Ascultă Radio România Reșița Live

Friptură de vițel

Rubrica de duminică este consacrată mâncărurilor românești. Îmi face o deosebită plăcere să descopăr vechi rețete din bucătăriile regiunilor românești și binențeles să le și prepar.

Friptură de vițel

Articol editat de Valentina Adam, 22 octombrie 2023, 10:17

Îmi place carnea de vițel gătită corect pentru că este suculentă și mângâie papilele gustative. Sper că rețeta de astăzi de friptură de vițel să fie pe placul dumneavoastră.

Cele mai bune tranșe pentru friptură sunt pulpa, cotletul și mușchiul. Pentru ca aceasta să nu se strângă la fript, să-și păstreze forma pentru a se felia în bucăți egale se leagă cu sfoară de bucătărie în spirală.

Într-o tavă sau o cratiță în care încape bucata de carne se pune un rând de rondele de morcov, peste se așează un rând de rondele de pătrunjel, de țelină și de ceapă. Se toarnă peste rădăcinoase un polonic mic de apă și se presară sare și piper.  

Carnea, bine unsă cu ulei vegetal sau untură, se așează deasupra. Recipientul se introduce în cuptorul bineîncins la temperatură mare. După o jumătate de ceas se reduce focul la mediu spre mic. Carnea se stropește cu sosul din vas care o va aroma și săra. Datorită beta- carotenului și a zahărului de la morcovi carnea se va rumeni frumos și apetisant.

Din când în când carnea se întoarce pentru a se rumeni uniform. Nu omiteți să o stropiți cu sosul din tavă care din când în când se completează cu apă ca să nu se usuce zarzavatul. Trebuie evitat ca bucata de carne să se usuce așa că așezați peste ea folie termică. Se va rumeni frumos și acoperită.

Carnea de vițel se va frige o oră și jumătate până se înmoaie bine. După aceea, se desface sfoara și se feliază friptura. Dacă sosul nu s-a ars deloc în timpul gătirii se pune o cană de apă fierbinte, se amestecă rădăcinoasele și se strecoară. Se freacă o linguriță cu vârf de făină cu două linguri de apă și 100 de mililitri de smântână. Se amestecă împreună cu sosul din tavă și să dă câteva clocote ca să se lege.  

Sosul se pune peste feliile de carne care au fost așezate pe un platou de servire. Se servește cu orez, piure de cartofi sau cu ce vă place. Poftă bună și să aveți parte numai de bine.

Daniel Babun

(Rețeta a fost inspirată din Cartea de bucate scrisă de Silvia Jurcovan)

Etichete:
Pilaf cu fructe de mare
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 3 ianuarie 2025, 06:00

Pilaf cu fructe de mare

În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc peștii de apă dulce, sărată sau fructele de mare.Carnea de pește este una...

Pilaf cu fructe de mare
Tort cu lapte condensat
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 2 ianuarie 2025, 09:00

Tort cu lapte condensat

Astăzi, ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.Tortul este desertul central al multor...

Tort cu lapte condensat
Preparate tradiționale în prima zi a anului
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 1 ianuarie 2025, 09:00

Preparate tradiționale în prima zi a anului

Astăzi nu ajungem în Orientul Mijlociu pentru că vom colinda prin unele bucătării ale lumii să aflăm cu ce se delectează oamenii din alte...

Preparate tradiționale în prima zi a anului
Krautsuppe
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 31 decembrie 2024, 09:00

Krautsuppe

Marțea mergeam de regulă prin bucătăriile continentului american. Astăzi, fiind ultima zi din 2024 iar la noapte petrecem de Revelion vă spun...

Krautsuppe
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 30 decembrie 2024, 09:00

Paste Bucatini cu carne de iepure

Insula Procida, alături de Ischia și de mult mai cunoscuta Capri fac parte din nestematele Golfului Napoli.Bucataria din Procida și Ischia sunt...

Paste Bucatini cu carne de iepure
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 29 decembrie 2024, 06:00

Prânzul de duminică: supă de dovlecel, cartofi cu carne tocată și roșii și clătite de ciocolată cu kefir

A sta la masă cu familia duminica și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: supă de dovlecel, cartofi cu carne tocată și roșii și clătite de ciocolată cu kefir
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 28 decembrie 2024, 09:00

Pisto Manchego

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid și echilibrat.Dieta mediteraneană...

Pisto Manchego
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 27 decembrie 2024, 09:45

Lohikeito

Carnea de pește este una dintre cele mai sănătoase pentru om. Vitaminele și mineralele, sursele importante de acizi grași sănătoși și...

Lohikeito