Ascultă Radio România Reșița Live

Iepure Stifado

Ziua de miercuri am dedicat-o fastuoaselor, delicioaselor și fabuloaselor preparate ale Orientului Mijlociu. Dintre țările acestei zone astăzi vizităm bucătăria din Cipru. Țara este o republică prezidențială al cărei președinte este în același timp șef de stat și de guvern. Deși a aderat la UE ca insulă divizată de facto, întregul Cipru este teritoriu UE. Ciprioții turci care au documente de călătorie UE sunt cetățeni UE. Legislația UE este suspendată în zonele în care guvernul Republicii Cipru nu exercită control efectiv. Cipru are două limbi oficiale, greaca și turca, însă numai greaca este limbă oficială a UE.

Iepure Stifado

Articol editat de Valentina Adam, 11 octombrie 2023, 07:40

Ritualul bucătăriei locale este o parte importantă a culturii cipriote și este indisolubil legat de toate evenimentele sociale, de la întâlniri de familie și alte evenimente până la sărbători religioase. Fiecare ocazie are propriile feluri de mâncare și rețete speciale.

Bucătăria cipriotă este un amestec de cultura grecească cu culturile din Orientul Mijlociu, deoarece combină mâncăruri consistente pe bază de carne, brânzeturi speciale și dulciuri unice de roșcove și struguri. Toate acestea sunt presărate cu rămășițe de elemente din culturi antice: precum legumele locale și vechile delicatese feniciene. Și nu este un secret că „dieta mediteraneană” este considerată una dintre cele mai sănătoase, datorită abundenței sale de ulei de măsline sănătos pentru inimă, leguminoase, carne slabă, ierburi, fructe și legume proaspete. Adăugați la aceasta clima favorabilă care conferă produselor proaspete savoare intensă și desele sărbători cu delicatese deosebite.

Vinul constituie încă un element special al gastronomiei cipriote, Koumandaria fiind unul dintre cele mai vechi vinuri din lume. Richard Inimă de Leu a descris Koumandaria drept „vinul regilor și regele vinurilor”. Cu tradiția și cultura cipriotă se împletește Zivania, care este și băutura „națională” a Ciprului.

Există două brânzeturi speciale ale Ciprului: faimosul halloumi, singura brânză care poate fi făcută la grătar fără să se topească și consumată în diverse moduri, și anari.
Carnea de iepure și cea de porc sunt preferatele ciprioților.
Deși alimentele favorite ale ciprioților sunt preparatele la grătar și coapte, supele au și ele un loc important în meniu.

Stifado este una dintre cele mai cunoscute tocane delicioase cipriote pe care trebuie neapărat să-l încercați în timpul vizitei dumneavoastră în Cipru. Este o rețetă tradițională făcută în mod obișnuit cu iepure. Desigur, sunt puține bucătării care înlocuiesc iepurele cu carne de vită.

Ingredientul principal care adaugă finisajul delicios al Stifado, constă în folosirea cepei întregi în rețetă. Secretul acestui fel de mâncare este însă gătirea lentă, care ajută toate ingredientele să se amestece armonios.

Ce puteam să vă prezint astăzi? Normal, o mâncare cu carne de iepure, o tocană mai bine spus, Iepure Stifado.
Ne trebuie:

– un iepure întreg fără viscere și cap. Se găsesc carcase de iepuri la supermarket-uri, dar eu vă recomand să luați din gospodăria unui crescător.
– 4 linguri de ulei de măsline și alte 4 de un alt ulei vegetal
– 3 foi de dafin
– sare și piper negru proaspăt râșnit
– un baton de scorțișoară
– un pahar de vin roșu aromat și de calitate superioară
– 3 linguri de oțet balsamic
– un kg de ceapă mică, întreagă, dar curățată.

