Ascultă Radio România Reșița Live

Jeleu de pește

În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc peștii de apă dulce, sărată sau fructele de mare.
Carnea de pește este una dintre cele mai sănătoase pentru om. Vitaminele și mineralele, sursele importante de acizi grași sănătoși și numărul mic de calorii fac din acest aliment o alternativă la carnea de porc sau vită, care sunt digerate mult mai greu în stomac.
Consumul de pește ne protejează de riscurile bolilor grave și, în general, ale îmbătrânirii organismului nostru. De aceea   peștele  face minuni.
Peștele și fructele de mare sunt alimente foarte importante și nu trebuie să lipsească din meniurile noastre.
Săruri minerale, vitamine, proteine, Omega 3, nimic nu lipsește din pești sau fructe de mare. Și beneficiile lor trec din generație în generație.

Articol editat de Radio Resita, 13 decembrie 2024, 06:00 / actualizat: 18 decembrie 2024, 10:03

Jeleu de pește este rețeta de astăzi.
Este o variantă interesantă, apetisantă și foarte aromată de pește jeleat. Acest fel de mâncare are un gust picant și original datorită adăugării în rețetă de usturoi, chili și măsline.
Se iau:
– pește alb – 600 de gr
– ardei iute – o bucată
– măsline – 100 de gr
– usturoi – 2 căței
– ceapă și morcov câte o bucată
– cuișoare și ienibahar câte 3 bucăți
– sare – o linguriță.
– gelatină – 20 de gr
– apă, până la un litru.

Peștele jeleu poate fi făcut din orice pește alb, principalul lucru este să îndepărtați cu grijă oasele din acesta pentru ca ele să nu ajungă în produsul finit.
Peștele trebuie selectat numai proaspăt, fără lovituri externe sau defecte. Gustul produsului final depinde de calitatea crapului, a somnului sau a bibanului.

Se prepară bulion de pește. Se toarnă apa într-o cratiță adâncă, se adaugă bucăți de morcov, ceapa, condimente, un cățel de usturoi și sare. Introduce-ți peștele alb.
Turnați gelatina în 150 ml de apă rece și așteptați 15-25 de minute.
Gătiți amestecul timp de 45-50 de minute, la foc mic. Astfel putem fi siguri că bulionul nu va deveni tulbure.
După ce peștele s-a răcit, împărțiți-l în bucăți și încercați să scoateți toate oasele din carne.
Se toarnă bulionul fierbinte în amestecul de jeleu, făcând masa omogenă. Amestecul de pește se pune în formă și se adaugă bucățile de morcov. Puneți usturoiul tocat, tăiați măslinele și puneți-le peste pește.
Se toarnă bulionul în formă, se ajustează cantitatea după preferință și se răcește 3 ore
Se servețte jeleul de pește preparat cu chili și măsline cu sos iute, de hrean sau de muștar.

Bucurați-vă de ceea ce puneți pe masă. Poftă bună!

Daniel Babun

Etichete:
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 februarie 2025, 10:05

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară

Prânzul de duminică este un moment special pentru multe familii, un prilej de socializare, relaxare și savurare a preparatelor preferate. O supă...

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 26 ianuarie 2025, 09:49

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine

A petrece timp cu familia la prânzul de duminica este o tradiție îndrăgită, un prilej de reconectare și bucurie. De ce să nu transformăm...

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 12 ianuarie 2025, 09:30

Prânzul de duminică: supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci și cremă de ciocolată

Transformă prânzul de duminică într-o sărbătoare! Descoperă rețete delicioase pentru supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci...

Prânzul de duminică: supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci și cremă de ciocolată
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 11 ianuarie 2025, 10:28

Orez cu pui, vinete, ardei dulce și roșii în stil mediteranean

Gătește sănătos în stil mediteranean! Descoperă o rețetă rapidă de orez cu pui, vinete, ardei și legume, perfectă pentru un prânz...

Orez cu pui, vinete, ardei dulce și roșii în stil mediteranean
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 9 ianuarie 2025, 07:35

Tort leneș cu miere și smântână

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.Tortul este desertul central al multor evenimente...

Tort leneș cu miere și smântână
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 8 ianuarie 2025, 08:35

Pui Halal

Miercurea, se știe, că descoperim rețete din Orientul Mijlociu sau Orientul Apropiat, cum i se mai spune. Bucătăria din Orientul Mijlociu este...

Pui Halal
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 7 ianuarie 2025, 08:26

Carne la cuptor în stil franțuzesc

Am deosebita plăcere și onoare să urez pe frecvențele Radio Reșița La Mulți Ani tuturor celor care poartă numele Sf. Ioan Botezătorul....

Carne la cuptor în stil franțuzesc
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 6 ianuarie 2025, 08:22

Cacciucco

Elba este o insulă în Marea Mediterană, aparținând regiunii italiene Toscana și se află la circa 20 km de coasta Grosseto. Este cea mai mare...

Cacciucco