Krautsuppe
Marțea mergeam de regulă prin bucătăriile continentului american. Astăzi, fiind ultima zi din 2024 iar la noapte petrecem de Revelion vă spun un preparat care se gătește cam peste tot în Banat.
Vă propun pentru noaptea din cumpăna dintr-e ani să preparați și să serviți la finalul mesei de Revelion Krautsuppe.
Articol editat de Radio Resita, 31 decembrie 2024, 09:00 / actualizat: 3 ianuarie 2025, 9:45
Acest preparat a fost nelipsit și sper că și acum se servește cu multă plăcere de către majoritatea bănățenilor la masa de Anul Nou. În alte zone ale țării, spre sud mai ales, se servește ciorbă de potroace. La noi, în Banat, lumea se delectează cu Krautsuppe, un preparat care și-a făcut prezența cu mulți ani în urmă din bucătăria austriacă și germană.
Se spune că varza murată a fost adusă în Europa de Ginghis Han. Nemții sunt cunoscuți și apreciați pentru că reușesc să aducă îmbunătățiri la toate lucrurile. Așa și cu varza murată de care s-au atașat și au făcut nenumărate preparate. Până la urmă varza sau curechiul este o legumă destul de ieftină, se poate păstra prin murare mult timp și este deosebit de versatilă. Varza alături de cartof au fost și rămân legumele de iarnă ale europenilor.
Vă spun cum gătesc eu Krautsuppe.
Aflați că prepar într-o oală mai mare o cantitate considerabilă și o mănânc cu plăcere până aproape de Sf. Ioan. Pentru început scot două verze dolofane de la murat, le storc într-un bol ca să nu arunc moarea și mai iau zeamă din butoi.
Datorită culturilor lactice zeama de varză este o minunăție pentru flora intestinală și pentru imunitate. Pe lângă varză mai pregătesc patru aripi de curcan, oase de vită care au și carne pe ele, niște carne de porc proaspătă și afumată și cârnați afumați.
Pentru reușita Krautsuppei carnea trebuie să fie cam un sfert din cantitatea oalei, iar varza dublu cantității. Dacă avem mai multă carne, cel puțin pentru mine, mâncarea nu mai are așa savoare.
În oala în care gătesc pun puțină untură de porc, de gâscă și de rață, în proporții egale. Toc mai rustic câte trei cepe galbene, albe și roșii și le pun la dinstuit. La fel procedez și cu rădăcinoasele tocate, morcov, pătrunjel, păstârnac, țelină.
Carnea ajunge și ea bucăți în oală, dar nu încă și cârnatul. Prăjesc până când cărnurile se albesc și sting cu moarea pe care am stors-o din varză. Să încercați să gustați din zeama stoarsă din varză și din moarea din butoi. O să constatați că cea din varză are o savoare mai deosebită.
Las să fiarbă aproape o oră, după care pun varza murată tăiată fâșii, roșii din conservă în suc propriu tăiate, două cutii de Passata de tomate, pastă de ardei, piper, boia și o linguriță bună de chimion. Domniile voastre adăugați ce pastă de ardei și ce boia doriți, iute sau dulce.
Toc și un ardei iute fără semințe. Am niște ardei extrem de iuți din Italia denumiți acolo Piccolo Diavolo și nu trebuie să vă mai spun de ce. Completați cât doriți cu moare de varză sau cu apă deslușită cu moare, cum vă place. Aici depinde cum vă place de acră Krautsuppe. Țineți cont că până la final nu se va mai completa cu lichid.
Când cărnurile sunt aproape gata punem cârnații afumați. Aceștia trebuie să mai fiarbă maximum 20 de minute. La final se ia oala de pe foc, se lasă să se împrietenească și să se combine ingredientele. Se presară verdețuri, pătrunjel, mărar și leuștean. Merge bine și cu pâine caldă dar și fără.
Vă spun poftă bună, să aveți parte numai de bine, iar anul care vine să vă aducă sănătate, liniște, mese îmbelșugate cu de toate și numai bine. La Mulți Ani fericiți tuturor!
Daniel Babun