Ascultă Radio România Reșița Live

Friptură cu cafea

Bucătăriile țărilor europene sunt diverse dar ele au anumite  caracteristici comune care le diferențiază de alte regiuni. Carnea este mai proeminentă și mai consistentă. Multe produse lactate sunt folosite în gătit. Cartofii și varza sunt legumele importante în alimentația europenilor.
Este binecunoscut că în Portugalia există adevărate delicatese gastronomice.
Gastronomia Portugaliei este cunoscută pentru mâncărurile preparate din pește, în special cod (bacalhau în portugheză). Printre mâncărurile din cod, Bacalhau a Bras este considerat cel mai popular.
Rețetele din Lisabona sunt la fel de variate ca în oricare dintre capitalele europene, dar se remarcă prin mâncarea de casă și de calitate în general.
Bucătăria tradițională portugheză include tot felul de preparate, de la celebrul cod, până la fructele de mare,  carnea de animale și binențeles dulciurile.
În Lisabona, punctul de întâlnire al culturilor, aromelor și condimentelor, veți găsi puțin din toate, de la bucătăria internațională, mâncăruri regionale și preparate demne de premii gastronomice. Dar farmecul Lisabonei trăiește în tradițiile sale, sardinele la grătar sunt vedete, mai ales în timpul verii și a sărbătorilor sfinților populari.
Restaurantele și tavernele oferă o mare varietate de gustări.   Renumiți și pentru vinul lor, portughezii aleg această băutură pentru a-și însoți mâncarea.
Lisbonezii sunt mari consumatori de cafea, care se servește în căni mici, numite în mod obișnuit tromba.

Friptură cu cafea

Articol editat de Radio Resita, 18 martie 2024, 06:54

Regiunea Lisabona cuprinde o parte din districtele Lisabona și Setubal. Se învecinează la nord cu Regiunea Centrală, la nord-est, la est și la sud cu Alentejo și la sud și la vest cu Oceanul Atlantic.
De asemenea, există o coastă incredibil de dantelată, cu diferite cursuri de apă, munți, dealuri, zone de cultură agricolă și zone industriale.

Din bucătăria regiunii Lisabona m-am oprit la Friptură cu cafea.
Pentru a savura această delicatesă vom lua, în funcție de plăcerile gustative ale bucătarului:
– carne de vită
– amidon de porumb
– cafea tare
– lapte
– piper
– usturoi
– vin roșu
– unt
– sare de mare.

Am condimentat carnea cu sare, usturoi, piper și foi de dafin, după care a rămas la marinat 30 de minute.
Într-un castron, am amestecat făina de porumb cu laptele și l-am lăsat deoparte pentru o bună hidratare.
Într-o tigaie am topit unt la foc mic. Am pus bucățile de fripturăă cu marinadă și le-am prăjit pe ambele părți. Când fripturile sunt făcut, le-am scos pe o farfurie. Am turnat vin roșu, cafeaua tare și amidonul de porumb, pe care l-am  dizolvat în lapte. Am amestecat din când în când până sosul s-a îngroșat ușor. Fripturile se întorc în tigaia cu sos și se oprește focul.
Fripturile se servesc cu ouă prăjite și orez alb.

Poftă bună și bucurați-vă de ce preparați!

Daniel Babun

(buendiatours-com; blog-portugal-com; foodfromportugal-com; )

Etichete:
Orez cu pui, vinete, ardei dulce și roșii în stil mediteranean
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 11 ianuarie 2025, 10:28

Orez cu pui, vinete, ardei dulce și roșii în stil mediteranean

Gătește sănătos în stil mediteranean! Descoperă o rețetă rapidă de orez cu pui, vinete, ardei și legume, perfectă pentru un prânz...

Orez cu pui, vinete, ardei dulce și roșii în stil mediteranean
Tort leneș cu miere și smântână
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 9 ianuarie 2025, 07:35

Tort leneș cu miere și smântână

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.Tortul este desertul central al multor evenimente...

Tort leneș cu miere și smântână
Pui Halal
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 8 ianuarie 2025, 08:35

Pui Halal

Miercurea, se știe, că descoperim rețete din Orientul Mijlociu sau Orientul Apropiat, cum i se mai spune. Bucătăria din Orientul Mijlociu este...

Pui Halal
Carne la cuptor în stil franțuzesc
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 7 ianuarie 2025, 08:26

Carne la cuptor în stil franțuzesc

Am deosebita plăcere și onoare să urez pe frecvențele Radio Reșița La Mulți Ani tuturor celor care poartă numele Sf. Ioan Botezătorul....

Carne la cuptor în stil franțuzesc
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 6 ianuarie 2025, 08:22

Cacciucco

Elba este o insulă în Marea Mediterană, aparținând regiunii italiene Toscana și se află la circa 20 km de coasta Grosseto. Este cea mai mare...

Cacciucco
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 5 ianuarie 2025, 07:08

Prânzul de duminică: supă cremă de champignon și ficat înăbușit cu smântână, morcovi și ceapă

A sta la masă cu familia duminica și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: supă cremă de champignon și ficat înăbușit cu smântână, morcovi și ceapă
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 4 ianuarie 2025, 07:00

Sandvișuri calde cu ton

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid și echilibrat.Dieta mediteraneană...

Sandvișuri calde cu ton
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 3 ianuarie 2025, 06:00

Pilaf cu fructe de mare

În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc peștii de apă dulce, sărată sau fructele de mare.Carnea de pește este una...

Pilaf cu fructe de mare