Ascultă Radio România Reșița Live

Fasole albă cu legume în stil mediteraneean

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid, și echilibrat inspirat de rețetele țărilor care au plaje la Marea Mediterană.
Dieta mediteraneană a fost declarată moștenire culturală imaterială a umanității de către UNESCO la 16 noiembrie 2010 și până astăzi a deținut recordul pentru cel mai sănătos stil de alimentație dintre cele peste 40 de regimuri alimentare răspândite în întreaga lume.
Meritul constă în capacitatea sa, acum recunoscută în mod unic, de a promova longevitatea și de a preveni o serie de boli cronice netransmisibile, în special de a reduce riscul de boli cardiovasculare și de diabet zaharat.
Dieta mediteraneană are o valoare recunoscută care combină gustul, sănătatea și cultura alimentară. Se încearcă implementarea unui proiect ca Dieta Mediteraneeană să devină Dietă Planetară.

Articol editat de Valentina Adam, 11 noiembrie 2023, 09:23

Voi exemplifica printr-o rețetă de Fasole albă cu legume în stil mediteraneean.
Ingrediente necesare:
– o cană și un sfert de fasole albă uscată
– jumătate de cană de ulei de măsline
– câte un ardei gras roșu și verde tocați mărunt
– o ceapă mare rasă
– un cățel de usturoi feliat subțire
– 8 roșii cherry tăiate în jumătate
– o lingură de oregano
– o linguriță de pastă de roșii diluată într-un sfert de cană de apă
– piper proaspăt râșnit și sărat după gust

Înmuiem fasolea în apă peste noapte. Clătim și fierbem fasolea 15 minute după care aruncăm apa. Punem din nou la fiert pentru încă 15- 20 de minute până când boabele sunt moi. Le scurgem și le punem deoparte. Între timp preîncălzim cuptorul la 180 de gr Celsius.

Tăiem legumele și apoi într-un castron mare amestecăm ardeii, ceapa rasă, usturoiul, fasolea, uleiul de măsline, amestecul de pastă de roșii și oregano. Amestecăm ușor pentru a nu fărâma fasolea.
Adăugăm roșiile cherry tăiate în jumătate și amestecăm din nou ușor.

Toată compoziția o punem într-o tavă. Adăugăm o cană de apă fierbinte, turnând într-un colț și înclinând tava astfel încât apa să se răspândească pe tot cuprinsul ei. Nu turnați peste, deoarece acest lucru va spăla uleiul de măsline.
Acoperim cu folie de aluminiu și lăsăm la copt aproximativ o oră până când ardeii s-au muiat.

Scoatem folia și mai lăsăm în cuptor încă 10- 15 minute, dacă dorim să se rumenească. Aveți grijă să nu o lăsați descoperită prea mult timp, altfel, fasolea se va usca.

Scoatem din cuptor și lăsăm să se răcească. Se servește ca atare sau cu brânza preferată, cu pâine proaspătă sau mămăligă. Poftă bună și să aveți parte numai de bine. (fmaware.org)

Daniel Babun

Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 februarie 2025, 10:05

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară

Prânzul de duminică este un moment special pentru multe familii, un prilej de socializare, relaxare și savurare a preparatelor preferate. O supă...

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 26 ianuarie 2025, 09:49

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine

A petrece timp cu familia la prânzul de duminica este o tradiție îndrăgită, un prilej de reconectare și bucurie. De ce să nu transformăm...

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 12 ianuarie 2025, 09:30

Prânzul de duminică: supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci și cremă de ciocolată

Transformă prânzul de duminică într-o sărbătoare! Descoperă rețete delicioase pentru supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci...

Prânzul de duminică: supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci și cremă de ciocolată
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 11 ianuarie 2025, 10:28

Orez cu pui, vinete, ardei dulce și roșii în stil mediteranean

Gătește sănătos în stil mediteranean! Descoperă o rețetă rapidă de orez cu pui, vinete, ardei și legume, perfectă pentru un prânz...

Orez cu pui, vinete, ardei dulce și roșii în stil mediteranean
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 9 ianuarie 2025, 07:35

Tort leneș cu miere și smântână

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.Tortul este desertul central al multor evenimente...

Tort leneș cu miere și smântână
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 8 ianuarie 2025, 08:35

Pui Halal

Miercurea, se știe, că descoperim rețete din Orientul Mijlociu sau Orientul Apropiat, cum i se mai spune. Bucătăria din Orientul Mijlociu este...

Pui Halal
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 7 ianuarie 2025, 08:26

Carne la cuptor în stil franțuzesc

Am deosebita plăcere și onoare să urez pe frecvențele Radio Reșița La Mulți Ani tuturor celor care poartă numele Sf. Ioan Botezătorul....

Carne la cuptor în stil franțuzesc
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 6 ianuarie 2025, 08:22

Cacciucco

Elba este o insulă în Marea Mediterană, aparținând regiunii italiene Toscana și se află la circa 20 km de coasta Grosseto. Este cea mai mare...

Cacciucco