Ascultă Radio România Reșița Live

Orez cu roșii

Bucătăriile țărilor europene sunt diverse dar ele au anumite  caracteristici comune care le diferențiază de alte regiuni. Carnea este mai proeminentă și mai consistentă. Multe produse lactate sunt folosite în gătit. Cartofii și varza sunt legumele importante în alimentația europenilor.

Orez cu roșii

Articol editat de Radio Resita, 26 februarie 2024, 12:37

Coimbra, este oraș și district în Portugalia. Orașul este celebru în lume pentru că este plină de viață și găzduiește cea mai veche universitate din Portugalia. V-ați dat seama că în următoarele săptămâni vom descoperi gastronomia regiunilor portugheze. Coimbra, a fost prima capitală a țării în secolele XII și XIII și oferă multă distracție datorită unui calendar lung de evenimente culturale care au loc pe tot parcursul anului. Peisajele naturale sunt frumoase de la ocean la munte, dar în special, valea râului Mondego, cel mai mare din Portugalia. Se remarcă și multe plaje cu nisip alb din Figueira da Foz Mira.
În Coimbra, ca de altfel în toată Portugalia, se manâncă  alimente bune, care sunt abundente și ieftine.

Dacă sunteți mai mult iubitor de carne, puteți încerca două mâncăruri tradiționale din zonă: Leitão assado à moda da Bairrada (purcel de lapte fript) și chanfana (tocană de carne de capră). Din păcate nu am avut purcel de lapte și nici capră ca să gătesc mâncărurile cele mai relevante din Coimbra.

Așa că m-am rezumat la o rețetă portugheză de orez cu roșii.
Este o rețetă tradițională portugheză. O consider o rețetă democratică, deoarece este un preparat ușor, ieftin, rapid și nu conține ingrediente de origine animală. Poate să fie considerată o rețetă vegană, vegetariană, fără lactoză și fără gluten.

Ingrediente pentru a face orez portughez cu roșii:
– o cană de orez Arborio sau Carnaroli
– o conservă de roșii decojite
– puțin ulei de măsline
– o ceapă tocată fin
– un ardei rosu tocat mărunt
– sare și piper proaspăt râșnit
– optional un pahar de vin sec.
Dacă dublați ingredientele se satură patru persoane.

Încingem o tigaie în care am pus două linguri de ulei de măsline și călim ceapa până devine translucidă. După aceea  adăugăm ardeiul mărunțit.
După ce ardeiul se înmoaie și începe să se rumenească, punem orezul.
Amestecăm foarte bine toate ingredientele, astfel încât orezul să fie complet acoperit cu ulei de măsline.
Am dat orezului o notă specială, un pahar de vin portughez alb sec. Amestecăm foarte bine ingredientele și avem grijă ca  alcoolul să se evapore, iar în orez să rămână doar aroma strugurilor.
Adăugăm roșiile decojite cu tot sosul din cutie. Se amestecă foarte bine.
În acest moment, potrivim gustul cu sare și piper. Acoperim tigaia și lăsăm la gătit până când orezul devine fraged, dar trebuie să mai rămână puțin lichid mai gros în tigaie.

Dacă aveți acasă bulion de legume puteți folosi cu încredere pentru că va adăuga mai multă aromă orezului cu roșii.
Ideea este de a servi un orez care nu este uscat, ci mai degrabă orez cremos.
Când serviți presărați piper în farfurie și turnați puțin ulei de măsline. Dacă vă place brânza să știți că mozzarella de bivoliță va merge de minune cu acest delicios orez cu roșii.

Poftă bună și bucurați-vă de ce preparați! 

Daniel Babun

Etichete:
Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 26 ianuarie 2025, 09:49

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine

A petrece timp cu familia la prânzul de duminica este o tradiție îndrăgită, un prilej de reconectare și bucurie. De ce să nu transformăm...

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine
Prânzul de duminică: supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci și cremă de ciocolată
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 12 ianuarie 2025, 09:30

Prânzul de duminică: supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci și cremă de ciocolată

Transformă prânzul de duminică într-o sărbătoare! Descoperă rețete delicioase pentru supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci...

Prânzul de duminică: supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci și cremă de ciocolată
Orez cu pui, vinete, ardei dulce și roșii în stil mediteranean
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 11 ianuarie 2025, 10:28

Orez cu pui, vinete, ardei dulce și roșii în stil mediteranean

Gătește sănătos în stil mediteranean! Descoperă o rețetă rapidă de orez cu pui, vinete, ardei și legume, perfectă pentru un prânz...

Orez cu pui, vinete, ardei dulce și roșii în stil mediteranean
Tort leneș cu miere și smântână
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 9 ianuarie 2025, 07:35

Tort leneș cu miere și smântână

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.Tortul este desertul central al multor evenimente...

Tort leneș cu miere și smântână
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 8 ianuarie 2025, 08:35

Pui Halal

Miercurea, se știe, că descoperim rețete din Orientul Mijlociu sau Orientul Apropiat, cum i se mai spune. Bucătăria din Orientul Mijlociu este...

Pui Halal
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 7 ianuarie 2025, 08:26

Carne la cuptor în stil franțuzesc

Am deosebita plăcere și onoare să urez pe frecvențele Radio Reșița La Mulți Ani tuturor celor care poartă numele Sf. Ioan Botezătorul....

Carne la cuptor în stil franțuzesc
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 6 ianuarie 2025, 08:22

Cacciucco

Elba este o insulă în Marea Mediterană, aparținând regiunii italiene Toscana și se află la circa 20 km de coasta Grosseto. Este cea mai mare...

Cacciucco
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 5 ianuarie 2025, 07:08

Prânzul de duminică: supă cremă de champignon și ficat înăbușit cu smântână, morcovi și ceapă

A sta la masă cu familia duminica și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: supă cremă de champignon și ficat înăbușit cu smântână, morcovi și ceapă