File de porc în aluat foietaj
Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid, și echilibrat inspirat de rețetele țărilor riverane Mării Mediterane.
File de porc în aluat foietaj este preparatul de astăzi.
Fileul de porc sau mușchiul este cea mai bună și mai moale parte a porcului și chiar și cei mai mari adversari ai cărnii de porc se înclină de obicei în fața acestuia. Necesită atenție și tandrețe la coacere, dacă vrem să rămână moale și suculent.
Rețeta de astăzi oferă mușchi de porc copt de două ori.
Aluatul foietaj în care îl coacem îl va proteja de uscare în timpul coacerii, dar și în așteptarea de-a fi feliat și servit. În același timp, mai am atu în mânecă. Aluatul foietaj în care îl rulăm, de dată această se face cu untură.
Articol editat de Radio Resita, 17 februarie 2024, 06:00
Luăm:
– 300 de gr de file de porc
– 100 de gr de bacon
– o lingură de muștar
– două linguri de ulei de măsline
– ierburi după gust
– un ou
– un aluat foietaj
– sare și piper după gust
Pentru aluat:
– 120 de gr de făină
– 40 de gr de untură
– 50 de ml de apă
– sare
Pregătim aluatul. Putem frământa aluatul cu mâna sau punem la lucru un robot de bucătărie. Dizolvăm sarea în apă. Eu am apelat la robotul meu de ajutor și încredere. Am turnat făina în bolul multifuncțional, am adăugat untură de pe burtă porcului și am pulsat până când untura s-a amestecat cu făina. Am adăugat treptat apă până când amestecul a devenit un aluat.
L-am scos, am format un dreptunghi și l-am pus la frigider învelit în folie de prospețime.
Aluatul este destul de neatrăgător în această etapă, dar așa ar trebui să arate și nu trebuie să fiți derutați sau descurajați de el.
Am așezat aluatul foietaj pe o planșă de lucru și l-am întins. Aluatul foietaj l-am uns cu ulei de măslina apoi am pliat toate cele patru părți. Aluatul dreptunghiular rezultat l-am rulat.
Repetați rularea și plierea de încă 4-5 ori, presărați cu făină dacă este necesar și îndepărtați excesul cu o perie de bucătărie. Între pliere, lăsăți aluatul să se odihnească la frigider cel puțin o jumătate de oră după fiecare operație, pentru destinderea glutenului.
Curățăm carnea de vene și grăsime. Amestecăm într-un borcan cu capac muștarul, ulei de măsline, sare, piper și ierburi pentru a face o emulsie. Agităm temeinic borcanul apoi ungem bine carnea cu emulsie. Acoperim cu felii subțiri de bacon și îl legăm cu sfoară. Merge în cuptorul preîncălzit la 200 de grade Celsius timp de 30 de minute, apoi se scoate și se lasă să se răcească. După aceea scoatem baconul.
Întindem aluatul răcit, pe care l-am pliat de 4-5 ori, la dimensiunile necesare pentru a înveli carnea în el. Lăsăm suficient aluat pentru decorațiuni, dacă vrem să le facem. Rulăm fileul, dacă este necesar, sigilăm rosturile cu albuș bătut ușor, apoi facem și aranjăm decorațiunile. Pe acestea le lipim suplimentar cu gălbenuș de ou bătut.
Coacem 20 de minute la 200 de grade Celsius sau până când aluatul capătă o culoare galben aurie frumoasă. Se lasă puțin la răcit, apoi îl feliem și se servește sau se lasă să se răcească complet, apoi îl vom pune pe un platou de aperitive.
Din baconul pe care l-am scos, cu adaos de ceapă și ardei tocate foarte fin, amestecate cu unt facem un tartinat pentru a se servi alături de ruloul de aluat cu carne.
Poftă bună și să aveți parte numai de bine!
Daniel Babun