Ascultă Radio România Reșița Live

Friptură cu cafea

Bucătăriile țărilor europene sunt diverse dar ele au anumite  caracteristici comune care le diferențiază de alte regiuni. Carnea este mai proeminentă și mai consistentă. Multe produse lactate sunt folosite în gătit. Cartofii și varza sunt legumele importante în alimentația europenilor.
Este binecunoscut că în Portugalia există adevărate delicatese gastronomice.
Gastronomia Portugaliei este cunoscută pentru mâncărurile preparate din pește, în special cod (bacalhau în portugheză). Printre mâncărurile din cod, Bacalhau a Bras este considerat cel mai popular.
Rețetele din Lisabona sunt la fel de variate ca în oricare dintre capitalele europene, dar se remarcă prin mâncarea de casă și de calitate în general.
Bucătăria tradițională portugheză include tot felul de preparate, de la celebrul cod, până la fructele de mare,  carnea de animale și binențeles dulciurile.
În Lisabona, punctul de întâlnire al culturilor, aromelor și condimentelor, veți găsi puțin din toate, de la bucătăria internațională, mâncăruri regionale și preparate demne de premii gastronomice. Dar farmecul Lisabonei trăiește în tradițiile sale, sardinele la grătar sunt vedete, mai ales în timpul verii și a sărbătorilor sfinților populari.
Restaurantele și tavernele oferă o mare varietate de gustări.   Renumiți și pentru vinul lor, portughezii aleg această băutură pentru a-și însoți mâncarea.
Lisbonezii sunt mari consumatori de cafea, care se servește în căni mici, numite în mod obișnuit tromba.

Friptură cu cafea

Articol editat de Radio Resita, 18 martie 2024, 06:54

Regiunea Lisabona cuprinde o parte din districtele Lisabona și Setubal. Se învecinează la nord cu Regiunea Centrală, la nord-est, la est și la sud cu Alentejo și la sud și la vest cu Oceanul Atlantic.
De asemenea, există o coastă incredibil de dantelată, cu diferite cursuri de apă, munți, dealuri, zone de cultură agricolă și zone industriale.

Din bucătăria regiunii Lisabona m-am oprit la Friptură cu cafea.
Pentru a savura această delicatesă vom lua, în funcție de plăcerile gustative ale bucătarului:
– carne de vită
– amidon de porumb
– cafea tare
– lapte
– piper
– usturoi
– vin roșu
– unt
– sare de mare.

Am condimentat carnea cu sare, usturoi, piper și foi de dafin, după care a rămas la marinat 30 de minute.
Într-un castron, am amestecat făina de porumb cu laptele și l-am lăsat deoparte pentru o bună hidratare.
Într-o tigaie am topit unt la foc mic. Am pus bucățile de fripturăă cu marinadă și le-am prăjit pe ambele părți. Când fripturile sunt făcut, le-am scos pe o farfurie. Am turnat vin roșu, cafeaua tare și amidonul de porumb, pe care l-am  dizolvat în lapte. Am amestecat din când în când până sosul s-a îngroșat ușor. Fripturile se întorc în tigaia cu sos și se oprește focul.
Fripturile se servesc cu ouă prăjite și orez alb.

Poftă bună și bucurați-vă de ce preparați!

Daniel Babun

(buendiatours-com; blog-portugal-com; foodfromportugal-com; )

Etichete:
Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 martie 2025, 09:42

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză

Prânzul de duminică alături de familie este un moment special, o tradiție care aduce împreună gusturile autentice și conversațiile calde....

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză
Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 martie 2025, 06:00

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească

Papricaș de porc cu găluște este o rețetă românească autentică, apreciată pentru gustul său bogat și aroma inconfundabilă. Este...

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 2 martie 2025, 10:05

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale

Bucătăria românească este o comoară de arome și tradiții, iar duminica este momentul perfect pentru a descoperi și savura preparate...

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 23 februarie 2025, 09:18

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris

Duminica este ziua în care a sta la masă cu familia se transformă într-o mică sărbătoare, în care legăturile familiale se întăresc, iar...

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 22 februarie 2025, 06:00

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline

Sâmbăta este ziua ideală pentru a aduce pe masă preparate sănătoase și pline de vitamine. Dacă vrei să gătești ceva ușor, rapid și...

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 februarie 2025, 10:34

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură

Prânzul de duminică este momentul perfect pentru a aduna familia în jurul mesei, într-o atmosferă relaxantă. Iată trei rețete savuroase,...

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 februarie 2025, 10:05

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară

Prânzul de duminică este un moment special pentru multe familii, un prilej de socializare, relaxare și savurare a preparatelor preferate. O supă...

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 26 ianuarie 2025, 09:49

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine

A petrece timp cu familia la prânzul de duminica este o tradiție îndrăgită, un prilej de reconectare și bucurie. De ce să nu transformăm...

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine