Ascultă Radio România Reșița Live

File de porc în aluat foietaj

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid, și echilibrat inspirat de rețetele țărilor riverane Mării Mediterane.

File de porc în aluat foietaj este preparatul de astăzi.
Fileul de porc sau mușchiul este cea mai bună și mai moale parte a porcului și chiar și cei mai mari adversari ai cărnii de porc se înclină de obicei în fața acestuia. Necesită atenție și tandrețe la coacere, dacă vrem să rămână moale și suculent.
Rețeta de astăzi oferă mușchi de porc copt de două ori.  
Aluatul foietaj în care îl coacem îl va proteja de uscare în timpul coacerii, dar și în așteptarea de-a fi feliat și servit. În același timp, mai am atu în mânecă. Aluatul foietaj în care îl rulăm, de dată această se face cu untură.

File de porc în aluat foietaj

Articol editat de Radio Resita, 17 februarie 2024, 06:00

Luăm:
– 300 de gr de file de porc
– 100 de gr de bacon
– o lingură de muștar
– două linguri de ulei de măsline
– ierburi după gust
– un ou
– un aluat foietaj
– sare și piper după gust

Pentru aluat:
– 120 de gr de făină
– 40 de gr de untură
– 50 de ml de apă
– sare

Pregătim aluatul. Putem frământa aluatul cu mâna sau punem la lucru un robot de bucătărie. Dizolvăm sarea în apă. Eu am apelat la robotul meu de ajutor și încredere. Am turnat făina în bolul multifuncțional, am adăugat untură de pe burtă porcului și am pulsat până când untura s-a amestecat cu făina. Am adăugat treptat apă până când amestecul a devenit un aluat.
L-am scos, am format un dreptunghi și l-am pus la frigider învelit în folie de prospețime.

Aluatul este destul de neatrăgător în această etapă, dar așa ar trebui să arate și nu trebuie să fiți derutați sau descurajați de el.
Am așezat aluatul foietaj pe o planșă de lucru și l-am întins. Aluatul foietaj l-am uns cu ulei de măslina apoi am pliat toate cele patru părți. Aluatul dreptunghiular rezultat l-am rulat.
Repetați rularea și plierea de încă 4-5 ori, presărați cu făină dacă este necesar și îndepărtați excesul cu o perie de bucătărie. Între pliere, lăsăți aluatul să se odihnească la frigider cel puțin o jumătate de oră după fiecare operație, pentru destinderea glutenului.

Curățăm carnea de vene și grăsime. Amestecăm într-un borcan cu capac muștarul, ulei de măsline, sare, piper și ierburi pentru a face o emulsie. Agităm temeinic borcanul  apoi ungem bine carnea cu emulsie. Acoperim cu felii subțiri de bacon și îl legăm cu sfoară. Merge în cuptorul preîncălzit la 200 de grade Celsius timp de 30 de minute, apoi se scoate și se lasă să se răcească. După aceea scoatem baconul.

Întindem aluatul răcit, pe care l-am pliat de 4-5 ori, la dimensiunile necesare pentru a înveli carnea în el. Lăsăm suficient aluat pentru decorațiuni, dacă vrem să le facem. Rulăm fileul, dacă este necesar, sigilăm rosturile cu albuș bătut ușor, apoi facem și aranjăm decorațiunile. Pe acestea le lipim suplimentar cu gălbenuș de ou bătut.

Coacem 20 de minute la 200 de grade Celsius sau până când aluatul capătă o culoare galben aurie frumoasă. Se lasă puțin la răcit, apoi îl feliem și se servește sau se lasă să se răcească complet, apoi îl vom pune pe un platou de aperitive.
Din baconul pe care l-am scos, cu adaos de ceapă și ardei tocate foarte fin, amestecate cu unt facem un tartinat pentru a se servi alături de ruloul de aluat cu carne.

Poftă bună și să aveți parte numai de bine!

Daniel Babun

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 martie 2025, 09:42

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză

Prânzul de duminică alături de familie este un moment special, o tradiție care aduce împreună gusturile autentice și conversațiile calde....

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză
Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 martie 2025, 06:00

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească

Papricaș de porc cu găluște este o rețetă românească autentică, apreciată pentru gustul său bogat și aroma inconfundabilă. Este...

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 2 martie 2025, 10:05

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale

Bucătăria românească este o comoară de arome și tradiții, iar duminica este momentul perfect pentru a descoperi și savura preparate...

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 23 februarie 2025, 09:18

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris

Duminica este ziua în care a sta la masă cu familia se transformă într-o mică sărbătoare, în care legăturile familiale se întăresc, iar...

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 22 februarie 2025, 06:00

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline

Sâmbăta este ziua ideală pentru a aduce pe masă preparate sănătoase și pline de vitamine. Dacă vrei să gătești ceva ușor, rapid și...

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 februarie 2025, 10:34

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură

Prânzul de duminică este momentul perfect pentru a aduna familia în jurul mesei, într-o atmosferă relaxantă. Iată trei rețete savuroase,...

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 februarie 2025, 10:05

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară

Prânzul de duminică este un moment special pentru multe familii, un prilej de socializare, relaxare și savurare a preparatelor preferate. O supă...

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 26 ianuarie 2025, 09:49

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine

A petrece timp cu familia la prânzul de duminica este o tradiție îndrăgită, un prilej de reconectare și bucurie. De ce să nu transformăm...

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine