Ascultă Radio România Reșița Live

[FOTO] Rețeta de sâmbătă – Gulaș

Unul dintre trendurile cele mai puternice ale momentului în ce privește gastronomia este orientarea spre o alimentație sănătoasă. Lucrul acesta se observă în cele mai multe țări europene, inclusiv România. Este firesc să ne întrebăm ce înseamnă o alimentație sănătoasă și foarte recomandat să urmăm sfaturile experților în ce privește hrană zilnică. Această pentru că mâncarea ne ține în viață, dar ideal este să o transformăm și într-un aliat al sănătății noastre. Așadar, mâncarea sănătoasă trebuie să acopere necesarul de nutrienți ai organismului fără să conțină o mare cantitate de factori de risc. De asemenea trebuie să fie diversificată, să fie consumată moderat, atât cât să satisfacă necesarul energetic al organismului.

[FOTO] Rețeta de sâmbătă – Gulaș

Articol editat de Valentina Adam, 1 octombrie 2022, 09:34 / actualizat: 15 martie 2023, 13:45

Pentru a obține energia de care avem nevoie, trebuie să consumăm cantitatea potrivită de carbohidrați, grăsimi, proteine și apă. Trebuie să mâncăm în funcție de efortul fizic pe care-l facem.

Daniel Babun ne prezintă o rețetă de mâncare tradițională din Ungaria – gulaș.

Reteta emisiunii

Vecinii noștrii îi spun gulyas. Dar gulașul nu se gatește doar în țara din dreapta Tisei și îl prepară și vecinii maghiarilor. Conform DEX, citez: gulașul este o tocană de carne cu cartofi sau cu găluște de făină, iar WIKIPEDIA reține despre gulaș Gulaș că este o supă sau tocană de carne și legume condimentate cu boia și chimen uscat, printre altele. Gulașul este originar din Ungaria, fiind un simbol al acestei țări, am încheiat citatul. Supa de gulaș este mai subțire. Pentru preparare se folosește carnea de vită de cele mai multe ori, dar poate să fie și de porc, pui sau un amestec de cărnuri. În unele locuri, mai ales de-a lungul Dunării pemalurile din Ungaria, Sebia și de la noi din județ se prepară și cu pește. Gulașul de pește este mai gros decât o ciorbă de pește. Am auzit mulți români, din păcate care spuneau la o tocăniță de cartofi sau la o mâncare de cartofi gulaș. Cineva mi-a spus când l-am întrebat de ce spune gulaș mi-a răspuns că sună mai interesant. Să nu exagerăm totuși și să nu schimbăm denumirile mâncărurilor noastre tradiționale.

Pentru un gulaș delicios avem în primul rând nevoie de un ceaun și un foc de lemne. Punem puțină untură și când este bine încălzită prăjim carnea. Amestecăm din când în când. Carnea ar trebui să aibe și puțin seu și neapărat și ceva os cu măduvă. Cei care nu apreciază seul pot să pună doar carne macră tăiată cubulețe, dar la osul cu măduvă să nu renunțe. Nu puneți sare în această etapă a preparării deoarece sarea usucă bucățile de carne și noi vrem să fie suculente.  După ce carnea s-a prăjit puțin și a prins o culoare atrăgătoare o scoatem. În resturile de unsoare în care s-a prăjit carnea adăugăm 4- 5 cepe mari tăiate felii. Când ceapa a devenit translucidă punem 3 morcovii potriviți tocați și două rădăcini de păstârnac tocate și ele. După 3- 4 minute punem ardeii tăiați julien. Avem nevoie de doi ardei graș roșii, unul galben și un kapia.

Își lasă și ardeii aromele 3- 4 minute în ceaun și adăugăm carnea prăjită. Mai săsăm amestecul la foc atât cât carnea să preia și să transmită aromele cepei, ardeilor și rădăcinoaselor. Turnăm apă cât dorim. Eu folosesc apă minerală de calitate. Lăsăm focul să-și facă treaba, să bolborosească lichidul. Focul trebuie să fie deschis să se plimbe pe părțile ceaunului în funcție de direcția vântului. Dacă totuși bate mai tare puteți să-l protejați dar prepqratul își pierde puțin din svoare. Dacă folosiți focul de la o butelie de gaz să știți că preparatul își pierde mult din savoare. Am încercat ambele variante și am avut invitați la masă care mi-au confirmat că gulașul preparat la foc de lemne este mai savuros. Nu am modificat cu nimic rețeta. Ceaunul nu trebuie să fie nici acoperit cu capac. Caracteristica ceaunului este fără capac sau cum se spune în satul meu- fegeu.

Adăugăm pastă de roșii, passata, și o cutie de roșii în bulion. Puteți folosi și roșii proaspete, bine coapte, dar în cazul acesta opărițile un minut și jupuiți pielița pentru că ea rămâne tare indiferent de cât o preparăm Curățăm cartofi îndestulători și îi tăiem în bucăți cam la jumătate cât sunt bucățile de carne. Folosiți cartofi din cei pentru piure nu din cei pentru prăjit sau pentru salate. Avem nevoie să îngroașe gulașul. Dacă considerați că este subțire preparatul amestecați două- trei linguri de făină cu apă rece și adăugați din fiertură, pe rând câteva polonice ca să nu facă cocoloașe. Când cartofii sunt fierți potriviți de sare și piper, puneți și ardei iute cât vă place să fie de iute, semințe de chimen și mai lăsți 5 minute. Puteți pune și pastă de gulaș la tub. Cum doriți.

Luați ceaunul de pe foc, tocați o mână bună de pătrunjel și leuștean frunze și puneți-le în gulaș. Poftă bună și să aveți parte numai de bine.

Rețetă din bucătăria americană: Saltenas
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 3 decembrie 2024, 09:00

Rețetă din bucătăria americană: Saltenas

Așa cum am procedat în fiecare săptămână, marțea  traversăm Atlanticul și ne oprim în America de Nord, America Centrală sau America...

Rețetă din bucătăria americană: Saltenas
Pui copt în sos cremos de spanac
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 30 noiembrie 2024, 10:41

Pui copt în sos cremos de spanac

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid și echilibrat.Dieta mediteraneană...

Pui copt în sos cremos de spanac
Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 24 noiembrie 2024, 07:00

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat

A sta la masă cu familia, duminica, și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat
Ribollita toscana cu fasole
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 07:30

Ribollita toscana cu fasole

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid și echilibrat.Dieta mediteraneană are o...

Ribollita toscana cu fasole
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 22 noiembrie 2024, 07:30

Frigărui de creveți și scoici

În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc peștii de apă dulce, sărată sau fructele de mare.Carnea de pește este una...

Frigărui de creveți și scoici
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 21 noiembrie 2024, 07:30

Tort galez

Astăzi, ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.Tortul este desertul central al multor...

Tort galez
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 20 noiembrie 2024, 07:29

Kofta de pui

Miercurea am dedicat-o fastuoaselor, delicioaselor și fabuloaselor preparate ale Orientului Mijlociu.Influențate de o istorie bogată a...

Kofta de pui
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 18 noiembrie 2024, 07:16

Rețetă europeană: Bragioli maltez

Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița. Așa cum bine știți în fiecare zi de luni vă dezvălui câte o rețetă din gastronomia...

Rețetă europeană: Bragioli maltez