Ascultă Radio România Reșița Live

Haneeth

Ziua de miercuri am dedicat-o fastuoaselor, delicioaselor și fabuloaselor preparate ale Orientului Mijlociu.
Republica Yemen este un stat din Orientul Mijlociu, situat la capătul sudic al Peninsulei Arabe, printre cele mai sărace țări din lume din punct de vedere economic.
Corupția vertiginoasă este obstacolul principal în calea dezvoltării țării și limitează investițiile locale și internaționale.

Haneeth

Articol editat de Radio Resita, 20 martie 2024, 11:30 / actualizat: 24 martie 2024, 11:35

Yemenul era cunoscut de vechii romani ca Arabia Felix datorită comerțului său profitabil. Augustus a încercat să o cucerească, dar expediția a eșuat. În jurul anului 520 a fost anexată la regatul etiopian Aksum și în 570 la imperiul sasanian.
În secolul al XVI-lea, Yemenul a devenit parte a Imperiului Otoman. În 1962 a fost proclamată Republica Arabă Yemen, în 1970 a fost instituit regimul marxist al Republicii Populare Democrate Yemen (Yemenul de Sud) iar în 1978 a început guvernul absolutist al lui Ali Abd Allah Sleh în Nord.
Abia în 1990 cele două state yemenite s-au reunit într-o singură țară, actualul Yemen. Cu toate acestea, a urmat o perioadă de instabilitate cu gherile și lovituri de stat.
În octombrie 2015, Amnesty International a publicat un raport în care acuza Arabia Saudită de crime de război în Yemen, care, din păcate, continuă chiar și în prezent.

Bucătăria yemenită derivă în principal din bucătăria arabă, cu diferențe semnificative care derivă din trecutul său cultural și influențele africane, în special etiopiene și eritreene.

Oferirea generoasă de mâncare oaspeților este unul dintre obiceiurile culturii gastronomice din Yemen. Un oaspete care nu acceptă ofranda este considerată o insultă. Mesele sunt de obicei servite în timp ce se stă pe podea sau pe pământ. Spre deosebire de tradiție din majoritatea țărilor arabe, prânzul este masa principală a zilei în Yemen, nu cina.

Capra, mielul, puiul și peștele sunt cele mai des consumate carnuri. În schimb, cea de vită este destul de scumpă, iar produsele lactate nu sunt de obicei consumate ca în alte state arabe. Orezul este asociat cu o mulțime de alimente yemenite. Rețetele yemenite au diferite variante de pâine, cum ar fi kubana, mallawach, pita și kobz. Aceste tipuri de pâine sunt toate unice ca și gust și ingrediente și sunt preparate diferite unele de altele.

Condimentele populare folosite în gătitul din Orientul Mijlociu pot varia de la fierbinte la ușoare. Folosirea de turmeric, coriandru, mentă, ardei iute și coriandru creează un aranjament minunat de aromă complex, care este unic.

Legumele și carnea sunt de obicei aduse și consumate cât mai proaspete. Multe feluri de mâncare sunt însoțite de orez sau pâine plată. Cartofii și cerealele sunt alimente de bază. Fructele și nucile sunt adaosuri normale nu numai la mâncărurile dulci, ci și la cele sărate. Mierea este folosită în multe feluri de mâncare.

Mâncărurile pe bază de carne de miel, fierte sau la grătar, sunt foarte populare. Printre acestea: Haneeth, miel marinat într-un amestec de condimente, gătit încet în tanour și servit pe o farfurie cu orez.
Pentru carne de miel, puteți cere măcelarului să taie umărul și gâtul mielului în bucăți mari, cu os.

Pentru gătit ne trebuie:
– două kg de miel, mai bine spus două gâturi și un umăr
– ceapă verde
– câte două linguri chimen și turmeric
– o lingură de piper negru
– 4 căței de usturoi
– 8 frunze de dafin
– 8 păstăi de cardamom sau o linguriță bună de cardamon praf
– 5 cuișoare
– o lingură coriandru
– 3 linguri de unt la temperatura camerei
– 150 de ml de ulei de măsline
– 3 lămâi uscate

Amestecăm toate ingredientele, cu excepția lămâii uscate și a frunzei de dafin, într-un blender sau robot de bucătărie.
Veți obține o pastă groasă de culoare verde.
Turnați pasta peste carnea de miel într-o tavă de copt.
Folosind mâinile, acoperiți cu grijă mielul cu marinadă.
Acoperiți cu o foaie de hârtie de copt, apoi cu folie termică
Se lasă la marinat cel putin 4 ore, dar de preferat peste noapte.

Puneți mielul într-o tigaie, adăugați dafinul și lămâia uscată și gătiți la temperatură ridicată, în cuptor la 240 de grade Celsius.
După o oră reduceți temperatura la 180 de grade Celsius și gătiți încă o oră.
Amestecați fripturile de miel, acoperiți din nou și continuați să gătiți încă 30 de minute. După aceea descoperiți vasul și mai gătiți încă 30 de minute.

Puteți servi cu orez hashweh, adică orez basmati gătit cu câteva condimente și carne tocată sau cu orez basmati fiert simplu.
Poftă bună și să aveți parte numai de bine!

Daniel Babun

(shibam-com; travelfoodatlas.com; giallozafferano-it)

Etichete:
Orez cu pui, vinete, ardei dulce și roșii în stil mediteranean
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 11 ianuarie 2025, 10:28

Orez cu pui, vinete, ardei dulce și roșii în stil mediteranean

Gătește sănătos în stil mediteranean! Descoperă o rețetă rapidă de orez cu pui, vinete, ardei și legume, perfectă pentru un prânz...

Orez cu pui, vinete, ardei dulce și roșii în stil mediteranean
Tort leneș cu miere și smântână
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 9 ianuarie 2025, 07:35

Tort leneș cu miere și smântână

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.Tortul este desertul central al multor evenimente...

Tort leneș cu miere și smântână
Pui Halal
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 8 ianuarie 2025, 08:35

Pui Halal

Miercurea, se știe, că descoperim rețete din Orientul Mijlociu sau Orientul Apropiat, cum i se mai spune. Bucătăria din Orientul Mijlociu este...

Pui Halal
Carne la cuptor în stil franțuzesc
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 7 ianuarie 2025, 08:26

Carne la cuptor în stil franțuzesc

Am deosebita plăcere și onoare să urez pe frecvențele Radio Reșița La Mulți Ani tuturor celor care poartă numele Sf. Ioan Botezătorul....

Carne la cuptor în stil franțuzesc
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 6 ianuarie 2025, 08:22

Cacciucco

Elba este o insulă în Marea Mediterană, aparținând regiunii italiene Toscana și se află la circa 20 km de coasta Grosseto. Este cea mai mare...

Cacciucco
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 5 ianuarie 2025, 07:08

Prânzul de duminică: supă cremă de champignon și ficat înăbușit cu smântână, morcovi și ceapă

A sta la masă cu familia duminica și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: supă cremă de champignon și ficat înăbușit cu smântână, morcovi și ceapă
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 4 ianuarie 2025, 07:00

Sandvișuri calde cu ton

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid și echilibrat.Dieta mediteraneană...

Sandvișuri calde cu ton
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 3 ianuarie 2025, 06:00

Pilaf cu fructe de mare

În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc peștii de apă dulce, sărată sau fructele de mare.Carnea de pește este una...

Pilaf cu fructe de mare