Ascultă Radio România Reșița Live

Friptură de porc ca-n Liechtenstein

Bucătăriile țărilor europene sunt diverse dar ele au anumite  caracteristici comune care le diferențiază de alte regiuni. Carnea este mai proeminentă și mai consistentă. Multe produse lactate sunt folosite în gătit. Cartofii și varza sunt legumele importante în alimentația europenilor.
Astăzi vă spun câte ceva despre Principatul Liechtenstein și gastronomia sa. Liechtenstein este un microstat germanofon din Europa Centrală. Este o monarhie constituțională cu rang de principat, condus de principele de Liechtenstein. Principatul se învecinează cu Elveția la vest și la sud și cu Austria la est și la nord. Capitala este Vaduz.
Principatul Liechtenstein are un spectru culinar foarte divers. Există patru restaurante gourmet cu puncte Gault Millau pe doar 160 de kilometri pătrați de teren cu ceva mai mult de 37.000 de locuitori. Mai sunt și restaurante simple, tradiționale sau restaurante internaționale și fac și ele parte din oferta culinară. Bucătăria tradițională este simplă, consistentă și hrănitoare în Liechtenstein.
 Astăzi, locuitorilor le place să mănânce internațional, dar mâncărurile și băuturile tradiționale nu pot lipsi din meniurile restaurantelor din principat. De exemplu, berea Käsknöpfle sau Liechtenstein fac parte integrantă din multe meniuri din țară.

Friptură de porc ca-n Liechtenstein

Articol editat de Radio Resita, 8 aprilie 2024, 06:00

Dintre deliciile culinare din Principat m-am oprit pentru astăzi la o friptură de porc. În Liechtenstein se manâncă mai mult carne de porc crescut pe pășune, în aer liber, deoarece carnea este de înaltă calitate. Atunci când se prăjește, pierde mai puțin lichid datorită creșterii naturale a animalelor.
Dacă friptura este frecată cu usturoi, trebuie prăjită delicat, nu prea fierbinte, altfel usturoiul se va înnegri și va avea un gust amar.

Ingredientele necesare pentru preparare:

– 1,5 kg de pulpă de porc
– 3 căței de usturoi
– 80 de gr de unt clarificat
– două cepe medii
– 4 foi de dafin
– două cuișoare
– 2 morcovi
– 400 de ml de vin roșu sec și bun
– două linguri de pastă de tomate
– 250 de ml de  bulion de carne
– câte o jumătate de  linguriță de boia picantă și boia dulce
– puțin piper cayenne, în funcție de cât de picant vrei
– piper proaspăt râșnit și sare.

Curățăm o ceapă și o toacăm mărunt. Curățăm cealaltă ceapă și o tăiem în jumătate. Fixăm două foi de dafin cu o cuișoară pe suprafața fiecărei cepe tăiate în jumătate.
Morcovii se curață de coajă și se taie în bucăți de aproximativ 2 cm.
Clătim carnea cu apă rece și o uscăm. Zdrobim cățeii de usturoi prin presă și frecăm carnea peste tot. Sărăm și piperăm. Încingem 60 de gr de unt clarificat într-o tigaie și rumenim carnea pe toate părțile.

Încălzim restul de unt limpezit într-o altă tigaie și călim ceapa tocată până devine aurie. Adăugăm morcovii tăiați felii și jumătățile de ceapă  și le călim. La final, se amestecă două linguri de pastă de tomate, se deglasează cu vin roșu și se toarnă bulionul de carne. Reglăm gustul cu sare, piper și condimentăm cu pudră de boia dulce și picantă și puțin piper cayenne. Turnăm sosul peste friptură.

Preîncălzim cuptorul la 120 de grade Celsius. Într-o oală punem friptura și sosul, o închidem cu un capac, o introducem la cuptor și o lăsăm în pace cam 4 ore, în funcție de grosimea cărnii.

După gătire, o scoatem, o lăsăm 10 minute să se combine gusturile și o putem servi, fiecare cum îi place.
Poftă bună și bucurați-vă de ce preparați!

Daniel Babun

(Wikipedia; tourismus-li; arte-tv)

Etichete:
Carne la cuptor în stil franțuzesc
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 7 ianuarie 2025, 08:26

Carne la cuptor în stil franțuzesc

Am deosebita plăcere și onoare să urez pe frecvențele Radio Reșița La Mulți Ani tuturor celor care poartă numele Sf. Ioan Botezătorul....

Carne la cuptor în stil franțuzesc
Cacciucco
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 6 ianuarie 2025, 08:22

Cacciucco

Elba este o insulă în Marea Mediterană, aparținând regiunii italiene Toscana și se află la circa 20 km de coasta Grosseto. Este cea mai mare...

Cacciucco
Prânzul de duminică: supă cremă de champignon și ficat înăbușit cu smântână, morcovi și ceapă
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 5 ianuarie 2025, 07:08

Prânzul de duminică: supă cremă de champignon și ficat înăbușit cu smântână, morcovi și ceapă

A sta la masă cu familia duminica și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: supă cremă de champignon și ficat înăbușit cu smântână, morcovi și ceapă
Sandvișuri calde cu ton
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 4 ianuarie 2025, 07:00

Sandvișuri calde cu ton

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid și echilibrat.Dieta mediteraneană...

Sandvișuri calde cu ton
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 3 ianuarie 2025, 06:00

Pilaf cu fructe de mare

În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc peștii de apă dulce, sărată sau fructele de mare.Carnea de pește este una...

Pilaf cu fructe de mare
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 2 ianuarie 2025, 09:00

Tort cu lapte condensat

Astăzi, ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.Tortul este desertul central al multor...

Tort cu lapte condensat
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 1 ianuarie 2025, 09:00

Preparate tradiționale în prima zi a anului

Astăzi nu ajungem în Orientul Mijlociu pentru că vom colinda prin unele bucătării ale lumii să aflăm cu ce se delectează oamenii din alte...

Preparate tradiționale în prima zi a anului
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 31 decembrie 2024, 09:00

Krautsuppe

Marțea mergeam de regulă prin bucătăriile continentului american. Astăzi, fiind ultima zi din 2024 iar la noapte petrecem de Revelion vă spun...

Krautsuppe