Ascultă Radio România Reșița Live

Guacamole

Americile au o mare varietate culturală și gastronomică, deoarece fiecare zonă a știut să dea nota sa unică mâncărurilor. Unele regiuni au influență din alte țări, altele sunt creații proprii, dar fiecare în parte au dat personalitatea și savoarea lor.

Guacamole

Articol editat de Radio Resita, 18 iunie 2024, 07:41

Vă invit să descoperiți noi rețete din bucătăria latino-americană pe care le puteți pregăti acasă, cu produse disponibile în piață sau supermarket-uri și cu toate detaliile posibile, astfel încât oriunde ați găti să aveți rădăcini culinare din Mexic, Chile, Ecuador, Cuba sau orice altă țară sud-americană.

Guacamole este o rețetă mexicană care s-a răspândit în bucătăriile din întreaga lume. Această rețetă de guacamole de casă o pregătim într-un mod simplu și, deși se face în mod tradițional folosind un „molcajete”, care este un mojar de piatră cu trei picioare pentru a zdrobi și amesteca sosurile, o puteți face cu ce aveți acasă, fara folosirea ustensilelor specifice. Vom folosi și ingrediente pe care le găsim în orice supermarket. Ceea ce va face diferența atunci când preparați un guacamole bun este calitatea avocado-ului, așa că este important să încercați să cumpărați un avocado bun la maturitatea optimă.

Ingrediente folosite pentru 4 persoane:
– două avocado coapte
– o roșie naturală
– jumătate de ceapă roșie
– opțional un chilii pentru cine dorește mai picant
– două fire de coriandru proaspăt
– o lime
– sare.

Începem prin a pregăti ingredientele. Spălăm și tăiem roșia coaptă, îndepărtăm semințele și o tăiem cubulețe mai mult sau mai puțin mici. Separat, decojim jumătate de ceapă roșie, o tăiem și pe ea cubulețe și o dăm deoparte. Tocam un chili proaspăt foarte mărunt și două fire de coriandru proaspăt. Rezervăm toate aceste ingrediente.
Odată ce avem aceste ingrediente pregătite ne ocupăm de avocado. Tăiem cele două avocado coapte în jumătate, îndepărtăm sâmburele și cu o lingură scoatem pulpa și o punem într-un bol. Stropim cu sucul de la lime, pentru gust și pentru a nu se oxida pulpa de avocado.

Puțin probabil să aibe mulți „molcajete” în care se prepară și din care se mănâncă Guacamole așa că vom folosi ce bol de sticlă avem. Cu ajutorul unei furculițe zdrobim puțin avocado, deși nu vrem să-l pasăm prea mult, ci pur și simplu îl zdrobim puțin. Textura avocado-ului este o chestiune de gust, deși cel mai bine este să nu-l zdrobiți prea mult aă să aibe textură. Părerea mea este că așa va fi mai gustos.
La final adăugăm restul ingredientelor pe care le aveam rezervate peste piureul de avocado: roșia, ceapa, chili și firele de coriandru tocate. Amestecăm bine totul pentru a integra aceste ingrediente și adăugăm sare după preferințe.
Odată ce avem guacamoleul gata, îl lăsăm să se odihnească câteva ore la frigider ca să se răcească. Odată rece îl servim din bol, însoțit de nachos. Aceste tortilla de porumb se fac în felul următor: punem într-un bol mălai, făină de grâu, sare, ulei și apă. Amestecăm cu o spatulă până obținem un aluat. Amestecăm după aceea cu mâna până se omogenizează. Lăsăm să se odihnească la temperatura camerei 20 minute.
Presărăm făină pe un blatul de lucru, tăiem aluatul în jumătate și îl întindem pe blat, în strat foarte subțire. Decupăm triunghiuri pe care le prăjim în ulei încins, până se rumenesc frumos. Le scoatem pe un șervet de hârtie pentru a absorbi excesul de ulei. Gustarea a fost inventată de Ignacio „Nacho” Anaya, în anul 1943.
Poftă bună și să aveți parte numai de bine!

Daniel Babun

Etichete:
Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 martie 2025, 09:42

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză

Prânzul de duminică alături de familie este un moment special, o tradiție care aduce împreună gusturile autentice și conversațiile calde....

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză
Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 martie 2025, 06:00

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească

Papricaș de porc cu găluște este o rețetă românească autentică, apreciată pentru gustul său bogat și aroma inconfundabilă. Este...

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 2 martie 2025, 10:05

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale

Bucătăria românească este o comoară de arome și tradiții, iar duminica este momentul perfect pentru a descoperi și savura preparate...

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 23 februarie 2025, 09:18

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris

Duminica este ziua în care a sta la masă cu familia se transformă într-o mică sărbătoare, în care legăturile familiale se întăresc, iar...

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 22 februarie 2025, 06:00

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline

Sâmbăta este ziua ideală pentru a aduce pe masă preparate sănătoase și pline de vitamine. Dacă vrei să gătești ceva ușor, rapid și...

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 februarie 2025, 10:34

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură

Prânzul de duminică este momentul perfect pentru a aduna familia în jurul mesei, într-o atmosferă relaxantă. Iată trei rețete savuroase,...

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 februarie 2025, 10:05

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară

Prânzul de duminică este un moment special pentru multe familii, un prilej de socializare, relaxare și savurare a preparatelor preferate. O supă...

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 26 ianuarie 2025, 09:49

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine

A petrece timp cu familia la prânzul de duminica este o tradiție îndrăgită, un prilej de reconectare și bucurie. De ce să nu transformăm...

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine