Ascultă Radio România Reșița Live

Friptură de vițel

Rubrica de duminică este consacrată mâncărurilor românești. Îmi face o deosebită plăcere să descopăr vechi rețete din bucătăriile regiunilor românești și binențeles să le și prepar.

Friptură de vițel

Articol editat de Valentina Adam, 22 octombrie 2023, 10:17

Îmi place carnea de vițel gătită corect pentru că este suculentă și mângâie papilele gustative. Sper că rețeta de astăzi de friptură de vițel să fie pe placul dumneavoastră.

Cele mai bune tranșe pentru friptură sunt pulpa, cotletul și mușchiul. Pentru ca aceasta să nu se strângă la fript, să-și păstreze forma pentru a se felia în bucăți egale se leagă cu sfoară de bucătărie în spirală.

Într-o tavă sau o cratiță în care încape bucata de carne se pune un rând de rondele de morcov, peste se așează un rând de rondele de pătrunjel, de țelină și de ceapă. Se toarnă peste rădăcinoase un polonic mic de apă și se presară sare și piper.  

Carnea, bine unsă cu ulei vegetal sau untură, se așează deasupra. Recipientul se introduce în cuptorul bineîncins la temperatură mare. După o jumătate de ceas se reduce focul la mediu spre mic. Carnea se stropește cu sosul din vas care o va aroma și săra. Datorită beta- carotenului și a zahărului de la morcovi carnea se va rumeni frumos și apetisant.

Din când în când carnea se întoarce pentru a se rumeni uniform. Nu omiteți să o stropiți cu sosul din tavă care din când în când se completează cu apă ca să nu se usuce zarzavatul. Trebuie evitat ca bucata de carne să se usuce așa că așezați peste ea folie termică. Se va rumeni frumos și acoperită.

Carnea de vițel se va frige o oră și jumătate până se înmoaie bine. După aceea, se desface sfoara și se feliază friptura. Dacă sosul nu s-a ars deloc în timpul gătirii se pune o cană de apă fierbinte, se amestecă rădăcinoasele și se strecoară. Se freacă o linguriță cu vârf de făină cu două linguri de apă și 100 de mililitri de smântână. Se amestecă împreună cu sosul din tavă și să dă câteva clocote ca să se lege.  

Sosul se pune peste feliile de carne care au fost așezate pe un platou de servire. Se servește cu orez, piure de cartofi sau cu ce vă place. Poftă bună și să aveți parte numai de bine.

Daniel Babun

(Rețeta a fost inspirată din Cartea de bucate scrisă de Silvia Jurcovan)

Etichete:
Rețetă europeană: Bragioli maltez
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 18 noiembrie 2024, 07:16

Rețetă europeană: Bragioli maltez

Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița. Așa cum bine știți în fiecare zi de luni vă dezvălui câte o rețetă din gastronomia...

Rețetă europeană: Bragioli maltez
Prânzul de duminică: ciorbă țărănească, papricaș cu ciuperci și mămăligă și prăjitură din mălai cu lapte
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 17 noiembrie 2024, 09:44

Prânzul de duminică: ciorbă țărănească, papricaș cu ciuperci și mămăligă și prăjitură din mălai cu lapte

Felul de debut al prânzului de Duminică, dacă nu începeți cu aperitive, este o ciorbă țărănească. Folosim:– 300 de gr de carne de...

Prânzul de duminică: ciorbă țărănească, papricaș cu ciuperci și mămăligă și prăjitură din mălai cu lapte
Pui cu boia, ardei și iaurt
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 16 noiembrie 2024, 09:33

Pui cu boia, ardei și iaurt

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid, și echilibrat inspirat de rețetele...

Pui cu boia, ardei și iaurt
Tort cu ciocolată albă, migdale și zmeură
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 14 noiembrie 2024, 07:34

Tort cu ciocolată albă, migdale și zmeură

În fiecare zi de joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor. Pentru astăzi am pregătit Tort cu ciocolată...

Tort cu ciocolată albă, migdale și zmeură
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 13 noiembrie 2024, 07:28

Rețetă Orientul Mijlociu- Nargisi Kofta

Ziua de miercuri am dedicat-o fastuoaselor, delicioaselor și fabuloaselor preparate ale Orientului Mijlociu. Pentru astăzi vă invit la o scurtă...

Rețetă Orientul Mijlociu- Nargisi Kofta
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 10 noiembrie 2024, 09:00

Prânzul de duminică: ciorbă de conopidă, costițe de porc și tăiței cu pesmet

Rubrica de duminică este dedicată mâncărurilor românești. Îmi face o deosebită plăcere să descopăr vechi rețete din bucătăriile...

Prânzul de duminică: ciorbă de conopidă, costițe de porc și tăiței cu pesmet
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 9 noiembrie 2024, 08:29

Salată mediteraneană cu macrou

Dieta mediteraneană are o valoare recunoscută care combină gustul, sănătatea și cultura alimentară.Rețetele mediteraneene includ alimente...

Salată mediteraneană cu macrou
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 7 noiembrie 2024, 09:11

Tort cu mousse de dovleac

În fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.Tortul este desertul central al multor evenimente...

Tort cu mousse de dovleac