Locrio de orez cu pui
Americile au o mare varietate culturală și gastronomică, deoarece fiecare zonă a știut să dea nota sa unică mâncărurilor. Unele regiuni au influență din alte țări, altele sunt creații proprii, dar fiecare în parte au dat personalitatea și savoarea lor.
Articol editat de Radio Resita, 25 iunie 2024, 08:57
Vă invit să descoperiți noi rețete din bucătăria americană pe care le puteți pregăti acasă, cu produse disponibile în piață sau supermarket-uri și cu toate detaliile posibile, astfel încât oriunde ați găti să aveți rădăcini culinare din SUA, Canada, Mexic, Chile, Ecuador, Cuba, Argentina, Uruguay sau orice altă țară sud-americană.
Bucătăria dominicană este rezultatul întâlnirii a diferitelor țări de pe continent. Bucătăria dominicană își trage seva și aromele de la băștinașii tainos, spanioli și africani.
Bucătăria creolă dominicană este similară cu bucătăria din Puerto Rico și Cuba, celelalte două țări vorbitoare de spaniolă din Caraibe. În multe cazuri, felurile de mâncare sunt aproape identice doar cu nume diferite.
Dieta tradițională dominicană este foarte bogată în legume, cu accent pe ierburi proaspete, pe ingrediente și alimente de casă. Pe măsură ce vremurile s-au schimbat, acest lucru a fost oarecum pierdut din cauza confortului modern, a disponibilității alimentelor industriale și a unui stil de viață mai agitat.
Locrio de orez cu pui este preparatul din insula Dominicană.
Ingrediente pentru preparare:
– 1,5 kg de carne de pasăre tăiată în bucăți mici
– sare după gust
– o linguriță de oregano
– o crenguță de coriandru proaspăt, tocat
– piper după gust
– un ardei tăiat cubulețe
– o ceapă roșie, tocată mărunt
– un sfert de cană de țelină, tocată
– o linguriță de usturoi, zdrobit
– o lingură cu vârf de capere
– aceeași cantitate de măsline verzi fără semințe și feliate
– sucul de la o lămâie
– 3 linguri de ulei de arahide, porumb sau soia)
– o lingură de zahăr
– o cană de morcov tăiat cubulețe, opțional
– o cană de sos de roșii
– două cani de orez cu bob lung.
Într-un castron amestecați carnea de pui cu sare, oregano, coriandru, ardeiul, ceapa, țelina, usturoiul, caperele, măslinele și sucul de lămâie.
Se amestecă bine și se lasă să se odihnească 30 de minute pentru a se combina aromele.
Într-o oală, încălziți uleiul la foc mediu spre mare. Adăugați zahărul în uleiul încălzit. Fac o paranteză și vă spun că a fost pentru prima dată când am pus zahăr în ulei, închid paranteza.
Când zahărul capătă o culoare maro închis adăugați puiul. Rezervați legumele și ierburile din marinată având grijă să nu stropiți cu ulei. Se amestecă timp de un minut.
Adăugați legumele marinate și sosul de roșii și amestecați pentru a se combina. Adăugați două căni de apă fierbinte și aduceți la fiert și asezonați cu sare după gust. Adăugați orezul și amestecăți des pentru a nu se lipi de fund.
După ce apa s-a evaporat acoperiți cu un capac și gătiți la foc mic timp de 15 minute. Descoperiți și amestecăți, mutând orezul de jos în sus.
Acoperiți și gătiți încă 5 minute.
Cât de întunecat vei lăsă zahărul să devină așa va determina cât de închisă va fi carnea. Este o chestiune de gust, dar un lucru este sigur: puiul nu trebuie să fie niciodată „decolorat” când este servit dominicanilor. Serviți cald.
Poftă bună și să aveți parte numai de bine!
Daniel Babun