiți și lăsăți la loc călduț timp de 10-15 minute, până devine spumoasă.
Puneți jumătate din făină într-un bol și turnați apă fierbinte. Amestecați doar până făină e absorbită complet.
Presărați restul de făină peste aluatul obținut și adăugați și drojdia activată. Amestecați până făină e absorbită de tot.
Acum puteți frământă aluatul la mâna până e omogen și elastic, cam 15-20 minute sau în robot. Se pune apoi la crescut, acoperit, la loc călduț pentru o oră până-și dublează volumul.  

Condimentul pentru carne de porc se prepară din:
– câte 5 gr de piper negru, chimion, chimen, coriandru boabe măcinate
– 5 gr de chili (pudră sau fulgi)
– 5 gr de boia afumată
Pregătiți amestecul, combinând toate condimentele.
Va rezulta mai mult condiment decât e necesar în această rețeta, dar restul se poate păstra în recipient închis. E foarte aromat și gustos pe carnea tocată.

Pentru Umplutura de carne sunt necesare următoarele ingrediente:
– 250 de gr de carne tocată de porc
– două lingurițe de condimente pentru carne de porc
– o ceapă mică
– puțin ulei
– sare și piper.
Se călește ceapa tocată mărunt în ulei doar până se înmoaie. Se pune carnea și se rumenește amestecând des, până își schimbă culoarea. Adăugați sare și piper după gust și condimentul. Amestecați bine. Gustați și reglați gustul de sare, piper sau condiment, dacă simțiți nevoia.

Pentru decor și uns se folosesc:
– o lingură de ulei vegetal sau unt topit
– o linguriță de condiment pentru carne
– puțin pătrunjel tocat

Se pregătesc pâinile.
Se scoate aluatul pe masa de lucru dată generos cu făină. Aluatul e un pic moale. Se împarte în două bucăți egale.
Aluatul e împărțit în două pentru o tigaie cu diametrul de 20-22 cm. Pentru o tigaie mai mică, de 16 cm împărțiți în 4.
Întindeti din fiecare bucată câte o foaie subțire. Ungeți foaia cu ulei. Presărați jumătate din carnea condimentată pe toată suprafața.
Rulați foaia sub formă de sul. Ridicați sulul și trageți de capete să se subțieze un pic.
Rulați sulul dintr-un capăt ca un melc. Aplatizați melcul cu mâna și apoi întindeți-l cu sucitorul foaie rotundă de aprox 20 cm diametrul (puțin mai mică decât diametrul tigăii voastre).
Ungeți pâinile obținute cu ulei pe ambele părți.
Încingeți o tigaie de 20-22 cm și dacă nu e antiaderenta o ungeti-o ușor cu ulei.
Așezați o pâine în ea și dați focul la mediu spre mic. Puneți capacul pe tigaie. Coaceti pâinea aprox. 5 minute pe prima parte. Va uitați să fie frumos rumenă dedesubt și abia apoi o întoarceți. Dați focul la mai mic și coaceti pâinea, acoperită cu capac, încă 10 minute pe a două parte. Dacă vi se pare că nu se rumenește destul, puteți crește ușor focul sub tigaie.
Când e rumenă și pe a două parte o scoateți într-un vas acoperit. O ungeti pe ambele părți cu ulei sau unt topit în care ați dizolvat condiment. Presărați puțină sare de mare grunjoasă și pătrunjel tocat fin.

Coaceți a două pâine la fel. Sunt bune calde sau reci. La servire tăiați pâinile în patru. Fiecare sfert reprezintă o porție. Se manâncă așa sau ca aperitiv. Cine vrea poate pune lateral o cană cu iaurt.
Bucurați-vă și descoperiți gustul și aroma Pâinii la tigaie cu carne de porc.

Daniel Babun

(tastelist.ro)

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 martie 2025, 06:00

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească

Papricaș de porc cu găluște este o rețetă românească autentică, apreciată pentru gustul său bogat și aroma inconfundabilă. Este...

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 2 martie 2025, 10:05

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale

Bucătăria românească este o comoară de arome și tradiții, iar duminica este momentul perfect pentru a descoperi și savura preparate...

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 23 februarie 2025, 09:18

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris

Duminica este ziua în care a sta la masă cu familia se transformă într-o mică sărbătoare, în care legăturile familiale se întăresc, iar...

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 22 februarie 2025, 06:00

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline

Sâmbăta este ziua ideală pentru a aduce pe masă preparate sănătoase și pline de vitamine. Dacă vrei să gătești ceva ușor, rapid și...

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 februarie 2025, 10:34

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură

Prânzul de duminică este momentul perfect pentru a aduna familia în jurul mesei, într-o atmosferă relaxantă. Iată trei rețete savuroase,...

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 februarie 2025, 10:05

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară

Prânzul de duminică este un moment special pentru multe familii, un prilej de socializare, relaxare și savurare a preparatelor preferate. O supă...

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 26 ianuarie 2025, 09:49

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine

A petrece timp cu familia la prânzul de duminica este o tradiție îndrăgită, un prilej de reconectare și bucurie. De ce să nu transformăm...

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 12 ianuarie 2025, 09:30

Prânzul de duminică: supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci și cremă de ciocolată

Transformă prânzul de duminică într-o sărbătoare! Descoperă rețete delicioase pentru supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci...

Prânzul de duminică: supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci și cremă de ciocolată