Ascultă Radio România Reșița Live

Flan parizian de ciocolată

 În fiecare zi de joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor. Timp de două săptămâni, în fiecare joi, v-am prezentat câte un tort cu vedetele primăverii, căpșunile. Pentru astăzi propun să ne delectăm cu Flan parizian de ciocolată.

Flan parizian de ciocolată

Articol editat de Radio Resita, 6 iunie 2024, 09:05 / actualizat: 8 iunie 2024, 9:08

Flanul de ciocolată parizian este un desert fantastic. O prajitură de cacao umplută cu cremă de ciocolată în care scufundarea linguriței este o adevarata plăcere.
O versiune refăcută a celebrului desert francez Flan parizian de ciocolată,  odată gustat, nu este ușor de uitat. Un blat de aluat de cacao și o cremă bogată cu smântână și ciocolată neagră alcătuiesc acest desert rafinat, ideal pentru încheierea unui prânz sau a unei cine.

Reteta de  Flan parizian de ciocolată nu este complexă, este un desert de dificultate medie dar care garantează o mare satisfacție. Pregătiți  aluatul de cacao și să îl lăsați la frigider peste noapte și îl scoateți cu o jumătate de oră înainte de a-l întinde, astfel va fi mai ușor de manevrat și evitați ruperea.
Ingredientele folosite la preparare:
– un bloc de aluat de cacao
– 350 de ml de lapte integral
– 80 de gr de gălbenușuri de ou (aproximativ 3 gălbenușuri)
– 75 de gr de zahăr tos
– un ou fiert
– 30 de gr de amidon de porumb
– 50 de gr de unt
– 100 de gr de smântână proaspătă
– o păstaie de vanilie
– 100 de gr de ciocolată neagră.

Pentru a pregăti crema începeți să încălziți laptele într-o cratiță. Într-un castron, combinați gălbenușurile, zahărul și amidonul. Scoateți semințele din păstaia de vanilie cu o linguriță, tăind-o în jumătate. Adăugați-le la celelalte ingrediente și bateți totul cu un mixer electric până când amestecul este bine omogenizat. Adăugați puțin lapte fierbinte și continuați prin turnarea restului, turnându-l încet și continuând să mixați.
Transferați amestecul în cratița pe care ați folosit-o pentru lapte și aduceți la fierbere ușor, apoi gătiți la foc mic până se îngroașă crema. Luați oul fiert și rupeți în bucăți gălbenușul.
Tăiați ciocolata cu un cuțit și păstrați-o într-un castron mic. Când crema s-a îngroșat se ia de pe foc se adaugă untul, se amesteca, se toarnă smântâna proaspătă și se încorporează.
Urmează să se adauge ciocolata tocată. Se amestecă energic pentru a se dizolva și încorpora bine, după care se rezervă.

Pe o tabla de patiserie înfăinată ușor, întindem aluatul de cacao cu ajutorul unui sucitor până are o grosime de aproximativ 3 mm. Așezați un inel de patiserie cu diametrul de 18 cm pe aluat și presati uniform astfel încât să se taie și să obțineți un disc care va fi baza desertului.
De asemenea, obțineți din aluat o fâșie de 4 cm lățime și suficient de lungă pentru a acoperi circumferința internă a inelului. Tapetăm o tava cu hârtie de copt. Ungem marginile tăvii cu ulei și introducem discul de aluat ca bază și fâșia de aluat ca margine, făcându-le să adere bine între ele. În locul inelului poți folosi și o matriță clasică prevăzută cu balamale.
Umpleți blatul cu crema de ciocolată și coaceți în cuptorul preîncălzit la 165 de grade Celsius timp de 45 de minute.
Scoateți Flanul parizian de ciocolată din cuptor și lăsați-l să se răcească complet înainte de a-i scoate inelul și a vă delecta.

Serviți și vă bucurați, dar să nu uitați că dulciurile se consumă cu responsabilitate, nu cu regularitate.

Daniel Babun

Prânzul de duminică: supă cremă de champignon și ficat înăbușit cu smântână, morcovi și ceapă
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 5 ianuarie 2025, 07:08

Prânzul de duminică: supă cremă de champignon și ficat înăbușit cu smântână, morcovi și ceapă

A sta la masă cu familia duminica și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: supă cremă de champignon și ficat înăbușit cu smântână, morcovi și ceapă
Sandvișuri calde cu ton
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 4 ianuarie 2025, 07:00

Sandvișuri calde cu ton

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid și echilibrat.Dieta mediteraneană...

Sandvișuri calde cu ton
Pilaf cu fructe de mare
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 3 ianuarie 2025, 06:00

Pilaf cu fructe de mare

În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc peștii de apă dulce, sărată sau fructele de mare.Carnea de pește este una...

Pilaf cu fructe de mare
Tort cu lapte condensat
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 2 ianuarie 2025, 09:00

Tort cu lapte condensat

Astăzi, ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.Tortul este desertul central al multor...

Tort cu lapte condensat
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 1 ianuarie 2025, 09:00

Preparate tradiționale în prima zi a anului

Astăzi nu ajungem în Orientul Mijlociu pentru că vom colinda prin unele bucătării ale lumii să aflăm cu ce se delectează oamenii din alte...

Preparate tradiționale în prima zi a anului
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 31 decembrie 2024, 09:00

Krautsuppe

Marțea mergeam de regulă prin bucătăriile continentului american. Astăzi, fiind ultima zi din 2024 iar la noapte petrecem de Revelion vă spun...

Krautsuppe
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 30 decembrie 2024, 09:00

Paste Bucatini cu carne de iepure

Insula Procida, alături de Ischia și de mult mai cunoscuta Capri fac parte din nestematele Golfului Napoli.Bucataria din Procida și Ischia sunt...

Paste Bucatini cu carne de iepure
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 29 decembrie 2024, 06:00

Prânzul de duminică: supă de dovlecel, cartofi cu carne tocată și roșii și clătite de ciocolată cu kefir

A sta la masă cu familia duminica și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: supă de dovlecel, cartofi cu carne tocată și roșii și clătite de ciocolată cu kefir