Ascultă Radio România Reșița Live

Guacamole

Americile au o mare varietate culturală și gastronomică, deoarece fiecare zonă a știut să dea nota sa unică mâncărurilor. Unele regiuni au influență din alte țări, altele sunt creații proprii, dar fiecare în parte au dat personalitatea și savoarea lor.

Guacamole

Articol editat de Radio Resita, 18 iunie 2024, 07:41

Vă invit să descoperiți noi rețete din bucătăria latino-americană pe care le puteți pregăti acasă, cu produse disponibile în piață sau supermarket-uri și cu toate detaliile posibile, astfel încât oriunde ați găti să aveți rădăcini culinare din Mexic, Chile, Ecuador, Cuba sau orice altă țară sud-americană.

Guacamole este o rețetă mexicană care s-a răspândit în bucătăriile din întreaga lume. Această rețetă de guacamole de casă o pregătim într-un mod simplu și, deși se face în mod tradițional folosind un „molcajete”, care este un mojar de piatră cu trei picioare pentru a zdrobi și amesteca sosurile, o puteți face cu ce aveți acasă, fara folosirea ustensilelor specifice. Vom folosi și ingrediente pe care le găsim în orice supermarket. Ceea ce va face diferența atunci când preparați un guacamole bun este calitatea avocado-ului, așa că este important să încercați să cumpărați un avocado bun la maturitatea optimă.

Ingrediente folosite pentru 4 persoane:
– două avocado coapte
– o roșie naturală
– jumătate de ceapă roșie
– opțional un chilii pentru cine dorește mai picant
– două fire de coriandru proaspăt
– o lime
– sare.

Începem prin a pregăti ingredientele. Spălăm și tăiem roșia coaptă, îndepărtăm semințele și o tăiem cubulețe mai mult sau mai puțin mici. Separat, decojim jumătate de ceapă roșie, o tăiem și pe ea cubulețe și o dăm deoparte. Tocam un chili proaspăt foarte mărunt și două fire de coriandru proaspăt. Rezervăm toate aceste ingrediente.
Odată ce avem aceste ingrediente pregătite ne ocupăm de avocado. Tăiem cele două avocado coapte în jumătate, îndepărtăm sâmburele și cu o lingură scoatem pulpa și o punem într-un bol. Stropim cu sucul de la lime, pentru gust și pentru a nu se oxida pulpa de avocado.

Puțin probabil să aibe mulți „molcajete” în care se prepară și din care se mănâncă Guacamole așa că vom folosi ce bol de sticlă avem. Cu ajutorul unei furculițe zdrobim puțin avocado, deși nu vrem să-l pasăm prea mult, ci pur și simplu îl zdrobim puțin. Textura avocado-ului este o chestiune de gust, deși cel mai bine este să nu-l zdrobiți prea mult aă să aibe textură. Părerea mea este că așa va fi mai gustos.
La final adăugăm restul ingredientelor pe care le aveam rezervate peste piureul de avocado: roșia, ceapa, chili și firele de coriandru tocate. Amestecăm bine totul pentru a integra aceste ingrediente și adăugăm sare după preferințe.
Odată ce avem guacamoleul gata, îl lăsăm să se odihnească câteva ore la frigider ca să se răcească. Odată rece îl servim din bol, însoțit de nachos. Aceste tortilla de porumb se fac în felul următor: punem într-un bol mălai, făină de grâu, sare, ulei și apă. Amestecăm cu o spatulă până obținem un aluat. Amestecăm după aceea cu mâna până se omogenizează. Lăsăm să se odihnească la temperatura camerei 20 minute.
Presărăm făină pe un blatul de lucru, tăiem aluatul în jumătate și îl întindem pe blat, în strat foarte subțire. Decupăm triunghiuri pe care le prăjim în ulei încins, până se rumenesc frumos. Le scoatem pe un șervet de hârtie pentru a absorbi excesul de ulei. Gustarea a fost inventată de Ignacio „Nacho” Anaya, în anul 1943.
Poftă bună și să aveți parte numai de bine!

Daniel Babun

Etichete:
Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 26 ianuarie 2025, 09:49

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine

A petrece timp cu familia la prânzul de duminica este o tradiție îndrăgită, un prilej de reconectare și bucurie. De ce să nu transformăm...

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine
Prânzul de duminică: supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci și cremă de ciocolată
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 12 ianuarie 2025, 09:30

Prânzul de duminică: supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci și cremă de ciocolată

Transformă prânzul de duminică într-o sărbătoare! Descoperă rețete delicioase pentru supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci...

Prânzul de duminică: supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci și cremă de ciocolată
Orez cu pui, vinete, ardei dulce și roșii în stil mediteranean
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 11 ianuarie 2025, 10:28

Orez cu pui, vinete, ardei dulce și roșii în stil mediteranean

Gătește sănătos în stil mediteranean! Descoperă o rețetă rapidă de orez cu pui, vinete, ardei și legume, perfectă pentru un prânz...

Orez cu pui, vinete, ardei dulce și roșii în stil mediteranean
Tort leneș cu miere și smântână
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 9 ianuarie 2025, 07:35

Tort leneș cu miere și smântână

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.Tortul este desertul central al multor evenimente...

Tort leneș cu miere și smântână
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 8 ianuarie 2025, 08:35

Pui Halal

Miercurea, se știe, că descoperim rețete din Orientul Mijlociu sau Orientul Apropiat, cum i se mai spune. Bucătăria din Orientul Mijlociu este...

Pui Halal
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 7 ianuarie 2025, 08:26

Carne la cuptor în stil franțuzesc

Am deosebita plăcere și onoare să urez pe frecvențele Radio Reșița La Mulți Ani tuturor celor care poartă numele Sf. Ioan Botezătorul....

Carne la cuptor în stil franțuzesc
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 6 ianuarie 2025, 08:22

Cacciucco

Elba este o insulă în Marea Mediterană, aparținând regiunii italiene Toscana și se află la circa 20 km de coasta Grosseto. Este cea mai mare...

Cacciucco
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 5 ianuarie 2025, 07:08

Prânzul de duminică: supă cremă de champignon și ficat înăbușit cu smântână, morcovi și ceapă

A sta la masă cu familia duminica și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: supă cremă de champignon și ficat înăbușit cu smântână, morcovi și ceapă