Ascultă Radio România Reșița Live

Millefeuille cu zmeură, frișcă și sos de ciocolată

 În fiecare zi de joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.
Vă propun să ne bucurăm de un dulce de bucătărie elegant și gustos: Millefeuille cu zmeură, frișcă și sos de ciocolată.
Ingrediente folosite:
– aluat pentru foi de plăcintă. Puteți folosi și un pachet de foi pentru plăcintă cumpărat, decongelat și la temperatura camerei
– 150 de gr de unt
– 300 de ml de smântână lichidă pentru frișcă
– o lingură de zahăr pudră
– 200 de gr de ciocolată neagră
– 100 de gr de zmeură (poate fi și congelată)
– piper roșu măcinat.

Millefeuille cu zmeură, frișcă și sos de ciocolată

Articol editat de Radio Resita, 27 iunie 2024, 07:00

Începem cu foile de plăcintă. Ingrediente necesare:
– 500 de gr de făină
– 250 de ml de apă
– 8 linguri de ulei
– două linguri de oțet
– o jumătate de linguriță de sare.
Este o rețetă simplă, fără drojdie sau praf de copt, iar aluatul este economic și foarte ușor de lucrat.
Încalziți apa împreună cu uleiul și oțetul. Într-un bol cerneți făina, adăugați sarea și începeți să frământati turnând apa cu uleiul și oțetul, puțin câte puțin până aveți un aluat potrivit. Nu trebuie să fie tare dar nici moale, mai adăugați făină sau puțină apă pentru o consistentă potrivită. Frământati-l bine câteva minute și puneți-l într-un bol la odihnă. Acoperiți-l cu un prosop de bucătărie sau folie alimentară, lăsând o parte descoperită să iasă umiditatea care se formează. Lăsăți-l să se odihnească în jur de o ora. Astfel va fi ușor de întins și veți putea obține foi fine și subțiri.
După ce a trecut o oră, presărați făină pe blatul de lucru și împărțiți aluatul în 4 bucăți. Întindeți cu sucitorul fiecare bucată în foi subțiri, presărând făină când este nevoie pentru a nu se lipi. Ar fi de preferat ca aluatul să fie împărțit în 8 bucăți. Vor ieși foi mai mici și mai ușor de întins. Dacă nu vreți să faceți acasă un aluat, cumpărați un pachet de foi de plăcintă. Dacă folosiți foi de plăcintă, desfaceți cu grijă foile  decongelate la temperatura camerei. Luați prima foaie și o ungeți cu untul topit în prealabil. Adăugați peste ea a două foaie și o ungeți și pe această cu unt. Repetați până aveți un strat de 4 foi puse una peste altă, fiecare unse cu unt. Tăiați acest strat de foi în 9 pătrate egale. Puneți pătrățele într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și o așezați în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius, timp de 4 sau 6 minute, până ce foile devin aurii și crocante. Apoi le lăsați la răcit.

Pentru prepararea sosului de ciocolată pregătiți un bain marie. Așezați un castron de inox peste o oală cu apă clocotită, iar în el topiți ciocolata. Adăugați peste ea 50 de ml de smântână lichidă și amestecați până se omogenizează.
Separat, mixați 250 de ml de smântână lichidă, până devine consistentă. Adăugați zahărul pudra și mixați până obțineți o frișcă fermă și pufoasă. Puneți puțin piper roșu măcinat în frișcă.

Pentru o porție folosim unul dintre cele 9 pătrate formate din 4 foi fiecare. Pe o farfurie așezăm în mijloc o lingură de sos de ciocolată, iar peste el prima foaie. Pe aceasta punem frișcă și câteva bucăți de zmeură. Apoi a două foaie peste care adăugăm încă un strat de frișcă, bucăți de zmeură și sos de ciocolată. Punem deasupra a treia foaie, un ultim strat de frișcă și ornăm cu bucăți rupte din cea de-a patra foaie, stropim cu sos de ciocolată și bucăți de zmeură. Decorăm cu piper roșu măcinat.

Serviți și vă bucurați, dar să nu uitați că dulciurile se consumă cu responsabilitate, nu cu regularitate.

Daniel Babun

Etichete:
Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 martie 2025, 09:42

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză

Prânzul de duminică alături de familie este un moment special, o tradiție care aduce împreună gusturile autentice și conversațiile calde....

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză
Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 martie 2025, 06:00

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească

Papricaș de porc cu găluște este o rețetă românească autentică, apreciată pentru gustul său bogat și aroma inconfundabilă. Este...

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 2 martie 2025, 10:05

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale

Bucătăria românească este o comoară de arome și tradiții, iar duminica este momentul perfect pentru a descoperi și savura preparate...

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 23 februarie 2025, 09:18

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris

Duminica este ziua în care a sta la masă cu familia se transformă într-o mică sărbătoare, în care legăturile familiale se întăresc, iar...

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 22 februarie 2025, 06:00

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline

Sâmbăta este ziua ideală pentru a aduce pe masă preparate sănătoase și pline de vitamine. Dacă vrei să gătești ceva ușor, rapid și...

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 februarie 2025, 10:34

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură

Prânzul de duminică este momentul perfect pentru a aduna familia în jurul mesei, într-o atmosferă relaxantă. Iată trei rețete savuroase,...

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 februarie 2025, 10:05

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară

Prânzul de duminică este un moment special pentru multe familii, un prilej de socializare, relaxare și savurare a preparatelor preferate. O supă...

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 26 ianuarie 2025, 09:49

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine

A petrece timp cu familia la prânzul de duminica este o tradiție îndrăgită, un prilej de reconectare și bucurie. De ce să nu transformăm...

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine