Ascultă Radio România Reșița Live

Kofta de pui

Miercurea am dedicat-o fastuoaselor, delicioaselor și fabuloaselor preparate ale Orientului Mijlociu.
Influențate de o istorie bogată a schimburilor comerciale și culturale, rețetele din Orientul Mijlociu sunt renumite pentru arome îndrăznețe, mirodenii și ingrediente proaspete.
Orientul Mijlociu este alcătuit din toate țările situate în apropierea sau de-a lungul Peninsulei Arabe, inclusiv Libanul, Israelul, Egiptul, Marocul și Iranul. Mâncarea de aici este un mix de arome și metode de gătit.

Kofta de pui

Articol editat de Radio Resita, 20 noiembrie 2024, 07:29 / actualizat: 20 noiembrie 2024, 22:38

Pentru astăzi am poftă de Koftas de pui.
Aceste koftas sunt fragede indiferent de modul în care alegeți să le gătiți, la grătar, la sau pe cuptor sau la friteuză cu aer. Frumos asezonate cu ierburi aromatice și condimente, sunt o masă perfectă.

Vom lua:
– un kg de carne slabă măcinată de pui
– o cană de ceapă tocată grosier
– o cană de frunze proaspete de coriandru și tulpini fragede
– jumătate de cană de frunze de mentă proaspătă
– 4 căței de usturoi  curățați de coajă și zdrobiți
– două linguri de ghimbir proaspăt tocat grosier
– un ardei iute jalapeño
– un sfert de cană de pesmet sau făină de porumb
– două linguri de ulei de măsline
– un ou mare
– două lingurițe de usturoi pudră
– sare, de preferat kosher
– câte o linguriță de semințe de chimen și de coriandru macinate
– piper negru proaspăt măcinat
– spray de gătit.

Adunați toate ingredientele în boluri mici pentru a le avea la îndemână.
Adăugați ceapa, coriandrul, menta, usturoiul, ghimbirul și jalapeño într-un robot de bucătărie. Pulsați până se toacă foarte fin, aproximativ 10 impulsuri. Transferați amestecul pe un prosop de bucătărie și stoarceți cât mai mult lichid posibil.
Adăugați amestecul de ceapă stoarsă, puiul măcinat, pesmetul, uleiul, oul, praful de usturoi, sare, chimen, coriandru și piper negru într-un castron mare. Se amestecă ușor până se încorporează bine.

Cu mâinile umezite modelați amestecul de pui în 12 cilindri  și puneți-l pe o tavă de copt. Dacă gătiți la grătar, modelați amestecul în frigărui.

Preîncălziți cuptorul la 90 de grade Celsius și puneți un grătar la aproximativ 15 cm de sursa de căldură. Tapetați o tavă mare cu folie de aluminiu și ungeți-o cu spray de gătit. Aranjați koftas într-un singur strat la aproximativ 3 cm unul de celălalt și pulverizați spray de gătit. Dacă nu aveți un spray de gătit folosiți recipientul unei pompe de stropit cu ulei. Puteți utiliza chiar și o banală pensulă ca să unge-ți koftas prăjiți, întorcând koftas la jumătatea timpului de gătire, până când se rumenesc frumos, aproximativ 8- 10 minute.

O metodă alternativă de gătit: se încălzește la foc mediu-mare o tigaie grill mare unsă cu ulei. Adăugați koftas în tigaia grătar, prăjiți răsturnând la fiecare două minute, până când arată precum micii de la noi.
Pentru a prăji la o friteuză cu aer: preîncălziți-o la 193 de grade Celsius timp de două minute. Pulverizați koftas cu spray de gătit sau ungeți-i cu ulei vegetal. Lucrând în loturi, dacă este necesar, adăugați koftas în coșul de friteuză într-un singur strat și gătiți. Se întorc după 4 minute, până când se rumenesc și sunt gătiți. În toate tipurile de gătit, dacă aveți un termometru pentru carne, acesta trebuie să indice 74-75 de grade Celsius.

Bucurați-vă și descoperiți noi gusturi și arome!

Daniel Babun

(allrecipes-com)

Etichete:
Carne la cuptor în stil franțuzesc
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 7 ianuarie 2025, 08:26

Carne la cuptor în stil franțuzesc

Am deosebita plăcere și onoare să urez pe frecvențele Radio Reșița La Mulți Ani tuturor celor care poartă numele Sf. Ioan Botezătorul....

Carne la cuptor în stil franțuzesc
Cacciucco
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 6 ianuarie 2025, 08:22

Cacciucco

Elba este o insulă în Marea Mediterană, aparținând regiunii italiene Toscana și se află la circa 20 km de coasta Grosseto. Este cea mai mare...

Cacciucco
Prânzul de duminică: supă cremă de champignon și ficat înăbușit cu smântână, morcovi și ceapă
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 5 ianuarie 2025, 07:08

Prânzul de duminică: supă cremă de champignon și ficat înăbușit cu smântână, morcovi și ceapă

A sta la masă cu familia duminica și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: supă cremă de champignon și ficat înăbușit cu smântână, morcovi și ceapă
Sandvișuri calde cu ton
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 4 ianuarie 2025, 07:00

Sandvișuri calde cu ton

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid și echilibrat.Dieta mediteraneană...

Sandvișuri calde cu ton
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 3 ianuarie 2025, 06:00

Pilaf cu fructe de mare

În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc peștii de apă dulce, sărată sau fructele de mare.Carnea de pește este una...

Pilaf cu fructe de mare
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 2 ianuarie 2025, 09:00

Tort cu lapte condensat

Astăzi, ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.Tortul este desertul central al multor...

Tort cu lapte condensat
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 1 ianuarie 2025, 09:00

Preparate tradiționale în prima zi a anului

Astăzi nu ajungem în Orientul Mijlociu pentru că vom colinda prin unele bucătării ale lumii să aflăm cu ce se delectează oamenii din alte...

Preparate tradiționale în prima zi a anului
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 31 decembrie 2024, 09:00

Krautsuppe

Marțea mergeam de regulă prin bucătăriile continentului american. Astăzi, fiind ultima zi din 2024 iar la noapte petrecem de Revelion vă spun...

Krautsuppe