Jigg din Newfoundland
Americile au o mare varietate culturală și gastronomică, deoarece fiecare zonă a știut să dea nota sa unică mâncărurilor. Unele regiuni au influență din alte țări, altele sunt creații proprii, dar fiecare în parte au dat personalitatea și savoarea lor.
Articol editat de Radio Resita, 2 iulie 2024, 07:41
Vă invit să descoperiți noi rețete din bucătăria americană pe care le puteți pregăti acasă, cu produse disponibile în piață sau supermarket-uri și cu toate detaliile posibile, astfel încât oriunde ați găti să aveți rădăcini culinare din SUA, Canada, Mexic, Chile, Ecuador, Cuba, Argentina, Uruguay sau orice altă țară sud-americană.
Astăzi descoperim o masă canadiană numită Jigg din Newfoundland.
Este o masă tradițională. Newfoundland este cea mai estică provincie a Canadei și este, de asemenea, o insulă în Atlantic. Asigurați-vă că mazărea este bine prinsă într-o pungă de pânză sau tifon. Dacă scapă, vei mânca supă de măzăre.
Ingrediente necesare:
– 300 de gr de piept de vită dezosat
– o cană și jumătate de mazăre galbenă
– o varză mare, tăiată în sferturi
– 6 morcovi, curățați și tăiați în bucăți
– 6 cartofi mari, curățați și tăiați în patru
– două linguri de unt
– o jumătate de linguriță de piper negru
Găluștele se fac din:
– o cană și jumătate de făină universală
– două lingurițe de zahăr alb
– două lingurițe de praf de copt
– treisfert de cană de apă sau după cum este necesar
Acoperiți carnea de vită cu apă rece și lăsați-o la frigider timp de 8 ore peste noapte.
Scurgeți carnea de vită, puneți-o într-un oală olandeză mare și acoperiți cu apă proaspătă. Puneți măzărea într-un strat triplu de tifon și legați-o bine. Puneți punga în oală împreună cu carnea de vită. Se aduce la fierbere, apoi se reduce focul și se fierbe timp de 2 ore.
Adăugați în oală varza și morcovii. Se mai fierbe timp de 25 de minute.
Puneți cartofii și fierbeți până când toate legumele sunt fragede, 20 până la 25 de minute.
În timp ce legumele se gătesc, pregătiți aluatul de găluște. Amestecați făina, zahărul și praful de copt într-un castron, apoi turnați suficientă apă pentru a face un aluat păstos. Împărțiți aluatul în 6 bile, având grijă să nu suprasolicitați aluatul.
În ultimele 5 până la 10 minute de fierbere a legumelor, puneți găluște deasupra lor și acoperiți cu un capac. Lăsați găluștele să se aburească în oală timp de 7- 8 minute.
Când găluștele sunt gătite, scoateți toate ingredientele din oală și aranjați-le pe un platou de servire cald. Scoateți mazărea fiartă din punga de tifon și pasați-o cu unt și piper. Serviți alături de carnea de vită și legume.
Poftă bună și să aveți parte numai de bine!
Daniel Babun