Makaronia tou fournou
Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid, și echilibrat inspirat de rețetele țărilor riverane Mării Mediterane.
Bucătăria tradițională cipriotă este de fapt bucătăria mediteraneană și este foarte cunoscută în întreaga lume. Cu toate acestea, de-a lungul anilor, a fost infuzată cu unele dintre bucătăriile vecinilor și a celei din Italia și Franța.
Articol editat de Radio Resita, 23 martie 2024, 11:50 / actualizat: 24 martie 2024, 11:56
Makaronia tou fournou este un fel de mâncare cu paste la cuptor, carne de porc tocată și un sos de roșii delicios infuzat cu mirodenii parfumate precum scorțișoara și ienibaharul. Suplimentat cu sos bechamel cremos și presărat cu brânză rasă, acest fel de mâncare este copt până ce devine auriu, și crocant.
Ingredientele necesare sunt:
– un kg de carne de porc măcinată
– două cepe mari tocate fin
– o cană de suc de roșii (proaspăt sau conservat)
– o cană de pătrunjel proaspăt
– un sfert de cană de ulei de măsline
– câte o jumătate de cană de apă sau de vin alb
– mentă uscată
– sare
– piper
– un vârf de cuțit de scorțișoară
Pentru sosul Bechamel luăm:
– o jumătate de cană de brânză halloumi rasă
– 3 căni de lapte gras
– o cană de smântână groasă
– 5 linguri de făină
– 3 ouă bătute
– jumătate de cană de apă
– o lingură de unt nesărat
Pentru paste:
– 500 de gr de penne
– un cub de supă de pui
– o cană de halloumi uscat ras
– o lingură de mentă uscată sau scorțișoară.
Puneți pastele și supa de pui în apă clocotită și lăsăți să fiarbă. Odată fierte se scurg pastele și se lasă deoparte.
Se toarnă câteva picături de ulei de măsline pe fundul unui vas de copt și se întinde uniform un sfert din paste. Întindeți halloumi ras peste pennele puse în vasul de copt.
Ceapa se toacă mărunt și se călește într-o oală cu puțin ulei de măsline. Odată ce ceapă devine translucidă se adaugă carnea tocată și apă și se lasă să fiarbă aproximativ 20 de minute. Când aproape toată apă este absorbită turnați sucul de roșii. În acest moment se adaugă pătrunjelul, menta uscată, sare, piper și scorțișoară după gust.
Se toarnă amestecul uniform peste paste în vasul de copt.
Apoi se pun deasupra pastele rămase.
Puneți toate ingredientele necesare pentru Bechamel, cu excepția halloumi, într-o oală și se amestecă bine cu un tel. Când nu mai sunt firimituri în amestec, puneți oala pe foc mediu și amestecați până când crema s-a îngroșat. După ce s-a îngroșat adăugați halloumi ras în bechamel și amestecați încă două minute. Turnați sosul Bechamelul în tava de copt.
Amestecați menta uscată în halloumi uscat și ras și puneți uniform deasupra bechamel. În cazul în care nu puteți găsi halloumi uscat sau anari, săriți peste. Odată ce turnați Bechamelul în vasul de copt puteți presăra puțină scorțișoară peste smântână.
Se coace la 180 de grade Celsius timp de 35-40 de minute într-un cuptor preîncălzit. Se lasă să se răcească puțin înainte de servire.
Poftă bună și să aveți parte numai de bine!
Daniel Babun
Foto pinterest.com