Mușchi umplut
În fiecare zi de luni a săptămânii vă propun să degustăm o porție de mâncare din bucătăriile țărilor europene. Avem de lucru cu rețete noi, dar ne amintim și vechile preparate care au fost baza celor actuale. Fiecare bucătărie europeană are aromele și savorile sale specifice, dar să nu uităm că majoritatea s-au influențat unele pe altele.
Articol editat de Valentina Adam, 20 noiembrie 2023, 08:49
Gastronomia europeană a marcat, mai mult sau mai puțin, toate bucătăriile continentelor. Binențeles și bucățele europene au primit influențe de la țările pe care locuitorii vechiului continent le-au cucerit. Rămânem și astăzi în Ungaria pentru a descoperi un alt fel de mâncare maghiară. Până atunci vă spun că multe dintre preparatele tradiționale maghiare de astăzi se găsesc și în Austria, Slovacia sau România, ceea ce nu este surprinzător deoarece istoria comună de secole și-a pus amprenta pe aceste bucătării.
Bucătăria maghiară este picantă, respectă tradiția și este inventivă, chiar și cele mai simple ingrediente aduc un miracol pe masă. Lumea este diversă și frumoasă, gastronomia fiecărei națiuni este minunată în felul ei, dar pentru unguri aromele țării lor sunt cele mai bune.
Chiar și cele mai umile ingrediente pot face un fel de mâncare delicios, care este o plăcere să-l mănânci. Printre acestea se numără cartofi cu boia de ardei, supa de ouă, supă prăjită, pește cu cartofi sau pește cu varză și sunt mult mai multe de enumerat. Chiar dacă sunt cuceriți de orice nouă tendință gastronomică ungurii, totuși, rămân legați de tradiții.
Ungurilor le plac delicatesele din aluat de casă și se mândresc cu prăjiturile lor cremoase. Smântâna are loc la orice masă, ca de asemenea și brânza de vaci. Vecinii noștrii sunt atașați și de semințele de mac.
Unul dintre cele mai des folosite condimente este ardeiul roșu, care se adaugă de obicei la ceapă prăjită în grăsime, conferindu-i aromă și culoarea caracteristică. Bucătăria maghiară abundă în preparate suculente din carne, supe bogate și tocane, care pot fi preparate din orice legumă. Prăjiturile maghiare pot fi dulci sau sărate, nici una dintre ele nu este renumită în lume, precum kurtos kalacs, prăjitura tobă sau sturza jancsi.
Vă invit să gătiți Mușchi umplut, un preparat din carne delicios, spectaculos, care poate fi mâncat nu doar cald, ci și rece. Se pretează de minune și atunci când aveți oaspeți.
Ingredientele folosite sunt:
– 4 felii de cotlet
– 16 felii de bacon
– sare și piper
Pentru umplutură ne trebuie:
– două ouă fierte
– 15 gr șuncă fiartă și afumată
– două felii de pâine înmuiate
– o ceapă roșie potrivită
– ulei pentru gătit
– pătrunjel proaspăt
Desfacem feliile de cotlet ca un fluture, apoi sărăm și piperăm ambele părți ale cărnii. Oul fiert și șunca trebuie tăiate cuburi mici. Tocăm ceapa roșie.
Încingem puțin ulei într-o tigaie și presărăm sare pe ceapa roșie și călim ușor. În recipient ajung și cubulețele de șuncă pe care le rumenim ușor. Luăm de pe foc, stoarcem bine feliile de pâine înmuiate în apă, le zdrobim și ajung și ele în tigaie. Tocăm fin pătrunjelul și punem și oul.
Amestecăm compoziția după care punem deasupra cărnii și rulăm cu grijă. Înfășurăm fiecare cotlet rulat cu bacon și prăjim într-o tigaie cu puțin ulei.
Carnea astfel preparată o băgăm în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius pentru circa 30 de minute. Spre final se poate porni ventilatorul cuptorului sau să se ridice puțin focul pentru câteva minute deoarece baconul trebuie să se rumenească frumos. Lăsăm mușchiul umplut să se liniștească puțin înainte de servire
Este un preparat spectaculos care se poate mânca nu doar cald, ci și rece, alături de un piure cremos de cartofi.
Poftă bună și să aveți parte numai de bine!
Daniel Babun