Ascultă Radio România Reșița Live

Nidi di Rondine

Ca de obicei, în fiecare zi de luni ne oprim într-o bucătărie dintr-o țară europeană.
Bucătăriile de pe Bătrânul Continent au preparte culinare care pot să satisfacă cele mai rafinate gusturi. Savoarea rețetelor italiene, rafinamentul  celor franțuzești, eleganța celor germane, să dau doar trei exemple, fac din Europa o destinație pentru cei care apreciază arta culinară. Diversitatea ingredientelor face să difere rețetele, dar au și multe atribute comune.

Deoarece San Marino este un microstat complet fără ieșire la mare, bucătăria sanmarineză este foarte asemănătoare cu bucătăria italiană, în special cea din regiunile învecinate Emilia-Romagna și Marche. Produsele agricole primare din San Marino sunt brânza, vinul și animalele, iar producția de brânzeturi este o activitate economică principală în San Marino.
Mâncărurile locale sărate includ fagioli con le cotiche, paste e ceci- o supă de năut și tăiței cu usturoi și rozmarin, nidi di rondine- un preparat de Paști la cuptor cu șuncă afumată, carne de vită, brânză și sos de roșii, si iepure fript cu fenicul. Erbazzone este un fel de mâncare pe bază de spanac care include brânză și ceapă. Există un fel de mâncare găsit mai ales în Borgo Maggiore numit piada, care constă din pâine plată cu diverse umpluturi și seamănă oarecum cu piadina din Emilia-Romagna.

Nidi di Rondine

Articol editat de Radio Resita, 6 mai 2024, 06:08

Dulciurile includ o prăjitură cunoscută sub numele de Torta Tre Monti, bazată pe cele Trei Turnuri din San Marino și similară cu o prăjitură de napolitană stratificată acoperită cu ciocolată, Torta Titano- un desert stratificat făcut cu biscuiți, alune, ciocolată, smântână și cafea, inspirat și de muntele central din San Marino, Monte Titano, bustrengo- o prăjitură tradițională făcută cu miere, nuci și fructe uscate, Verretta- un desert făcut din alune de pădure, praline și napolitane de ciocolată, Cacciatello- un desert din lapte, zahăr și ouă, asemănător cu creme caramel și zuppa di ciliegie- cireșe înăbușite în vin roșu îndulcit și servite pe pâine albă.
Regiunea produce, de asemenea, o serie de vinuri precum Brugneto și Tessano (vinuri roșii maturate în butoi) și Biancale și Roncale (vinuri albe neliniștite). Vinul din San Marino este reglementat de Asociația Vinului din republică.

Nidi di Rondine sau Cuiburi de rândunele este rețeta din San Marino.
Frumusețea Nidi di Rondine este modul în care fiecare porție se spiralează în sine ca un trandafir sau un cuib de pasăre sau ca o îmbrățișare delicioasă.
Este un prim fel rafinat și gustos și cu o formă frumoasă. Acestea sunt cuiburi de rândunele cu șuncă și brânză, cea mai bună modalitate de un prânz fericit cu familia sau prietenii. Făină, ou, unt și lapte pentru paste și evident șuncă fiartă și Emmental pentru a se asezona. O combinație perfectă.

Pentru Nidi di Rondine avem nevoie de următoarele ingrediente:

– 250 de gr de făină  
– un ou
– 20 de gr de unt
– jumătate de litru de lapte integral
– 20 de gr de amidon de porumb
– 100 de gr de șuncă fiartă
– 100 de gr de brânză Emmental
– după gust sare, nucșoară, ulei de măsline extravirgin și Parmigiano Reggiano DOP.
Se amestecă făina și oul într-un bol, apoi se lasă aluatul să se odihnească o jumătate de ceas. Întindeți-l la o grosime de 3 mm și tăiați-l în dreptunghiuri de 20 cm. Se fierb în apă cu sare timp de 5 minute

Pentru sosul Bechamel, amestecați laptele, nucșoara și amidonul de porumb în blender. Totul se pune într-o tigaie în care s-a topit puțin unt.
Puneți aluatul pe o placă de patiserie și acoperiți-l cu o felie de șuncă fiartă și una de Emmenthal. Rulați și tăiați rulouri de 3- 4 cm.
Pentru a meșteri cuiburile de rândunică se unge o tigaie cu ulei, ajunge în vas și sosul Bechamel. Urmează să fie presărat Parmezanul. În cuptorul preîncălzit la 200 de grade Celsius se gătește Nidi di Rondine timp de 20 de minute.
Poftă bună și bucurați-vă de ce preparați!

Daniel Babun

(wikipedia; bunissimo.it)

Etichete:
Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 26 ianuarie 2025, 09:49

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine

A petrece timp cu familia la prânzul de duminica este o tradiție îndrăgită, un prilej de reconectare și bucurie. De ce să nu transformăm...

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine
Prânzul de duminică: supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci și cremă de ciocolată
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 12 ianuarie 2025, 09:30

Prânzul de duminică: supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci și cremă de ciocolată

Transformă prânzul de duminică într-o sărbătoare! Descoperă rețete delicioase pentru supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci...

Prânzul de duminică: supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci și cremă de ciocolată
Orez cu pui, vinete, ardei dulce și roșii în stil mediteranean
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 11 ianuarie 2025, 10:28

Orez cu pui, vinete, ardei dulce și roșii în stil mediteranean

Gătește sănătos în stil mediteranean! Descoperă o rețetă rapidă de orez cu pui, vinete, ardei și legume, perfectă pentru un prânz...

Orez cu pui, vinete, ardei dulce și roșii în stil mediteranean
Tort leneș cu miere și smântână
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 9 ianuarie 2025, 07:35

Tort leneș cu miere și smântână

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.Tortul este desertul central al multor evenimente...

Tort leneș cu miere și smântână
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 8 ianuarie 2025, 08:35

Pui Halal

Miercurea, se știe, că descoperim rețete din Orientul Mijlociu sau Orientul Apropiat, cum i se mai spune. Bucătăria din Orientul Mijlociu este...

Pui Halal
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 7 ianuarie 2025, 08:26

Carne la cuptor în stil franțuzesc

Am deosebita plăcere și onoare să urez pe frecvențele Radio Reșița La Mulți Ani tuturor celor care poartă numele Sf. Ioan Botezătorul....

Carne la cuptor în stil franțuzesc
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 6 ianuarie 2025, 08:22

Cacciucco

Elba este o insulă în Marea Mediterană, aparținând regiunii italiene Toscana și se află la circa 20 km de coasta Grosseto. Este cea mai mare...

Cacciucco
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 5 ianuarie 2025, 07:08

Prânzul de duminică: supă cremă de champignon și ficat înăbușit cu smântână, morcovi și ceapă

A sta la masă cu familia duminica și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: supă cremă de champignon și ficat înăbușit cu smântână, morcovi și ceapă