Ascultă Radio România Reșița Live

Pâine la tigaie cu carne de porc condimentată

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid, și echilibrat inspirat de rețetele țărilor care au plaje la Marea Mediterană.
Dieta mediteraneană a fost declarată moștenire culturală imaterială a umanității de către UNESCO la 16 noiembrie 2010 și până astăzi a deținut recordul pentru cel mai sănătos stil de alimentație dintre cele peste 40 de regimuri alimentare răspândite în întreaga lume.
Meritul constă în capacitatea sa, acum recunoscută în mod unic, de a promova longevitatea și de a preveni o serie de boli cronice netransmisibile, în special de a reduce riscul de boli cardiovasculare și de diabet zaharat.
Dieta mediteraneană are o valoare recunoscută care combină gustul, sănătatea și cultura alimentară. Se încearcă implementarea unui proiect ca Dieta Mediteraneeană să devină Dietă Planetară.

Pâine la tigaie cu carne de porc condimentată

Articol editat de Valentina Adam, 26 octombrie 2024, 09:17

Pâine la tigaie cu carne de porc condimentată este o veche rețetă românească ce din păcate a cam fost uitată.

Pentru Aluat se folosesc:
– 500 de gr de făină albă tip 550
– 150 de ml de apă fierbinte
– 150 de ml de apă călduță
– un plic de drojdie uscată
– o jumătate de linguriță de zahăr
– o linguriță de sare.
Începeți cu pregătirea aluatului. Amestecați făină cu sare. Împărțiți făină în două după ochi.
În apă călduță dizolvați drojdia și zahărul. Acoperiți și lăsăți la loc călduț timp de 10-15 minute, până devine spumoasă.
Puneți jumătate din făină într-un bol și turnați apă fierbinte. Amestecați doar până făină e absorbită complet.
Presărați restul de făină peste aluatul obținut și adăugați și drojdia activată. Amestecați până făină e absorbită de tot.
Acum puteți frământă aluatul la mâna până e omogen și elastic, cam 15-20 minute sau în robot. Se pune apoi la crescut, acoperit, la loc călduț pentru o oră până-și dublează volumul.  

Condimentul pentru carne de porc se prepară din:
– câte 5 gr de piper negru, chimion, chimen, coriandru boabe măcinate
– 5 gr de chili (pudră sau fulgi)
– 5 gr de boia afumată
Pregătiți amestecul, combinând toate condimentele.
Va rezulta mai mult condiment decât e necesar în această rețeta, dar restul se poate păstra în recipient închis. E foarte aromat și gustos pe carnea tocată.

Pentru Umplutura de carne sunt necesare următoarele ingrediente:
– 250 de gr de carne tocată de porc
– două lingurițe de condimente pentru carne de porc
– o ceapă mică
– puțin ulei
– sare și piper.
Se călește ceapa tocată mărunt în ulei doar până se înmoaie. Se pune carnea și se rumenește amestecând des, până își schimbă culoarea. Adăugați sare și piper după gust și condimentul. Amestecați bine. Gustați și reglați gustul de sare, piper sau condiment, dacă simțiți nevoia.

Pentru decor și uns se folosesc:
– o lingură de ulei vegetal sau unt topit
– o linguriță de condiment pentru carne
– puțin pătrunjel tocat

Se pregătesc pâinile.
Se scoate aluatul pe masa de lucru dată generos cu făină. Aluatul e un pic moale. Se împarte în două bucăți egale.
Aluatul e împărțit în două pentru o tigaie cu diametrul de 20-22 cm. Pentru o tigaie mai mică, de 16 cm împărțiți în 4.
Întindeti din fiecare bucată câte o foaie subțire. Ungeți foaia cu ulei. Presărați jumătate din carnea condimentată pe toată suprafața.
Rulați foaia sub formă de sul. Ridicați sulul și trageți de capete să se subțieze un pic.
Rulați sulul dintr-un capăt ca un melc. Aplatizați melcul cu mâna și apoi întindeți-l cu sucitorul foaie rotundă de aprox 20 cm diametrul (puțin mai mică decât diametrul tigăii voastre).
Ungeți pâinile obținute cu ulei pe ambele părți.
Încingeți o tigaie de 20-22 cm și dacă nu e antiaderenta o ungeti-o ușor cu ulei.
Așezați o pâine în ea și dați focul la mediu spre mic. Puneți capacul pe tigaie. Coaceti pâinea aprox. 5 minute pe prima parte. Va uitați să fie frumos rumenă dedesubt și abia apoi o întoarceți. Dați focul la mai mic și coaceti pâinea, acoperită cu capac, încă 10 minute pe a două parte. Dacă vi se pare că nu se rumenește destul, puteți crește ușor focul sub tigaie.
Când e rumenă și pe a două parte o scoateți într-un vas acoperit. O ungeti pe ambele părți cu ulei sau unt topit în care ați dizolvat condiment. Presărați puțină sare de mare grunjoasă și pătrunjel tocat fin.

Coaceți a două pâine la fel. Sunt bune calde sau reci. La servire tăiați pâinile în patru. Fiecare sfert reprezintă o porție. Se manâncă așa sau ca aperitiv. Cine vrea poate pune lateral o cană cu iaurt.
Bucurați-vă și descoperiți gustul și aroma Pâinii la tigaie cu carne de porc.

Daniel Babun

(tastelist.ro)

Rețetă: savarină
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 17 octombrie 2024, 07:18

Rețetă: savarină

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.Tortul este desertul central al multor evenimente...

Rețetă: savarină
Rețetă din Orientul Mijlociu: Cilbir
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 16 octombrie 2024, 07:05

Rețetă din Orientul Mijlociu: Cilbir

Miercurea am dedicat-o fastuoaselor, delicioaselor și fabuloaselor preparate ale Orientului Mijlociu.Influențate de o istorie bogată a...

Rețetă din Orientul Mijlociu: Cilbir
Rețetă: pui și cârnați Gumbo
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 15 octombrie 2024, 07:02

Rețetă: pui și cârnați Gumbo

În fiecare zi de marți a săptămânii traversăm Atlanticul și ne oprim în America de Nord, America Centrală sau America de Sud pentru a...

Rețetă: pui și cârnați Gumbo
Rețetă europeană: cotlet Pozharskie
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 14 octombrie 2024, 07:01

Rețetă europeană: cotlet Pozharskie

În fiecare zi de luni vă dezvălui câte o rețetă din gastronomia țărilor de pe Bătrânul Continent. Bucătăria rusă este una dintre cele...

Rețetă europeană: cotlet Pozharskie
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 6 octombrie 2024, 09:00

Prânzul de duminică: bograch și piept de rață cu prune

A sta la masă cu familia duminica și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: bograch și piept de rață cu prune
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 5 octombrie 2024, 09:31

Rețetă mediteraneeană: Braciole napoletane

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid și echilibrat. Rețetă mediteraneeană:...

Rețetă mediteraneeană: Braciole napoletane
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 4 octombrie 2024, 08:13

Cod cu garnitură de cartofi și ciuperci cu sos verde

În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc peștii de apă dulce, sărată sau fructele de mare.Carnea de pește este una...

Cod cu garnitură de cartofi și ciuperci cu sos verde
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 20 septembrie 2024, 07:52

Rețetă – Umplutură de pește sărat

În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc peștii de apă dulce, sărată sau fructele de mare. Carnea de pește este una...

Rețetă – Umplutură de pește sărat