Ascultă Radio România Reșița Live

Orez sicilian de conopidă

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid și echilibrat.

Orez sicilian de conopidă

Articol editat de Radio Resita, 14 decembrie 2024, 06:03 / actualizat: 18 decembrie 2024, 10:07

Dieta mediteraneană deține recordul pentru cel mai sănătos stil de alimentație dintre cele peste 40 de regimuri alimentare răspândite în întreaga lume.
Meritul constă în capacitatea sa, acum recunoscută în mod unic, de a promova longevitatea și de a preveni o serie de boli cronice netransmisibile, în special de a reduce riscul de boli cardiovasculare și de diabet zaharat.

Dieta mediteraneană are o valoare recunoscută care combină gustul, sănătatea și cultura alimentară.
Rețetele mediteraneene includ alimente vibrante care sunt bogate în legume, fructe, leguminoase, proteine slabe și grăsimi sănătoase, adică uleiul de măsline. Se pune accent pe ingredientele pe bază de plante, iar aceste mâncăruri ușoare și sănătoase vă vor face să vă simțiți foarte bine.
Marea majoritate a preparatelor mediteraneene sunt sau au fost inspirate de mâncăruri italiene. Există multe rețete pe care astăzi le considerăm tradiționale și care s-au născut în urma lipsei sau înlocuirii ingredientelor. Pentru mine, gătitul este libertate: libertatea de a încerca noi arome, libertatea de a asambla ingrediente contrastante, chiar libertatea de a greși și de a încerca din nou.

Orez sicilian de conopidă

Acest pilaf pufos cu stafide este pentru prima dată când am mâncat. Conopida este măcinată într-un blender până se obțin boabe fine și apoi se adaugă în pilaf în loc de orez. Acest lucru face o garnitură bogată în fibre, care este ideală pentru pui, somon și porc.
Ingredientele rețetei:
– o conopidă mare
– un sfert de lingură de stafide aurii
– un sfert de lingură de ulei de măsline
– o ceapă medie, tocată mărunt
– treisfert de lingură ded migdale sau fistic decojit
– două linguri de capere, scurse
– 2 căței mici de usturoi, feliați subțire
– coaja de la o jumătate de lămâie
– un sfert de lingură de fulgi de ardei roșu
– frunze de pătrunjel proaspăt, tocate mărunt

Înmuiați stafidele în apă caldă pentru a se hidrata, aproximativ 15 minute. Scurgeți și puneți-le deoparte. Între timp, tăiați bucățelele de conopidă, dar fără tulpină. În trei reprize, pasați bucățelele într-un robot de bucătărie când textura este similară cu cuscusul.
Încinge-ți ulei de măsline într-o tigaie mare la foc mediu-mare. Adăugați ceapă și amestecați pentru a-o acoperi cu ulei. Continuați să gătiți ceapa, amestecând des, până când marginile sunt maro auriu și ceapa este moale, aproximativ 6 minute.

Adăugați migdalele, stafidele, caperele, usturoiul, coaja de lămâie și fulgii de ardei roșu și continuați să gătiți, amestecând, până când migdalele devin aurii, aproximativ 4-5 minute. Adăugați conopida în tigaie și amestecați pentru a se distribui ingredientele uniform. Presărați sare și continuați să gătiți, amestecând des, până când conopida se înmoaie, între 3 și 5 minute. Puneți conopida într-un bol mare de servire, stropiți cu pătrunjel și sare după gust. Serviți orezul de conopidă cu legume calde.

Bucurați-vă de ceea ce puneți pe masă. Poftă bună!

Daniel Babun

Etichete:
Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 26 ianuarie 2025, 09:49

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine

A petrece timp cu familia la prânzul de duminica este o tradiție îndrăgită, un prilej de reconectare și bucurie. De ce să nu transformăm...

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine
Prânzul de duminică: supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci și cremă de ciocolată
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 12 ianuarie 2025, 09:30

Prânzul de duminică: supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci și cremă de ciocolată

Transformă prânzul de duminică într-o sărbătoare! Descoperă rețete delicioase pentru supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci...

Prânzul de duminică: supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci și cremă de ciocolată
Orez cu pui, vinete, ardei dulce și roșii în stil mediteranean
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 11 ianuarie 2025, 10:28

Orez cu pui, vinete, ardei dulce și roșii în stil mediteranean

Gătește sănătos în stil mediteranean! Descoperă o rețetă rapidă de orez cu pui, vinete, ardei și legume, perfectă pentru un prânz...

Orez cu pui, vinete, ardei dulce și roșii în stil mediteranean
Tort leneș cu miere și smântână
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 9 ianuarie 2025, 07:35

Tort leneș cu miere și smântână

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.Tortul este desertul central al multor evenimente...

Tort leneș cu miere și smântână
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 8 ianuarie 2025, 08:35

Pui Halal

Miercurea, se știe, că descoperim rețete din Orientul Mijlociu sau Orientul Apropiat, cum i se mai spune. Bucătăria din Orientul Mijlociu este...

Pui Halal
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 7 ianuarie 2025, 08:26

Carne la cuptor în stil franțuzesc

Am deosebita plăcere și onoare să urez pe frecvențele Radio Reșița La Mulți Ani tuturor celor care poartă numele Sf. Ioan Botezătorul....

Carne la cuptor în stil franțuzesc
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 6 ianuarie 2025, 08:22

Cacciucco

Elba este o insulă în Marea Mediterană, aparținând regiunii italiene Toscana și se află la circa 20 km de coasta Grosseto. Este cea mai mare...

Cacciucco
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 5 ianuarie 2025, 07:08

Prânzul de duminică: supă cremă de champignon și ficat înăbușit cu smântână, morcovi și ceapă

A sta la masă cu familia duminica și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: supă cremă de champignon și ficat înăbușit cu smântână, morcovi și ceapă