Mazamorra Chiquita
În a doua zi a săptămânii traversăm Atlanticul și poposim într-o bucătărie din câte o țară din America de Nord, de Sud sau Centrală.
Columbia este o țară privilegiată de natură. Datorită diferitelor tipuri de climă, în Columbia se cultivo orice vrei și cum vrei. Din acest motiv, baza mâncărurilor columbiene are o varietate de alimente proaspete și naturale. La această bogăție naturală se adaugă o doză bună de cultură locală, pentru a obține mâncăruri tipice variate, colorate și aromate.
Este foarte complex să spui care este felul de mâncare tipic al Columbiei și al columbienilor. Desemnarea unei singure mese ar fi nedreaptă. Gastronomia Columbiei este la fel de variată ca și cultura sa. Fiecare fel de mâncare depinde de regiune, cultură, peisajul fiecăreia și chiar de climă.
În Columbia nu există așadar un singur fel de mâncare tipic care să reprezinte țara, ci mai degrabă câteva feluri reprezentative. Cu toate acestea, există mâncăruri care sunt mai populare decât altele și care se identifică ușor cu bucătăria columbiană. Printre acestea găsim tava paisa, sancocho de pui, tamale, bulionul, printre altele.
Articol editat de Radio Resita, 9 aprilie 2024, 06:00
Mazamorra Chiquita este o supă tradițională columbiană din departamentul Boyacá. Această regiune a fost scena unor bătălii care au dus la independența Columbiei față de Spania. De aceea este cunoscută drept „țara celor liberi”.
Mazamorra Chiquita este o supa făcută de obicei cu burtă de vită, porumb, fasole, ceapă, condimente și alte legume. Combinația de cartofi și alte rădăcinoase este variabilă… și discutabilă! Unii dintre tuberculii folosiți pentru a face tradiționala Mazamorra Chiquita sunt chuguas, cubios și ibias, niciunul dintre ei nu este disponibil la noi sau în afara Columbiei. Prin urmare se înlocuiesc cu ingredientele disponibile. La fel ca multe rețete columbiene, ingredientele variază în funcție de familie, regiune sau…bucătar.
Ingredientele pentru Mazamorra Chiquita sunt:
– două kg de burtă de vită
– sucul de la o lămâie
– un sfert de linguriță de bicarbonat de sodiu
– un kg de carne de vită tăiată în bucăți mici
– 3 cepe lungi tocate mărunt
– o ceapa albă tocată fin
– 6 cartofi galbeni
– 2 cartofi roșii mari, curățați și tăiați cuburi mici
– o cană de porumb fiert
– o cană cu vârf de fasole din conservă
– o legătură de frunze de mangold sau de spanac
– apă, sare și piper negru măcinat.
Spălați cartofii cu apă caldă și îi frecați cu suc de lămâie. Într-o oală mare, puneți burta, bicarbonatul de sodiu și suficientă apă cât să o acopere.
Aduceți la fierbere, apoi reduceți focul la mic și fierbeți până când burta este foarte fragedă, aproximativ două ore sau 45 de minute dacă folosiți o oală sub presiune. Scurgeți burta și aruncați apa.
Tăiați burta în bucăți mici, puneți-o într-o oală mare și acoperiți-o cu apă. Se aduce la fierbere, apoi se reduce focul la mediu spre mic.
Adăugați carnea de vită, ceapa și porumbul fiert, zdrobit și strecurat. Puneți și fasolea. Acoperiți cu un capac lăsând o fantă. Gătiți încă aproximativ 45 de minute. Adăugați cartofii și gătiți încă aproximativ 45 de minute.
Dacă folosiți frunze de spanac puneți-le cu 3 minute înainte de-a lua oala de pe foc. Se condimentează cu sare și piper și se servește.
Poftă bună și să aveți parte numai de bine!
Daniel Babun
(blogtrip-org; mycolombianrecipes)
Foto youtube