Ascultă Radio România Reșița Live

Friptură la oală din Paraguay

În a doua zi a săptămânii traversăm Atlanticul și poposim într-o bucătărie din câte o țară din America de Nord, de Sud sau Centrală.
În anii 1400 poporul Guaranii erau cei care locuiau în zona în care se află astăzi Paraguay. Din acele vremuri există dovezi despre bucătăria Paraguayană. Poporul indigen s-a hrănit cu animalele și peștii pe care îi vânau și au dezvoltat și cultivarea cerealelor pentru a le folosi la mesele lor. Porumbul și maniocul sunt cele două produse vedete care s-au găsit în rețete și se întâlnesc și astăzi.

Friptură la oală din Paraguay

Articol editat de Radio Resita, 30 ianuarie 2024, 06:57 / actualizat: 1 februarie 2024, 7:03

La mijlocul anilor 1800 s-a generat explozie de rețete care au avut drept moștenire bucătăria mestizo.  Toată această dezvoltare a gastronomiei populare paraguayane a fost întărită mai ales după Războiul Chaco și Războiul Triplei Alianțe
Odată cu sfârșitul războaielor și sosirea unui val de imigrație la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea, Paraguay a primit un nou impuls pentru gastronomia sa. Italieni și portughezi au ajuns pe ținuturile Guarani, aducând cu ei obiceiurile, tradițiile și mâncărurile tipice care au fost încorporate în rețete tradiționele.

În zilele noastre, bucătăria modernă paraguayană este adaptată noilor vremuri. Voi exemplifica prezentându-vă Friptură la oală din Paraguay.
Pentru a pregăti friptura delicioasă la oală, este important să alegeți cele mai bune bucăți de carne.

Cantitatea și combinația de condimente vor influența foarte mult aroma cărnii. Așa că trebuie să fiți atenti la ingrediente și să nu omiteți niciuna.
Vom lua:
– două kilograme de coastă de porc
– două cepe, tocate
– 6 căței de usturoi
– un morcov
– un pahar de vin alb
– 5 linguri de sos de soia
– 5 frunze de dafin
– două lămâi
– sare și apă

În primul rând, tăiem carnea în bucăți.
Apoi, într-o cratiță încingem puțin ulei la foc iute. Când uleiul este aproape de punctul de fumegare, rumenim bucățile de  carne.
Odată ce carnea a fost bine rumenită, adăugăm usturoiul, morcovul și ceapa. Continuăm să gătim și să amestecăm până când legumele se decompun.
Cand legumele s-au dizolvat turnăm vinul alb și sosul de soia. Punem și apă fierbinte până se acoperă toată carnea.

La final ajung în cratiță foile de dafin. Reglăm gustul de sare. Continuăm prepararea cel puțin 45 de minute până lichidul se reduce. Dacă nu mai avem lichid și carnea nu s-a procesat îndeajuns mai punem puțină apă fierbinte.
Din când în când trebuie să verificați dacă bucățile de carne sunt moi. dacă s-au frăgezit nu adăugați apă. Lichidul trebuie să fie redus și aroma concentrată.

La final se adaugă sucul de lămâie pentru a spori aroma și a tăia grăsimea. Odată ce sosul este redus, puteți opri focul.
Acum nu mai rămâne decât să serviți și să vă bucurați de acest preparat delicios.

Poftă bună și să aveți parte numai de bine! 

Daniel Babun

 (recetasparaguay-com; recetasdelparaguay-spaziotecnoweb)

Etichete:
Paste Bucatini cu carne de iepure
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 30 decembrie 2024, 09:00

Paste Bucatini cu carne de iepure

Insula Procida, alături de Ischia și de mult mai cunoscuta Capri fac parte din nestematele Golfului Napoli.Bucataria din Procida și Ischia sunt...

Paste Bucatini cu carne de iepure
Prânzul de duminică: supă de dovlecel, cartofi cu carne tocată și roșii și clătite de ciocolată cu kefir
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 29 decembrie 2024, 06:00

Prânzul de duminică: supă de dovlecel, cartofi cu carne tocată și roșii și clătite de ciocolată cu kefir

A sta la masă cu familia duminica și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: supă de dovlecel, cartofi cu carne tocată și roșii și clătite de ciocolată cu kefir
Pisto Manchego
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 28 decembrie 2024, 09:00

Pisto Manchego

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid și echilibrat.Dieta mediteraneană...

Pisto Manchego
Lohikeito
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 27 decembrie 2024, 09:45

Lohikeito

Carnea de pește este una dintre cele mai sănătoase pentru om. Vitaminele și mineralele, sursele importante de acizi grași sănătoși și...

Lohikeito
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 23 decembrie 2024, 05:30

Biscuiți Bussola din Burano

Burano este o insula care face parte din Italia fiind în laguna Veneției. Este una dintre cele mai frumoase și mai cunoscute insule, situată la 7...

Biscuiți Bussola din Burano
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 22 decembrie 2024, 06:37

Prânzul de duminică: ciorbă de oase afumate, pui umplut cu ciuperci și prăjitură cu foi de napolitane, caramel și nucă

Rubrica de duminică este dedicată mâncărurilor românești. Îmi face o deosebită plăcere să descopăr vechi rețete din bucătăriile...

Prânzul de duminică: ciorbă de oase afumate, pui umplut cu ciuperci și prăjitură cu foi de napolitane, caramel și nucă
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 21 decembrie 2024, 06:33

Akod

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid, și echilibrat inspirat de rețetele...

Akod
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 20 decembrie 2024, 09:00

Pește gratinat mediteranean

În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc peștii de apă dulce, sărată sau fructele de mare. Carnea de pește este una...

Pește gratinat mediteranean