Ascultă Radio România Reșița Live

File mediteranean de porc

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid, și echilibrat inspirat de rețetele țărilor riverane Mării Mediterane.
Dieta mediteraneană are o valoare recunoscută care combină gustul, sănătatea și cultura alimentară. Se încearcă implementarea unui proiect ca Dieta Mediteraneeană să devină Dietă Planetară.
Bucătăria mediteraneană este echilibrul perfect între plăcere și sănătate. De altfel, fără a se limita la mâncare și delicatese, oamenii reușesc să-și mențină silueta, sănătatea, să fie activi și de succes. Secretul principal constă în calitatea produselor și procesare acestora. Aproape întregul procent de grăsime din dieta meniului mediteranean provine din uleiul de măsline, care nu numai că are un efect benefic asupra organismului, dar ajută și la absorbția și dezvăluirea beneficiilor sale multor altor produse.

File mediteranean de porc

Articol editat de Radio Resita, 4 mai 2024, 06:00

Pentru cei care nu țin post vă propun File mediteranean de porc.
Este un fel suculent și gustos de carne albă, acest file mediteranean de porc pe care l-am însoțit cu cartofi noi prefierți pe care i-am pus în tigaie abia la sfârșit.

Ingredientele pentru preparare sunt:
– un mușchi de porc
– 7 roșii uscate în ulei
– o mozzarella de bivoliță
– 60 de gr de bacon
– 2 căței de usturoi
– 500 de gr de cartofi noi
– 250 de ml de bulion de legume
– 7 frunze de busuioc
– 4 linguri de ulei de măsline extravirgin
– sare și piper proaspăt măcinat după gust.

Pentru acest fel de mâncare folosiți un cuțit ascuțit pentru a elimina acele fire de grăsime externă și feliați-o în aproximativ 7 bucăți curate, dar fără a ajunge la capătul fileului de porc.
Într-e fiecare tăietură am pus o felie de mozzarella, o frunză de busuioc și o roșie uscată în ulei.
Am învelit fileul de porc astfel „unturat” cu felii de bacon și am legat cu sfoară de bucătărie. Cine are plasă de prăjit poate să o folosească.
Într-o tigaie în care intră perfect fileul am pus puțin ulei de măsline extravirgin și cățeii de usturoi lăsând să sfârâie câteva minute.
Am scos usturoiul și am plasat în cratiță fileul pe care l-am sigilat pe toate părțile la foc mediu-înalt.
Între timp, am preîncălzit cuptorul la 190 de grade Celsius.
Am turnat bulionul de legume, iar gustul l-am reglat cu sare și piper. După aceea am introdus vasul și a fiert cam 20 de minute.
De câteva ori am deschis cuptorul și am uns fileul de porc cu sucul gătit, astfel încât partea superioară să nu se usuce.
După aproximativ 20 de minute am adăugat cartofii tăiați în jumătate pentru a grăbi gătitul care a continuat încă 20 de minute sau cam așa ceva. Fiecare își evaluează personal preparatul în cuptorul de acasă.
Odată gătit, nu mai rămâne decât să serviți acest al doilea fel cu un pahar de vin roșu corpolent.

Poftă bună și să aveți parte numai de bine!

Daniel Babun

Etichete:
Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 26 ianuarie 2025, 09:49

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine

A petrece timp cu familia la prânzul de duminica este o tradiție îndrăgită, un prilej de reconectare și bucurie. De ce să nu transformăm...

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine
Prânzul de duminică: supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci și cremă de ciocolată
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 12 ianuarie 2025, 09:30

Prânzul de duminică: supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci și cremă de ciocolată

Transformă prânzul de duminică într-o sărbătoare! Descoperă rețete delicioase pentru supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci...

Prânzul de duminică: supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci și cremă de ciocolată
Orez cu pui, vinete, ardei dulce și roșii în stil mediteranean
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 11 ianuarie 2025, 10:28

Orez cu pui, vinete, ardei dulce și roșii în stil mediteranean

Gătește sănătos în stil mediteranean! Descoperă o rețetă rapidă de orez cu pui, vinete, ardei și legume, perfectă pentru un prânz...

Orez cu pui, vinete, ardei dulce și roșii în stil mediteranean
Tort leneș cu miere și smântână
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 9 ianuarie 2025, 07:35

Tort leneș cu miere și smântână

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.Tortul este desertul central al multor evenimente...

Tort leneș cu miere și smântână
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 8 ianuarie 2025, 08:35

Pui Halal

Miercurea, se știe, că descoperim rețete din Orientul Mijlociu sau Orientul Apropiat, cum i se mai spune. Bucătăria din Orientul Mijlociu este...

Pui Halal
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 7 ianuarie 2025, 08:26

Carne la cuptor în stil franțuzesc

Am deosebita plăcere și onoare să urez pe frecvențele Radio Reșița La Mulți Ani tuturor celor care poartă numele Sf. Ioan Botezătorul....

Carne la cuptor în stil franțuzesc
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 6 ianuarie 2025, 08:22

Cacciucco

Elba este o insulă în Marea Mediterană, aparținând regiunii italiene Toscana și se află la circa 20 km de coasta Grosseto. Este cea mai mare...

Cacciucco
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 5 ianuarie 2025, 07:08

Prânzul de duminică: supă cremă de champignon și ficat înăbușit cu smântână, morcovi și ceapă

A sta la masă cu familia duminica și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: supă cremă de champignon și ficat înăbușit cu smântână, morcovi și ceapă