Ascultă Radio România Reșița Live

Karniyarik

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid, și echilibrat inspirat de rețetele țărilor care au plaje la Marea Mediterană.

Karniyarik

Articol editat de Valentina Adam, 22 octombrie 2023, 10:10

Dieta mediteraneană a fost declarată moștenire culturală imaterială a umanității de către UNESCO la 16 noiembrie 2010 și până astăzi a deținut recordul pentru cel mai sănătos stil de alimentație dintre cele peste 40 de regimuri alimentare răspândite în întreaga lume.
Meritul constă în capacitatea sa, acum recunoscută în mod unic, de a promova longevitatea și de a preveni o serie de boli cronice netransmisibile, în special de a reduce riscul de boli cardiovasculare și de diabet zaharat.

Dieta mediteraneană are o valoare recunoscută care combină gustul, sănătatea și cultura alimentară. Se încearcă implementarea unui proiect ca Dieta Mediteraneeană să devină Dietă Planetară, conform ilfattoalimentare.it.
Dieta mediteraneeană este o dietă sănătoasă, echilibrată și înainte de toate un mod de viață cu principiul consumului de produse proaspete, de sezon, excluzând produsele procesate și industriale. Uleiul de măsline este indispensabil din bucătăria mediteraneeană.

Karniyarik este preparatul turcesc care respectă ceea ce spuneam.
Pentru preparare ne trebuie:
– 3 vinete medii
– câte 6 roșii și buchețele de conopidă
– 350 de gr de carne tocată
– ulei de măsline
– două cepe mari
– un ardei verde mare
– carne tocată
– o jumătate de lingură de usturoi zdrobit
– o jumătate de lingură de pastă de ardei
– o lingură de pastă de tomate
– frunze de pătrunjel, sare și binențeles piper negru proaspăt râșnit.

Se spală vinetele cu multă apă și se curăță cu peelerul alternativ, în sensul că se alternează tăierea cojii cu rămânerea pe vânătă a unei fâșii identice cu cea curățată. Peste ele se presară sare și se pun deoparte.
Într-o tigaie se încinge puțin ulei de măsline, se toacă o ceapă și se călește. Când a prins o culoare rozalie se pun ardeii verzi tocați și se continuă prăjirea. Urmează să poposească în tigaie carnea tocată. Se gătește și se amestecă în mod constant până este absorbită apa lăsată de carne.

Se pune usturoiul zdrobit sau feliat, cum doriți, pasta de ardei și cea de roșii și se asezonează cu sare și piper după plăcerile gustative.
Două roșii se curăță de coajă după ce au fost opărite și se taie cubulețe. Se reduce focul, se presară o mână bună de frunze tocate de pătrunjel, se amestecă și se ia de pe aragaz.

Acum atenția se îndreaptă către vinete. Acestea se taie având grijă ca fâșia de coajă intactă să rămână, adică pe jumătate. Se presară sare pe felii și se lasă deoparte cel puțin 15 minute. După ce vinetele și-au eliminat lichidul amar se șterg și se usucă cu hârtie absorbantă. Într-un vas rezistent se așează feliile de vinete și peste ele se pune amestecul lăsat deoparte la răcit.

Acum se feliază celelalte 4 roșii rămase, se pun peste umplutură și se stropesc cu ulei de măsline. Tava se amplasează în cuptorul preîncălzit la 170 de grade Celsius pentru 20 sau 30 de minute, în funcție de cuptorul fiecăruia. Se servesc cu orez peste care s-a pus unt. Poftă bună și să aveți parte numai de bine.

Vă invit să ascultați și astăzi emisiunea Arome și Savori difuzată pe frecvențele Radio Reșița după ora 11 când voi prezenta pe îndelete cum puteți să vă bucurați de vinete, aceste legume extrem de versatile, dar folosite la noi mai mult sub formă de salată sau zacuscă.

Daniel Babun

Etichete:
Rețetă europeană: Bragioli maltez
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 18 noiembrie 2024, 07:16

Rețetă europeană: Bragioli maltez

Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița. Așa cum bine știți în fiecare zi de luni vă dezvălui câte o rețetă din gastronomia...

Rețetă europeană: Bragioli maltez
Prânzul de duminică: ciorbă țărănească, papricaș cu ciuperci și mămăligă și prăjitură din mălai cu lapte
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 17 noiembrie 2024, 09:44

Prânzul de duminică: ciorbă țărănească, papricaș cu ciuperci și mămăligă și prăjitură din mălai cu lapte

Felul de debut al prânzului de Duminică, dacă nu începeți cu aperitive, este o ciorbă țărănească. Folosim:– 300 de gr de carne de...

Prânzul de duminică: ciorbă țărănească, papricaș cu ciuperci și mămăligă și prăjitură din mălai cu lapte
Pui cu boia, ardei și iaurt
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 16 noiembrie 2024, 09:33

Pui cu boia, ardei și iaurt

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid, și echilibrat inspirat de rețetele...

Pui cu boia, ardei și iaurt
Tort cu ciocolată albă, migdale și zmeură
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 14 noiembrie 2024, 07:34

Tort cu ciocolată albă, migdale și zmeură

În fiecare zi de joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor. Pentru astăzi am pregătit Tort cu ciocolată...

Tort cu ciocolată albă, migdale și zmeură
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 13 noiembrie 2024, 07:28

Rețetă Orientul Mijlociu- Nargisi Kofta

Ziua de miercuri am dedicat-o fastuoaselor, delicioaselor și fabuloaselor preparate ale Orientului Mijlociu. Pentru astăzi vă invit la o scurtă...

Rețetă Orientul Mijlociu- Nargisi Kofta
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 10 noiembrie 2024, 09:00

Prânzul de duminică: ciorbă de conopidă, costițe de porc și tăiței cu pesmet

Rubrica de duminică este dedicată mâncărurilor românești. Îmi face o deosebită plăcere să descopăr vechi rețete din bucătăriile...

Prânzul de duminică: ciorbă de conopidă, costițe de porc și tăiței cu pesmet
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 9 noiembrie 2024, 08:29

Salată mediteraneană cu macrou

Dieta mediteraneană are o valoare recunoscută care combină gustul, sănătatea și cultura alimentară.Rețetele mediteraneene includ alimente...

Salată mediteraneană cu macrou
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 7 noiembrie 2024, 09:11

Tort cu mousse de dovleac

În fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.Tortul este desertul central al multor evenimente...

Tort cu mousse de dovleac