Ascultă Radio România Reșița Live

File mediteranean de porc

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid, și echilibrat inspirat de rețetele țărilor riverane Mării Mediterane.
Dieta mediteraneană are o valoare recunoscută care combină gustul, sănătatea și cultura alimentară. Se încearcă implementarea unui proiect ca Dieta Mediteraneeană să devină Dietă Planetară.
Bucătăria mediteraneană este echilibrul perfect între plăcere și sănătate. De altfel, fără a se limita la mâncare și delicatese, oamenii reușesc să-și mențină silueta, sănătatea, să fie activi și de succes. Secretul principal constă în calitatea produselor și procesare acestora. Aproape întregul procent de grăsime din dieta meniului mediteranean provine din uleiul de măsline, care nu numai că are un efect benefic asupra organismului, dar ajută și la absorbția și dezvăluirea beneficiilor sale multor altor produse.

File mediteranean de porc

Articol editat de Radio Resita, 4 mai 2024, 06:00

Pentru cei care nu țin post vă propun File mediteranean de porc.
Este un fel suculent și gustos de carne albă, acest file mediteranean de porc pe care l-am însoțit cu cartofi noi prefierți pe care i-am pus în tigaie abia la sfârșit.

Ingredientele pentru preparare sunt:
– un mușchi de porc
– 7 roșii uscate în ulei
– o mozzarella de bivoliță
– 60 de gr de bacon
– 2 căței de usturoi
– 500 de gr de cartofi noi
– 250 de ml de bulion de legume
– 7 frunze de busuioc
– 4 linguri de ulei de măsline extravirgin
– sare și piper proaspăt măcinat după gust.

Pentru acest fel de mâncare folosiți un cuțit ascuțit pentru a elimina acele fire de grăsime externă și feliați-o în aproximativ 7 bucăți curate, dar fără a ajunge la capătul fileului de porc.
Într-e fiecare tăietură am pus o felie de mozzarella, o frunză de busuioc și o roșie uscată în ulei.
Am învelit fileul de porc astfel „unturat” cu felii de bacon și am legat cu sfoară de bucătărie. Cine are plasă de prăjit poate să o folosească.
Într-o tigaie în care intră perfect fileul am pus puțin ulei de măsline extravirgin și cățeii de usturoi lăsând să sfârâie câteva minute.
Am scos usturoiul și am plasat în cratiță fileul pe care l-am sigilat pe toate părțile la foc mediu-înalt.
Între timp, am preîncălzit cuptorul la 190 de grade Celsius.
Am turnat bulionul de legume, iar gustul l-am reglat cu sare și piper. După aceea am introdus vasul și a fiert cam 20 de minute.
De câteva ori am deschis cuptorul și am uns fileul de porc cu sucul gătit, astfel încât partea superioară să nu se usuce.
După aproximativ 20 de minute am adăugat cartofii tăiați în jumătate pentru a grăbi gătitul care a continuat încă 20 de minute sau cam așa ceva. Fiecare își evaluează personal preparatul în cuptorul de acasă.
Odată gătit, nu mai rămâne decât să serviți acest al doilea fel cu un pahar de vin roșu corpolent.

Poftă bună și să aveți parte numai de bine!

Daniel Babun

Etichete:
Tort cu lapte condensat
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 2 ianuarie 2025, 09:00

Tort cu lapte condensat

Astăzi, ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.Tortul este desertul central al multor...

Tort cu lapte condensat
Preparate tradiționale în prima zi a anului
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 1 ianuarie 2025, 09:00

Preparate tradiționale în prima zi a anului

Astăzi nu ajungem în Orientul Mijlociu pentru că vom colinda prin unele bucătării ale lumii să aflăm cu ce se delectează oamenii din alte...

Preparate tradiționale în prima zi a anului
Krautsuppe
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 31 decembrie 2024, 09:00

Krautsuppe

Marțea mergeam de regulă prin bucătăriile continentului american. Astăzi, fiind ultima zi din 2024 iar la noapte petrecem de Revelion vă spun...

Krautsuppe
Paste Bucatini cu carne de iepure
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 30 decembrie 2024, 09:00

Paste Bucatini cu carne de iepure

Insula Procida, alături de Ischia și de mult mai cunoscuta Capri fac parte din nestematele Golfului Napoli.Bucataria din Procida și Ischia sunt...

Paste Bucatini cu carne de iepure
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 29 decembrie 2024, 06:00

Prânzul de duminică: supă de dovlecel, cartofi cu carne tocată și roșii și clătite de ciocolată cu kefir

A sta la masă cu familia duminica și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: supă de dovlecel, cartofi cu carne tocată și roșii și clătite de ciocolată cu kefir
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 28 decembrie 2024, 09:00

Pisto Manchego

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid și echilibrat.Dieta mediteraneană...

Pisto Manchego
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 27 decembrie 2024, 09:45

Lohikeito

Carnea de pește este una dintre cele mai sănătoase pentru om. Vitaminele și mineralele, sursele importante de acizi grași sănătoși și...

Lohikeito
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 23 decembrie 2024, 05:30

Biscuiți Bussola din Burano

Burano este o insula care face parte din Italia fiind în laguna Veneției. Este una dintre cele mai frumoase și mai cunoscute insule, situată la 7...

Biscuiți Bussola din Burano