Lagman cu curcan – rețetă Uzbekistan
Ziua de miercuri am dedicat-o fastuoaselor, delicioaselor și fabuloaselor preparate ale Orientului Mijlociu.
Uzbekistanul este printre primele cinci țări din Orientul Mijlociu în domeniul turismului gastronomic.
Bucătăria uzbecă este una dintre cele mai diverse bucătării din Asia Centrală. Tradițiile culinare ale popoarelor statornice și ale triburilor nomade care trăiesc în regiune sunt concretizate în multitudinea de mâncăruri delicioase din bucătăria uzbecă de astăzi.
Masa uzbecă are întotdeauna fructe, turte, legume proaspete, lapte acru și carne. Mâncarea de aici este tratată cu mare respect și atenție. Supele dense uzbece sunt asezonate generos cu grăsime sau unt. Localnicilor le place să le mănânce pe vremea rece, alternându-le cu supe la fel de bogate în calorii făcute cu lapte acru. Conform rețelor este ușor să pregătiți shurpa, manti, narhangi uzbece și bineînțeles pilaf uzbec, în care se pune o căpățână de usturoi nedecojită. În bucătăria uzbecă există multe moduri de a pregăti o anumită rețetă pentru că toate au propriile lor caracteristici și secrete. La desert, uzbecii servesc caise, struguri dulci, cireșe și pepeni și pregătesc dulciuri numite halvoytar și bomboane pe bază de nuci și stafide.
Articol editat de Radio Resita, 7 februarie 2024, 06:00
Pentru astăzi m-am gândit la Lagman cu curcan, vinete si ardei gras.
Vinetele necurățate de coajă sunt potrivite pentru Lagman ca nicio altă legumă, deoarece oferă o ușoară amărăciune care conferă preparatului accentul necesar.
Ingrediente folosite sunt:
– 500 de gr de file de carne de curcan
– 250 de gr de tăiței lați
– două vinetele
– un ardei gras
– un morcov
– o ceapă
– 2 căței de usturoi
– două linguri de pastă de roșii
– 30 de ml de ulei vegetal
– jumătate de legătură de mărar
– piper negru și sare după gust
– 1,5 litri de apă.
Fileurile din carne de curcan se taie în bucăți nici prea mici, dar nici prea mari. La fel se procedează și cu vinetele, morcovul, ardeiul gras și ceapa.
Se încălzește uleiul într-o cratiță adâncă, se adaugă carnea se rumenește bine pe toate părțile. Urmează să ajungă alături de carne, ceapa și morcovul și se continuă prăjirea până când ceapa devine maro aurie. După aceea ajung în cratiță vinetele și boabele de piper negru și se contină gătirea încă 10 minute.
Acum vine rândul ardeiului gras și a pastei de roșii subțiată cu 100 ml apă. Se continuă fierberea încă 5 minute, amestecând din când în când.
În acest amestec se toarnă 1,5 litri de apă fierbinte, se pune capacul și se mai fierbe timp de 40 de minute.
Se reglează gustul cu sare și piper negru. Usturoiul se zdrobește printr-o presă și se ia de pe foc.
Într-o oală separată se fierb tăițeii până se înmoaie și se scurg. Tăițeii se împart în boluri. Peste ei se toarnă bulionul cu carne și legume. La final se presară mărar tocat.
Poftă bună și să aveți parte numai de bine!
Daniel Babun
(eda.ru; lefood-menu)