Ascultă Radio România Reșița Live

Mușchi umplut

În fiecare zi de luni a săptămânii vă propun să degustăm o porție de mâncare din bucătăriile țărilor europene. Avem de lucru cu rețete noi, dar ne amintim și vechile preparate care au fost baza celor actuale. Fiecare bucătărie europeană are aromele și savorile sale specifice, dar să nu uităm că majoritatea s-au influențat unele pe altele.

Mușchi umplut

Articol editat de Valentina Adam, 20 noiembrie 2023, 08:49

Gastronomia europeană a marcat, mai mult sau mai puțin, toate bucătăriile continentelor. Binențeles și bucățele europene au primit influențe de la țările pe care locuitorii vechiului continent le-au cucerit. Rămânem și astăzi în Ungaria pentru a descoperi un alt fel de mâncare maghiară. Până atunci vă spun că multe dintre preparatele tradiționale maghiare de astăzi se găsesc și în Austria, Slovacia sau România, ceea ce nu este surprinzător deoarece istoria comună de secole și-a pus amprenta pe aceste bucătării.

Bucătăria maghiară este picantă, respectă tradiția și este inventivă, chiar și cele mai simple ingrediente aduc un miracol pe masă. Lumea este diversă și frumoasă, gastronomia fiecărei națiuni este minunată în felul ei, dar pentru unguri aromele țării lor sunt cele mai bune.
Chiar și cele mai umile ingrediente pot face un fel de mâncare delicios, care este o plăcere să-l mănânci. Printre acestea se numără cartofi cu boia de ardei, supa de ouă, supă prăjită, pește cu cartofi  sau pește cu varză și sunt mult mai multe de enumerat. Chiar dacă sunt cuceriți de orice nouă tendință gastronomică  ungurii, totuși, rămân legați de tradiții.

Ungurilor le plac delicatesele din aluat de casă și se mândresc cu prăjiturile lor cremoase. Smântâna are loc la orice masă, ca de asemenea și brânza de vaci. Vecinii noștrii sunt atașați și de semințele de mac.
Unul dintre cele mai des folosite condimente este ardeiul roșu, care se adaugă de obicei la ceapă prăjită în grăsime, conferindu-i aromă și culoarea caracteristică. Bucătăria maghiară abundă în preparate suculente din carne, supe bogate și tocane, care pot fi preparate din orice legumă. Prăjiturile maghiare pot fi dulci sau sărate, nici una dintre ele nu este renumită în lume, precum kurtos kalacs, prăjitura tobă  sau sturza jancsi. 

Vă invit să gătiți Mușchi umplut, un preparat din carne delicios, spectaculos, care poate fi mâncat nu doar cald, ci și rece. Se pretează de minune și atunci când aveți oaspeți.

Ingredientele folosite sunt:
– 4 felii de cotlet
– 16 felii de bacon
– sare și piper

Pentru umplutură ne trebuie:
– două ouă fierte
– 15 gr șuncă fiartă și afumată
– două felii de pâine înmuiate
– o ceapă roșie potrivită
– ulei pentru gătit
– pătrunjel proaspăt

Desfacem feliile de cotlet ca un fluture, apoi sărăm și piperăm ambele părți ale cărnii. Oul fiert și șunca trebuie tăiate cuburi mici. Tocăm ceapa roșie.

Încingem puțin ulei într-o tigaie și presărăm sare pe ceapa roșie și călim ușor. În recipient ajung și cubulețele de șuncă pe care le rumenim ușor. Luăm de pe foc, stoarcem bine feliile de pâine înmuiate în apă, le zdrobim și ajung și ele în tigaie. Tocăm fin pătrunjelul și punem și oul.
Amestecăm compoziția după care punem deasupra cărnii și rulăm cu grijă. Înfășurăm fiecare cotlet rulat cu bacon și prăjim într-o tigaie cu puțin ulei.

Carnea astfel preparată o băgăm în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius pentru circa 30 de minute. Spre final se poate porni ventilatorul cuptorului sau să se ridice puțin focul pentru câteva minute deoarece baconul trebuie să se rumenească frumos. Lăsăm mușchiul umplut să se liniștească puțin înainte de servire

Este un preparat spectaculos care se poate mânca nu doar cald, ci și rece, alături de un piure cremos de cartofi.

Poftă bună și să aveți parte numai de bine!

Daniel Babun

(sobors.hupampuska.comstreetkitchen.hu)

Prânzul de duminică: supă de conopidă cu bile de brânză, carne de vită Bourguignon și clătite de ciocolată cu kefir
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 15 decembrie 2024, 06:08

Prânzul de duminică: supă de conopidă cu bile de brânză, carne de vită Bourguignon și clătite de ciocolată cu kefir

A sta la masă cu familia duminica și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: supă de conopidă cu bile de brânză, carne de vită Bourguignon și clătite de ciocolată cu kefir
Orez sicilian de conopidă
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 14 decembrie 2024, 06:03

Orez sicilian de conopidă

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid și echilibrat. Dieta mediteraneană...

Orez sicilian de conopidă
Jeleu de pește
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 13 decembrie 2024, 06:00

Jeleu de pește

În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc peștii de apă dulce, sărată sau fructele de mare.Carnea de pește este una...

Jeleu de pește
Prânzul de duminică: ciorbă de pui cu brânză topită și șnițel Jaeger în sos și smântână
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 8 decembrie 2024, 06:33

Prânzul de duminică: ciorbă de pui cu brânză topită și șnițel Jaeger în sos și smântână

A sta la masă cu familia, duminica, și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: ciorbă de pui cu brânză topită și șnițel Jaeger în sos și smântână
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 3 decembrie 2024, 09:00

Rețetă din bucătăria americană: Saltenas

Așa cum am procedat în fiecare săptămână, marțea  traversăm Atlanticul și ne oprim în America de Nord, America Centrală sau America...

Rețetă din bucătăria americană: Saltenas
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 30 noiembrie 2024, 10:41

Pui copt în sos cremos de spanac

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid și echilibrat.Dieta mediteraneană...

Pui copt în sos cremos de spanac
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 24 noiembrie 2024, 07:00

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat

A sta la masă cu familia, duminica, și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 07:30

Ribollita toscana cu fasole

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid și echilibrat.Dieta mediteraneană are o...

Ribollita toscana cu fasole