Într-o tigaie punem ceapa curățată de foi și o călim în ulei vegetal până devine aurie. Când ceapă este gata, scoateți-o din tigaie și rezervați-o.
Într-o oală turnăm ulei de măsline și după ce s-a înfierbântat așezăm carnea de iepure tranșată. Înainte de aceasta asezonăm bucățile tăiate cu sare și piper.  Călim tranșele pe  ambele părți până devin aurii.

Punem ceapa, foile de dafin, batonul de scorțișoară, piper negru și amestecăm bine. Când s-au combinat se adaugă vinul roșu, oțetul balsamic și câteva picături de ulei de măsline. Reducem focul, acoperim oala și lăsăm la gătit aproximativ 45 de minute până când carnea absoarbe toate aromele ingredientelor din jur. Turnăm acum două sau trei pahare de apă.

Continuăm să gătim Stifado, la foc mic, timp de trei ore. După două ore ar trebui să verificați pentru a face completări, dacă este necesar. Poate fi necesar să adăugați mai multă apă în timpul procesului de gătire până când carnea devine foarte fragedă. Reține-ți, toată apă ar trebui să fie absorbită când Stifado este gata. La final se presară frunze de pătrunjel sau de oregano proaspete. Se servește cu pâine proaspătă.

Poftă bună și să aveți parte numai de bine!

Daniel Babun

(visitcyprus.comlovecyprus.com.cy)

Tort cu ciocolată albă, migdale și zmeură
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 14 noiembrie 2024, 07:34

Tort cu ciocolată albă, migdale și zmeură

În fiecare zi de joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor. Pentru astăzi am pregătit Tort cu ciocolată...

Tort cu ciocolată albă, migdale și zmeură
Rețetă Orientul Mijlociu- Nargisi Kofta
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 13 noiembrie 2024, 07:28

Rețetă Orientul Mijlociu- Nargisi Kofta

Ziua de miercuri am dedicat-o fastuoaselor, delicioaselor și fabuloaselor preparate ale Orientului Mijlociu. Pentru astăzi vă invit la o scurtă...

Rețetă Orientul Mijlociu- Nargisi Kofta
Prânzul de duminică: ciorbă de conopidă, costițe de porc și tăiței cu pesmet
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 10 noiembrie 2024, 09:00

Prânzul de duminică: ciorbă de conopidă, costițe de porc și tăiței cu pesmet

Rubrica de duminică este dedicată mâncărurilor românești. Îmi face o deosebită plăcere să descopăr vechi rețete din bucătăriile...

Prânzul de duminică: ciorbă de conopidă, costițe de porc și tăiței cu pesmet
Salată mediteraneană cu macrou
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 9 noiembrie 2024, 08:29

Salată mediteraneană cu macrou

Dieta mediteraneană are o valoare recunoscută care combină gustul, sănătatea și cultura alimentară.Rețetele mediteraneene includ alimente...

Salată mediteraneană cu macrou
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 7 noiembrie 2024, 09:11

Tort cu mousse de dovleac

În fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.Tortul este desertul central al multor evenimente...

Tort cu mousse de dovleac
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 3 noiembrie 2024, 10:07

Prânzul de duminică: ciorbă țărănească, papricaș cu ciuperci și mămăligă, prăjitură din mălai cu lapte

Felul de debut al prânzului de duminică, dacă nu începeți cu aperitive, este o ciorbă țărănească. Folosim:– 300 de gr de carne de...

Prânzul de duminică: ciorbă țărănească, papricaș cu ciuperci și mămăligă, prăjitură din mălai cu lapte
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 29 octombrie 2024, 09:00

Rețetă din bucătăria americană: Chicharron de porc

În fiecare zi de marți a săptămânii traversăm Atlanticul și ne oprim în America de Nord, America Centrală sau America de Sud pentru a...

Rețetă din bucătăria americană: Chicharron de porc
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 28 octombrie 2024, 06:28

Carne de vită în stil finlandez Lihakastike

O trăsătură caracteristică a bucătăriei tradiționale finlandeze este utilizarea pe scară largă a peștelui, a vânatului, a fructelor de...

Carne de vită în stil finlandez Lihakastike