Lămâi conservate
Miercurea am dedicat-o fastuoaselor, delicioaselor și fabuloaselor preparate ale Orientului Mijlociu.
Influențate de o istorie bogată a schimburilor comerciale și culturale, rețetele din Orientul Mijlociu sunt renumite pentru arome îndrăznețe, mirodenii și ingrediente proaspete.
Orientul Mijlociu este alcătuit din toate țările situate în apropierea sau de-a lungul Peninsulei Arabe, inclusiv Libanul, Israelul, Egiptul, Marocul și Iranul. Mâncarea de aici este un mix de arome și metode de gătit.
Articol editat de Radio Resita, 3 iulie 2024, 07:43
În câteva rânduri m-ați auzit spunând în lista de ingrediente lămâi murate sau conservate în rețetele Orientului Mijlociu. Acum vă spun cum se prepară aceste lămâi.
Lămâile conservate, dacă nu sunt familiare, sunt un element de bază în bucătăria marocană și nord-africană și sunt, în esență, lămâi „în saramură”. După câteva săptămâni se transformă într-un condiment mătăsos și aromat. Odată conservate, pulpa de lămâie, coaja de lămâie și „siropul” sărat de lămâie pot fi folosite la gătit pentru a adăuga strălucire și aromă.
Lămâile conservate au nevoie de doar aproximativ 15 minute pentru pregătire și cam două săptămâni de „conservare”.
Lămâile conservate, după cum vă puteți imagina, au un gust suplimentar de lămâie sărată, adăugând o explozie uriașă de aromă mâncărurilor pe care le pregătiți deja.
Se folosesc lămâi, suc de lămâie și sare de mare.
Dacă se dorește se pot folosi două foi de dafin la un borcan de jumătate de litru și 10-15 boabe de piper negru sau mozaic.
Curățați un borcan cu apă fierbinte și detergent. Clătiți bine.
Tăiați două lămâi în discuri cam de doi cm.
Sărați fundul borcanului și începeți să stratificați lămâile. Presărați sare pe fiecare felie. Veți avea nevoie de aproximativ 2 lingurițe de sare de mare pentru o lămâie mare.
Odată ce borcanul este umplut, apăsați feliile în jos, comprimându-le, apoi stoarceți sucul proaspăt din două lămâi pentru a scufunda complet, apăsând din nou cu degetele. Se pune capac borcanului și se așează într-un loc răcoros și uscat timp de cel puțin o săptămână. Agitați borcanul periodic, asigurându-vă întotdeauna că lămâile sunt scufundate sub saramura.
Odată ce pulpa devine translucidă și pielea fragedă, dați la frigider.
Lămâile conservate vor dura la infinit atâta timp cât le acoperă saramura.
Dacă lămâile se odihnesc sub saramura, nu se vor dezvolta mucegaiuri și nu se vor strica.
Odată conservate, se vor păstra un an la frigider. Se pot folosi în ce preparate doriți sau vă face plăcere.
Bucurați-vă și descoperiți noi gusturi și arome!