Ascultă Radio România Reșița Live

Orez sicilian de conopidă

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid și echilibrat.

Orez sicilian de conopidă

Articol editat de Radio Resita, 14 decembrie 2024, 06:03 / actualizat: 18 decembrie 2024, 10:07

Dieta mediteraneană deține recordul pentru cel mai sănătos stil de alimentație dintre cele peste 40 de regimuri alimentare răspândite în întreaga lume.
Meritul constă în capacitatea sa, acum recunoscută în mod unic, de a promova longevitatea și de a preveni o serie de boli cronice netransmisibile, în special de a reduce riscul de boli cardiovasculare și de diabet zaharat.

Dieta mediteraneană are o valoare recunoscută care combină gustul, sănătatea și cultura alimentară.
Rețetele mediteraneene includ alimente vibrante care sunt bogate în legume, fructe, leguminoase, proteine slabe și grăsimi sănătoase, adică uleiul de măsline. Se pune accent pe ingredientele pe bază de plante, iar aceste mâncăruri ușoare și sănătoase vă vor face să vă simțiți foarte bine.
Marea majoritate a preparatelor mediteraneene sunt sau au fost inspirate de mâncăruri italiene. Există multe rețete pe care astăzi le considerăm tradiționale și care s-au născut în urma lipsei sau înlocuirii ingredientelor. Pentru mine, gătitul este libertate: libertatea de a încerca noi arome, libertatea de a asambla ingrediente contrastante, chiar libertatea de a greși și de a încerca din nou.

Orez sicilian de conopidă

Acest pilaf pufos cu stafide este pentru prima dată când am mâncat. Conopida este măcinată într-un blender până se obțin boabe fine și apoi se adaugă în pilaf în loc de orez. Acest lucru face o garnitură bogată în fibre, care este ideală pentru pui, somon și porc.
Ingredientele rețetei:
– o conopidă mare
– un sfert de lingură de stafide aurii
– un sfert de lingură de ulei de măsline
– o ceapă medie, tocată mărunt
– treisfert de lingură ded migdale sau fistic decojit
– două linguri de capere, scurse
– 2 căței mici de usturoi, feliați subțire
– coaja de la o jumătate de lămâie
– un sfert de lingură de fulgi de ardei roșu
– frunze de pătrunjel proaspăt, tocate mărunt

Înmuiați stafidele în apă caldă pentru a se hidrata, aproximativ 15 minute. Scurgeți și puneți-le deoparte. Între timp, tăiați bucățelele de conopidă, dar fără tulpină. În trei reprize, pasați bucățelele într-un robot de bucătărie când textura este similară cu cuscusul.
Încinge-ți ulei de măsline într-o tigaie mare la foc mediu-mare. Adăugați ceapă și amestecați pentru a-o acoperi cu ulei. Continuați să gătiți ceapa, amestecând des, până când marginile sunt maro auriu și ceapa este moale, aproximativ 6 minute.

Adăugați migdalele, stafidele, caperele, usturoiul, coaja de lămâie și fulgii de ardei roșu și continuați să gătiți, amestecând, până când migdalele devin aurii, aproximativ 4-5 minute. Adăugați conopida în tigaie și amestecați pentru a se distribui ingredientele uniform. Presărați sare și continuați să gătiți, amestecând des, până când conopida se înmoaie, între 3 și 5 minute. Puneți conopida într-un bol mare de servire, stropiți cu pătrunjel și sare după gust. Serviți orezul de conopidă cu legume calde.

Bucurați-vă de ceea ce puneți pe masă. Poftă bună!

Daniel Babun

Etichete:
Pui copt în sos cremos de spanac
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 30 noiembrie 2024, 10:41

Pui copt în sos cremos de spanac

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid și echilibrat.Dieta mediteraneană...

Pui copt în sos cremos de spanac
Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 24 noiembrie 2024, 07:00

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat

A sta la masă cu familia, duminica, și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat
Ribollita toscana cu fasole
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 07:30

Ribollita toscana cu fasole

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid și echilibrat.Dieta mediteraneană are o...

Ribollita toscana cu fasole
Frigărui de creveți și scoici
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 22 noiembrie 2024, 07:30

Frigărui de creveți și scoici

În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc peștii de apă dulce, sărată sau fructele de mare.Carnea de pește este una...

Frigărui de creveți și scoici
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 21 noiembrie 2024, 07:30

Tort galez

Astăzi, ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.Tortul este desertul central al multor...

Tort galez
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 20 noiembrie 2024, 07:29

Kofta de pui

Miercurea am dedicat-o fastuoaselor, delicioaselor și fabuloaselor preparate ale Orientului Mijlociu.Influențate de o istorie bogată a...

Kofta de pui
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 18 noiembrie 2024, 07:16

Rețetă europeană: Bragioli maltez

Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița. Așa cum bine știți în fiecare zi de luni vă dezvălui câte o rețetă din gastronomia...

Rețetă europeană: Bragioli maltez
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 17 noiembrie 2024, 09:44

Prânzul de duminică: ciorbă țărănească, papricaș cu ciuperci și mămăligă și prăjitură din mălai cu lapte

Felul de debut al prânzului de Duminică, dacă nu începeți cu aperitive, este o ciorbă țărănească. Folosim:– 300 de gr de carne de...

Prânzul de duminică: ciorbă țărănească, papricaș cu ciuperci și mămăligă și prăjitură din mălai cu lapte