Ascultă Radio România Reșița Live

Iepure Stifado

Ziua de miercuri am dedicat-o fastuoaselor, delicioaselor și fabuloaselor preparate ale Orientului Mijlociu. Dintre țările acestei zone astăzi vizităm bucătăria din Cipru. Țara este o republică prezidențială al cărei președinte este în același timp șef de stat și de guvern. Deși a aderat la UE ca insulă divizată de facto, întregul Cipru este teritoriu UE. Ciprioții turci care au documente de călătorie UE sunt cetățeni UE. Legislația UE este suspendată în zonele în care guvernul Republicii Cipru nu exercită control efectiv. Cipru are două limbi oficiale, greaca și turca, însă numai greaca este limbă oficială a UE.

Iepure Stifado

Articol editat de Valentina Adam, 11 octombrie 2023, 07:40

Ritualul bucătăriei locale este o parte importantă a culturii cipriote și este indisolubil legat de toate evenimentele sociale, de la întâlniri de familie și alte evenimente până la sărbători religioase. Fiecare ocazie are propriile feluri de mâncare și rețete speciale.

Bucătăria cipriotă este un amestec de cultura grecească cu culturile din Orientul Mijlociu, deoarece combină mâncăruri consistente pe bază de carne, brânzeturi speciale și dulciuri unice de roșcove și struguri. Toate acestea sunt presărate cu rămășițe de elemente din culturi antice: precum legumele locale și vechile delicatese feniciene. Și nu este un secret că „dieta mediteraneană” este considerată una dintre cele mai sănătoase, datorită abundenței sale de ulei de măsline sănătos pentru inimă, leguminoase, carne slabă, ierburi, fructe și legume proaspete. Adăugați la aceasta clima favorabilă care conferă produselor proaspete savoare intensă și desele sărbători cu delicatese deosebite.

Vinul constituie încă un element special al gastronomiei cipriote, Koumandaria fiind unul dintre cele mai vechi vinuri din lume. Richard Inimă de Leu a descris Koumandaria drept „vinul regilor și regele vinurilor”. Cu tradiția și cultura cipriotă se împletește Zivania, care este și băutura „națională” a Ciprului.

Există două brânzeturi speciale ale Ciprului: faimosul halloumi, singura brânză care poate fi făcută la grătar fără să se topească și consumată în diverse moduri, și anari.
Carnea de iepure și cea de porc sunt preferatele ciprioților.
Deși alimentele favorite ale ciprioților sunt preparatele la grătar și coapte, supele au și ele un loc important în meniu.

Stifado este una dintre cele mai cunoscute tocane delicioase cipriote pe care trebuie neapărat să-l încercați în timpul vizitei dumneavoastră în Cipru. Este o rețetă tradițională făcută în mod obișnuit cu iepure. Desigur, sunt puține bucătării care înlocuiesc iepurele cu carne de vită.

Ingredientul principal care adaugă finisajul delicios al Stifado, constă în folosirea cepei întregi în rețetă. Secretul acestui fel de mâncare este însă gătirea lentă, care ajută toate ingredientele să se amestece armonios.

Ce puteam să vă prezint astăzi? Normal, o mâncare cu carne de iepure, o tocană mai bine spus, Iepure Stifado.
Ne trebuie:

– un iepure întreg fără viscere și cap. Se găsesc carcase de iepuri la supermarket-uri, dar eu vă recomand să luați din gospodăria unui crescător.
– 4 linguri de ulei de măsline și alte 4 de un alt ulei vegetal
– 3 foi de dafin
– sare și piper negru proaspăt râșnit
– un baton de scorțișoară
– un pahar de vin roșu aromat și de calitate superioară
– 3 linguri de oțet balsamic
– un kg de ceapă mică, întreagă, dar curățată.

Într-o tigaie punem ceapa curățată de foi și o călim în ulei vegetal până devine aurie. Când ceapă este gata, scoateți-o din tigaie și rezervați-o.
Într-o oală turnăm ulei de măsline și după ce s-a înfierbântat așezăm carnea de iepure tranșată. Înainte de aceasta asezonăm bucățile tăiate cu sare și piper.  Călim tranșele pe  ambele părți până devin aurii.

Punem ceapa, foile de dafin, batonul de scorțișoară, piper negru și amestecăm bine. Când s-au combinat se adaugă vinul roșu, oțetul balsamic și câteva picături de ulei de măsline. Reducem focul, acoperim oala și lăsăm la gătit aproximativ 45 de minute până când carnea absoarbe toate aromele ingredientelor din jur. Turnăm acum două sau trei pahare de apă.

Continuăm să gătim Stifado, la foc mic, timp de trei ore. După două ore ar trebui să verificați pentru a face completări, dacă este necesar. Poate fi necesar să adăugați mai multă apă în timpul procesului de gătire până când carnea devine foarte fragedă. Reține-ți, toată apă ar trebui să fie absorbită când Stifado este gata. La final se presară frunze de pătrunjel sau de oregano proaspete. Se servește cu pâine proaspătă.

Poftă bună și să aveți parte numai de bine!

Daniel Babun

(visitcyprus.comlovecyprus.com.cy)

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 martie 2025, 09:42

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză

Prânzul de duminică alături de familie este un moment special, o tradiție care aduce împreună gusturile autentice și conversațiile calde....

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză
Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 martie 2025, 06:00

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească

Papricaș de porc cu găluște este o rețetă românească autentică, apreciată pentru gustul său bogat și aroma inconfundabilă. Este...

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 2 martie 2025, 10:05

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale

Bucătăria românească este o comoară de arome și tradiții, iar duminica este momentul perfect pentru a descoperi și savura preparate...

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 23 februarie 2025, 09:18

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris

Duminica este ziua în care a sta la masă cu familia se transformă într-o mică sărbătoare, în care legăturile familiale se întăresc, iar...

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 22 februarie 2025, 06:00

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline

Sâmbăta este ziua ideală pentru a aduce pe masă preparate sănătoase și pline de vitamine. Dacă vrei să gătești ceva ușor, rapid și...

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 februarie 2025, 10:34

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură

Prânzul de duminică este momentul perfect pentru a aduna familia în jurul mesei, într-o atmosferă relaxantă. Iată trei rețete savuroase,...

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 februarie 2025, 10:05

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară

Prânzul de duminică este un moment special pentru multe familii, un prilej de socializare, relaxare și savurare a preparatelor preferate. O supă...

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 26 ianuarie 2025, 09:49

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine

A petrece timp cu familia la prânzul de duminica este o tradiție îndrăgită, un prilej de reconectare și bucurie. De ce să nu transformăm...

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine