Ascultă Radio România Reșița Live

Friptură de vițel

Rubrica de duminică este consacrată mâncărurilor românești. Îmi face o deosebită plăcere să descopăr vechi rețete din bucătăriile regiunilor românești și binențeles să le și prepar.

Friptură de vițel

Articol editat de Valentina Adam, 22 octombrie 2023, 10:17

Îmi place carnea de vițel gătită corect pentru că este suculentă și mângâie papilele gustative. Sper că rețeta de astăzi de friptură de vițel să fie pe placul dumneavoastră.

Cele mai bune tranșe pentru friptură sunt pulpa, cotletul și mușchiul. Pentru ca aceasta să nu se strângă la fript, să-și păstreze forma pentru a se felia în bucăți egale se leagă cu sfoară de bucătărie în spirală.

Într-o tavă sau o cratiță în care încape bucata de carne se pune un rând de rondele de morcov, peste se așează un rând de rondele de pătrunjel, de țelină și de ceapă. Se toarnă peste rădăcinoase un polonic mic de apă și se presară sare și piper.  

Carnea, bine unsă cu ulei vegetal sau untură, se așează deasupra. Recipientul se introduce în cuptorul bineîncins la temperatură mare. După o jumătate de ceas se reduce focul la mediu spre mic. Carnea se stropește cu sosul din vas care o va aroma și săra. Datorită beta- carotenului și a zahărului de la morcovi carnea se va rumeni frumos și apetisant.

Din când în când carnea se întoarce pentru a se rumeni uniform. Nu omiteți să o stropiți cu sosul din tavă care din când în când se completează cu apă ca să nu se usuce zarzavatul. Trebuie evitat ca bucata de carne să se usuce așa că așezați peste ea folie termică. Se va rumeni frumos și acoperită.

Carnea de vițel se va frige o oră și jumătate până se înmoaie bine. După aceea, se desface sfoara și se feliază friptura. Dacă sosul nu s-a ars deloc în timpul gătirii se pune o cană de apă fierbinte, se amestecă rădăcinoasele și se strecoară. Se freacă o linguriță cu vârf de făină cu două linguri de apă și 100 de mililitri de smântână. Se amestecă împreună cu sosul din tavă și să dă câteva clocote ca să se lege.  

Sosul se pune peste feliile de carne care au fost așezate pe un platou de servire. Se servește cu orez, piure de cartofi sau cu ce vă place. Poftă bună și să aveți parte numai de bine.

Daniel Babun

(Rețeta a fost inspirată din Cartea de bucate scrisă de Silvia Jurcovan)

Etichete:
Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 martie 2025, 09:42

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză

Prânzul de duminică alături de familie este un moment special, o tradiție care aduce împreună gusturile autentice și conversațiile calde....

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză
Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 martie 2025, 06:00

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească

Papricaș de porc cu găluște este o rețetă românească autentică, apreciată pentru gustul său bogat și aroma inconfundabilă. Este...

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 2 martie 2025, 10:05

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale

Bucătăria românească este o comoară de arome și tradiții, iar duminica este momentul perfect pentru a descoperi și savura preparate...

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 23 februarie 2025, 09:18

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris

Duminica este ziua în care a sta la masă cu familia se transformă într-o mică sărbătoare, în care legăturile familiale se întăresc, iar...

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 22 februarie 2025, 06:00

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline

Sâmbăta este ziua ideală pentru a aduce pe masă preparate sănătoase și pline de vitamine. Dacă vrei să gătești ceva ușor, rapid și...

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 februarie 2025, 10:34

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură

Prânzul de duminică este momentul perfect pentru a aduna familia în jurul mesei, într-o atmosferă relaxantă. Iată trei rețete savuroase,...

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 februarie 2025, 10:05

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară

Prânzul de duminică este un moment special pentru multe familii, un prilej de socializare, relaxare și savurare a preparatelor preferate. O supă...

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 26 ianuarie 2025, 09:49

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine

A petrece timp cu familia la prânzul de duminica este o tradiție îndrăgită, un prilej de reconectare și bucurie. De ce să nu transformăm...

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine