Ascultă Radio România Reșița Live

Lagman cu curcan – rețetă Uzbekistan

Ziua de miercuri am dedicat-o fastuoaselor, delicioaselor și fabuloaselor preparate ale Orientului Mijlociu.
Uzbekistanul este printre primele cinci țări din Orientul Mijlociu în domeniul turismului gastronomic.
Bucătăria uzbecă este una dintre cele mai diverse bucătării din Asia Centrală. Tradițiile culinare ale popoarelor statornice și ale triburilor nomade care trăiesc în regiune sunt concretizate în multitudinea de mâncăruri delicioase din bucătăria uzbecă de astăzi.
Masa uzbecă are întotdeauna fructe, turte, legume proaspete, lapte acru și carne. Mâncarea de aici este tratată cu mare respect și atenție. Supele dense uzbece sunt asezonate generos cu grăsime sau unt. Localnicilor le place să le mănânce pe vremea rece, alternându-le cu supe la fel de bogate în calorii făcute cu lapte acru. Conform rețelor este ușor să pregătiți shurpa, manti, narhangi uzbece și bineînțeles pilaf uzbec, în care se pune o căpățână de usturoi nedecojită. În bucătăria uzbecă există multe moduri de a pregăti o anumită rețetă pentru că toate au propriile lor caracteristici și secrete. La desert, uzbecii servesc caise, struguri dulci, cireșe și pepeni și pregătesc dulciuri numite halvoytar și bomboane pe bază de nuci și stafide.

Lagman cu curcan – rețetă Uzbekistan

Articol editat de Radio Resita, 7 februarie 2024, 06:00

Pentru astăzi m-am gândit la Lagman cu curcan, vinete si ardei gras.
Vinetele necurățate de coajă sunt potrivite pentru Lagman ca nicio altă legumă, deoarece oferă o ușoară amărăciune  care conferă preparatului accentul necesar.

Ingrediente folosite sunt:
– 500 de gr de file de carne de curcan
– 250 de gr de tăiței lați
– două vinetele
– un ardei gras
– un morcov
– o ceapă
– 2 căței de usturoi
– două linguri de pastă de roșii
– 30 de ml de ulei vegetal
– jumătate de legătură de mărar
– piper negru și sare după gust
– 1,5 litri de apă.

Fileurile din carne de curcan se taie în bucăți nici prea mici, dar nici prea mari. La fel se procedează și cu vinetele, morcovul, ardeiul gras și ceapa.
Se încălzește uleiul într-o cratiță adâncă, se adaugă carnea  se rumenește bine pe toate părțile. Urmează să ajungă alături de carne, ceapa și morcovul și se continuă prăjirea până când ceapa devine maro aurie. După aceea ajung în cratiță vinetele și boabele de piper negru și se contină gătirea încă 10 minute.

Acum vine rândul ardeiului gras și a pastei de roșii subțiată cu 100 ml apă. Se continuă fierberea încă 5 minute, amestecând din când în când.

În acest amestec se toarnă 1,5 litri de apă fierbinte, se pune capacul și se mai fierbe timp de 40 de minute.
Se reglează gustul cu sare și piper negru. Usturoiul se zdrobește printr-o presă și se ia de pe foc.

Într-o oală separată se fierb tăițeii până se înmoaie și se scurg. Tăițeii se împart în boluri. Peste ei se toarnă bulionul cu carne și legume. La final se presară mărar tocat.
Poftă bună și să aveți parte numai de bine!

Daniel Babun

(eda.ru; lefood-menu)

Etichete:
Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 martie 2025, 09:42

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză

Prânzul de duminică alături de familie este un moment special, o tradiție care aduce împreună gusturile autentice și conversațiile calde....

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză
Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 martie 2025, 06:00

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească

Papricaș de porc cu găluște este o rețetă românească autentică, apreciată pentru gustul său bogat și aroma inconfundabilă. Este...

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 2 martie 2025, 10:05

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale

Bucătăria românească este o comoară de arome și tradiții, iar duminica este momentul perfect pentru a descoperi și savura preparate...

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 23 februarie 2025, 09:18

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris

Duminica este ziua în care a sta la masă cu familia se transformă într-o mică sărbătoare, în care legăturile familiale se întăresc, iar...

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 22 februarie 2025, 06:00

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline

Sâmbăta este ziua ideală pentru a aduce pe masă preparate sănătoase și pline de vitamine. Dacă vrei să gătești ceva ușor, rapid și...

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 februarie 2025, 10:34

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură

Prânzul de duminică este momentul perfect pentru a aduna familia în jurul mesei, într-o atmosferă relaxantă. Iată trei rețete savuroase,...

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 februarie 2025, 10:05

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară

Prânzul de duminică este un moment special pentru multe familii, un prilej de socializare, relaxare și savurare a preparatelor preferate. O supă...

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 26 ianuarie 2025, 09:49

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine

A petrece timp cu familia la prânzul de duminica este o tradiție îndrăgită, un prilej de reconectare și bucurie. De ce să nu transformăm...

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine