Ascultă Radio România Reșița Live

Lavash kurd

Ziua de miercuri am dedicat-o fastuoaselor, delicioaselor și fabuloaselor preparate ale Orientului Mijlociu.
Bucătăria kurdă include o varietate de stiluri regionale de gătit și specialități culinare ale kurzilor într-o zonă care se întinde de la coasta de est a Mediteranei până la nord-estul Golfului Persic. Se bazează pe o tradiție străveche și este influențată de culturile vecine.

Lavash kurd

Articol editat de Radio Resita, 21 februarie 2024, 05:16

Din punct de vedere geografic, teritoriul Kurdistanului se află în părți ale Anatoliei și Irak și a fost cunoscut drept „grânarul Orientului Mijlociu”. Datorită mărimii așezărilor kurde și diversității există o mare varietate de legume, carne și cereale care pot fi gătite și consumate. Deoarece mulți kurzi își câștigă existența din agricultură, produse lactate precum brânza și iaurtul sunt alimente de bază.

Micul dejun constă de obicei din pâine tradițională kurdă, măsline, diverse brânzeturi și tahini cu curmale sau sirop de struguri. Ouăle sunt, de asemenea, populare: fierte, prăjite sau omletă. În același timp, se bea ceai negru sau zără. Untul cu miere este o altă componentă populară a micului dejun.

Prânzul constă de obicei din supă, legume și pâine.
Pentru cină, kurzii din clasa medie și superioară preferă dieta pe bază de carne. În mod tradițional, murăturile sunt mai populare decât salata. După cină se servesc diverse dulciuri.
Orezul este unul dintre alimentele de bază în bucătăria kurdă. Bulgurul se consumă alături de carne sau legume.
Mielul, carnea de vită și de pasăre sunt principalele tipuri  consumate în Kurdistan. Puiul este cel mai consumat, dar se mănâncă adesea și gâscă, potârnichi, curcan și rață. Carnea de iepure și capră sunt, de asemenea, populare.

Legumele sunt adesea umplute (de exemplu ardei umpluți sau vinete umplute), gătite, la grătar sau servite ca o garnitură. Cartofii, mazărea, fasolea, vinetele, dovleceii, roșiile, fasolea verde, castraveții, măslinele, ardeii sau bamele sunt cele mai comune. Ceapa prăjită este adesea procesată și servită în multe feluri de mâncare.
Cele mai preferate condimente sunt pudra de ardei iute (îsot), sumac, piper negru și coriandru. Dintre ierburi, pătrunjelul, salata verde, busuiocul și cresonul sunt populare.
În Kurdistan, există diferite tipuri de pâine, în special pâine albă și Naan făcute din aluat dospit.

Lavash vă propun din bucătăria kurdă. Se folosesc:
– un kg de pulpe sau piept de pui cu os, tăiate în bucăți
– un sfert de cană de suc proaspăt de lămâie
– două lingurițe de sare de mare sau după gust
– o cană și jumătate de ulei de floarea soarelui sau ulei de măsline extravirgin pentru prăjire
– două cepe medii, rase
– o jumătate de linguriță de turmeric
– o linguriță cu vârf de chimen măcinat
– un sfert de cană de coriandru proaspăt tocat fin.

Puneți bucățile de pui într-un castron mare, adăugați sucul de lămâie și masați carnea pentru a unge toate  părțile cu suc. Adăugați sărea și frecați bucățile de pui. Acoperiți castronul și dați-l la frigider pentru două ore pentru a se marina.
După aceea puneți bucățile de carne de pui într-o tigaie mare și grea la foc mediu. Turnați ulei vegetal. Când uleiul este fierbinte, scoateți bucățile de pui din marinadă și le puneți în tigaie. Restul de marinadă se rezervă.  

Scoateți bucățile de pui din ulei și transferați-le într-o oală mare. Adăugați ceapa, marinada rezervată și apă cât să le acopere. Aduceți la fierbere și adăugați turmericul și chimenul, apoi reduceți focul și fierbeți ușor timp de aproximativ 45- 50 de minute, până când puiul este gătit. Gustați dacă este condimentat pe gustul dumneavoastră și ajustați dacă este necesar.
Serviți puiul în bulionul său, acoperit cu frunze tocate fin de coriandru. Serviți cu orez și pâine plată.
Poftă bună și să aveți parte numai de bine!

Daniel Babun

(kurdishpeople-org; foodandwine-com)

Etichete:
Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 martie 2025, 09:42

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză

Prânzul de duminică alături de familie este un moment special, o tradiție care aduce împreună gusturile autentice și conversațiile calde....

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză
Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 martie 2025, 06:00

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească

Papricaș de porc cu găluște este o rețetă românească autentică, apreciată pentru gustul său bogat și aroma inconfundabilă. Este...

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 2 martie 2025, 10:05

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale

Bucătăria românească este o comoară de arome și tradiții, iar duminica este momentul perfect pentru a descoperi și savura preparate...

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 23 februarie 2025, 09:18

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris

Duminica este ziua în care a sta la masă cu familia se transformă într-o mică sărbătoare, în care legăturile familiale se întăresc, iar...

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 22 februarie 2025, 06:00

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline

Sâmbăta este ziua ideală pentru a aduce pe masă preparate sănătoase și pline de vitamine. Dacă vrei să gătești ceva ușor, rapid și...

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 februarie 2025, 10:34

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură

Prânzul de duminică este momentul perfect pentru a aduna familia în jurul mesei, într-o atmosferă relaxantă. Iată trei rețete savuroase,...

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 februarie 2025, 10:05

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară

Prânzul de duminică este un moment special pentru multe familii, un prilej de socializare, relaxare și savurare a preparatelor preferate. O supă...

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 26 ianuarie 2025, 09:49

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine

A petrece timp cu familia la prânzul de duminica este o tradiție îndrăgită, un prilej de reconectare și bucurie. De ce să nu transformăm...

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine