Ascultă Radio România Reșița Live

Friptură de carne de porc din Naxos

A sta la masă cu familia Duminica și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se consolidează, în compania unei mâncăruri bune și a unui vin de calitate.

Friptură de carne de porc din Naxos

Articol editat de Valentina Adam, 4 august 2024, 08:00 / actualizat: 4 august 2024, 11:47

Soarele și clima blândă a insulelor prosperă prin cultivarea produsului local. În minunatele Ciclade și în celelalte insule ale Mării Egee, te vei bucura de fricassee delicioasă cu verdeață acrișoară. Mastelo, miel copt la cuptor (kuftor) cu ierburi, chiftele cu năut, macaroane, plăcinte cu miere de la Sifnos, fritjelii de fenicul de la Serifos, melitera de la Anafi. Ladenia din Kimolos, sgardoumia din Santorini, malathrokeftedes din Chiotian,  sougania din Mytilini și multe altele.
Preparatul de astăzi se pune pe masă mai ales Duminica în insula grecească Naxos, dar și în celelalte insule vecine.
Naxos este o insulă frumoasă, de un verde proaspăt, care se numără printre cele mai roditoare din zona Cicladelor. Regiunea de aici este înfrumuseţată de culturi şi câmpuri de măslini. Deşi insula este în mare parte muntoasă, oferă și plaje îmbietoare cu o mare superbă.
Deşi vremea este blândă, aici nu sunt foarte mulţi turişti, şi de aceea, de multe ori puteţi să vă bucuraţi de intimitate pe plajă. Principalul oraş al insulei este Naxos, unde puteţi admira meterezele înalte ale fortăreţei Veneţiene sau catedrala din secolul 18, construită cu pietre provenind din mănăstiri mai vechi. Frumuseţea oraşului este completată de un port. Un alt monument vechi în Naxos este Portara. Acestă poartă monmentală era intrarea în templul zeului Apollo, a cărui construcţie a început în anul 530 Î.Hr. Lucrarea însă nu a fost niciodată terminată, iar poarta serveşte ca simbol principal al oraşului.

Să trecem la preparatul de astăzi, friptură de carne de porc.
Pentru gătit se folosec următoarele:
– 1,3 kg de pulpă sau umăr de porc
– 18 căței de usturoi
– o jumătate de cană ulei de măsline
– un kg de roșii proaspete rase
– o cană de vin rosu sec
– o lingură de pasta de tomate
– 6 cartofi
– o lingură de zahăr
– 3 crengute de cimbru proaspat sau oregano
– piper măcinat proaspăt și sare de mare.

Curățați usturoiul și tăiați pe mijloc cățeii. Cu un cuțit îngust și ascuțit face-ți tăieturi în toată carnea și umpleți-le cu jumătăți de usturoi.Într-un castron adânc cu două linguri de ulei de măsline se rumenește carnea la foc mediu spre mare, pe toate părțile, până formează o crustă. Lăsați încă 10 minute pe foc. Curățați cu o spatulă sau o lingură de lemn fundul oalei pentru a-și elibera aromele.
Stingeți cu vinul și lăsați alcoolul să se evaporate, pentru ca vinul să-și păstreze aromele.
Adăugați roșiile, sare, piper și zahăr și turnați o cană de apă.
Acoperiți oala și reduceți focul.
Se fierbe o oră și jumătate până când carnea este fragedă.
Între timp curățați cartofii și după ce îi spălați, îi tăiați felii groase. Rumeniți-i într-o tigaie mare cu ulei de măsline.
Nu prăjiți cartofii în totalitate, doar îi rumeniți până când încep să-și elibereze amidonul și suprafața lor să devină sfărâmicioasă.
După ce carnea a fiert, o scoteți pe un blat de lucru și o tăiați cu un cuțit ascuțit în felii potrivite.
Se pune din nou în sos, se adaugă ierburile aromatice și cartofii sotați.
Continuați să fierbeți alte 30 de minute, până când cartofii sunt bine copți și sosul s-a îngroșat.

Poftă bună și să aveți parte numai de bine!

(argiro.gr)

Daniel Babun

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 martie 2025, 09:42

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză

Prânzul de duminică alături de familie este un moment special, o tradiție care aduce împreună gusturile autentice și conversațiile calde....

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză
Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 martie 2025, 06:00

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească

Papricaș de porc cu găluște este o rețetă românească autentică, apreciată pentru gustul său bogat și aroma inconfundabilă. Este...

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 2 martie 2025, 10:05

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale

Bucătăria românească este o comoară de arome și tradiții, iar duminica este momentul perfect pentru a descoperi și savura preparate...

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 23 februarie 2025, 09:18

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris

Duminica este ziua în care a sta la masă cu familia se transformă într-o mică sărbătoare, în care legăturile familiale se întăresc, iar...

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 22 februarie 2025, 06:00

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline

Sâmbăta este ziua ideală pentru a aduce pe masă preparate sănătoase și pline de vitamine. Dacă vrei să gătești ceva ușor, rapid și...

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 februarie 2025, 10:34

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură

Prânzul de duminică este momentul perfect pentru a aduna familia în jurul mesei, într-o atmosferă relaxantă. Iată trei rețete savuroase,...

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 februarie 2025, 10:05

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară

Prânzul de duminică este un moment special pentru multe familii, un prilej de socializare, relaxare și savurare a preparatelor preferate. O supă...

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 26 ianuarie 2025, 09:49

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine

A petrece timp cu familia la prânzul de duminica este o tradiție îndrăgită, un prilej de reconectare și bucurie. De ce să nu transformăm...

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine