Ascultă Radio România Reșița Live

Fricando cu ciuperci

Bucătăriile țărilor europene sunt diverse dar ele au anumite  caracteristici comune care le diferențiază de alte regiuni. Carnea este mai proeminentă și mai consistentă. Multe produse lactate sunt folosite în gătit. Cartofii și varza sunt legumele importante în alimentația europenilor.

Fricando cu ciuperci

Articol editat de Radio Resita, 25 martie 2024, 06:00


Andorra este situată în Munții Pirinei între Spania și Franța și se află într-o poziție geografică unică care i-a influențat gastronomia. Mâncarea andorrană este o fuziune a influențelor spaniole și franceze, făcând-o excepțional de bogată și diversă. Bucătăria din Andorra este moștenitoarea unei tradiții vechi de secole. Astăzi gastronomia tradițională a micului Principat este prezentă mai ales în casele de munte, cunoscute sub numele de bordas.

Fricando cu ciuperci este unul dintre puținele mâncăruri traditionale care se prepară cu carne de vită, iar originea sa este din latura urbană a bucătăriei. O altă particularitate este că se prepară în mod normal cu o zi înainte și poate fi reîncălzit, deoarece își păstrează calitatea și aroma.
Unele scrieri spun că rețeta este de origine medievală. Dovezi scrise apar pentru prima dată într-o carte de rețete de la începutul secolului la XVII-lea. Atunci, acest fel de mâncare și-a făcut un loc central în tradiția gastronomică din Catalunia și Andorra.

Ingrediente pentru prepararea fricando-ului cu ciuperci:
– 1,5 kg de carne de vitel
– 800 de gr de ciuperci albe
– patru cepe pântecoase
– 7 căței de usturoi
– țelină sau Apio
– doi morcovi –
– două sau trei roșii decojite din conservă
– o foaie de dafin
– un baton de scorțișoară
– făină
– frunze de pătrunjel
– piper și sare după gust
– putin ulei și unt
– migdale și pâine tocate

Se toacă ceapa, usturoiul, batonul de țelină, morcovii, pătrunjelul și roșiile.
Se fierb legumele tocate într-o oală de lut sau de fontă cu aproximativ 750 de ml de apă. Se mai pune în apă o frunză de dafin, cuișoare, batonul de scorțișoară, sare și piper.
Se taie mușchiul de vită în fileuri foarte subțiri, care se sărează, pierează și se pudrează cu făină.

Carnea se prăjește pe rând într-o tigaie cu puțin ulei și unt. Când devine aurie se rezervă într-o oală.
După aceea se strecoară bulionul de legume, se toarnă peste carne, se acoperă oala și se va pune pe foc nici mare, nici mic, pentru ca totul să se gătească împreună.

La jumătatea gătitului, adică după 30 de minute trebuie adăugate ciupercile curățate în prealabil și trase la tigaie.
Așteptați încă 30 de minute până când se gătește și fricando este gata. Pentru a verifică dacă fileurile de carne sunt gătite corect înțepați unul sau două cu un cuțit. Cum spuneam fricando este mai savuros a doua zi.

Poftă bună și bucurați-vă de ce preparați!

Daniel Babun

(visitandorra-com)

Etichete:
Orez cu pui, vinete, ardei dulce și roșii în stil mediteranean
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 11 ianuarie 2025, 10:28

Orez cu pui, vinete, ardei dulce și roșii în stil mediteranean

Gătește sănătos în stil mediteranean! Descoperă o rețetă rapidă de orez cu pui, vinete, ardei și legume, perfectă pentru un prânz...

Orez cu pui, vinete, ardei dulce și roșii în stil mediteranean
Tort leneș cu miere și smântână
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 9 ianuarie 2025, 07:35

Tort leneș cu miere și smântână

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.Tortul este desertul central al multor evenimente...

Tort leneș cu miere și smântână
Pui Halal
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 8 ianuarie 2025, 08:35

Pui Halal

Miercurea, se știe, că descoperim rețete din Orientul Mijlociu sau Orientul Apropiat, cum i se mai spune. Bucătăria din Orientul Mijlociu este...

Pui Halal
Carne la cuptor în stil franțuzesc
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 7 ianuarie 2025, 08:26

Carne la cuptor în stil franțuzesc

Am deosebita plăcere și onoare să urez pe frecvențele Radio Reșița La Mulți Ani tuturor celor care poartă numele Sf. Ioan Botezătorul....

Carne la cuptor în stil franțuzesc
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 6 ianuarie 2025, 08:22

Cacciucco

Elba este o insulă în Marea Mediterană, aparținând regiunii italiene Toscana și se află la circa 20 km de coasta Grosseto. Este cea mai mare...

Cacciucco
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 5 ianuarie 2025, 07:08

Prânzul de duminică: supă cremă de champignon și ficat înăbușit cu smântână, morcovi și ceapă

A sta la masă cu familia duminica și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: supă cremă de champignon și ficat înăbușit cu smântână, morcovi și ceapă
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 4 ianuarie 2025, 07:00

Sandvișuri calde cu ton

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid și echilibrat.Dieta mediteraneană...

Sandvișuri calde cu ton
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 3 ianuarie 2025, 06:00

Pilaf cu fructe de mare

În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc peștii de apă dulce, sărată sau fructele de mare.Carnea de pește este una...

Pilaf cu fructe de mare