Ascultă Radio România Reșița Live

Enchilada de vită la cuptor

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid și echilibrat. Astăzi nu vom avea un preparat mediteraneean ci unul latino.
Este un fapt universal recunoscut că cel mai bun și cel mai distractiv de a învăța despre o cultură este să mănânci mâncărurile acesteia. Unele dintre cele mai delicioase preparate provin din toată America Latină. Dacă nu puteți să plecați într-o vacanță în America Latină mâncărurile  tradiționale din Mexic, Cuba, Argentina, Puerto Rico și El Salvador, printre altele, vă vor face să vă simți ca și cum ați ați traversat Atlanticul.

Enchilada de vită la cuptor

Articol editat de Valentina Adam, 24 august 2024, 10:44

Din zona latino vă propun Enchilada de vită la cuptor.
Această Enchilada de vită cu fasole, ardei gras și brânză este ușor de asamblat și se coace suficient de repede pentru a face o masă grozavă.

Se folosesc la preparare:
– un kg de carne de vită tocată
– o conservă de fasole roșie
– două  lingurițe cu ulei de măsline
– o ceapă, tocată
– 4 căței de usturoi, tocați
– un ardei gras mare, de orice culoare, tăiat cubulețe
– sare și piper după gust
– brânză semitare
– o linguriță de chimen măcinat
– o cutie de sos roșu de enchilada, împărțit
– 12 tortilla de porumb
– coriandru (opțional)
– smântână, pentru garnitură (opțional)

Preîncălziți cuptorul la 190 de grade Celsius.
Încingeți o tigaie mare la foc mediu. Adăugați ulei de măsline, apoi ceapa. Se călește până când ceapa începe să se înmoaie, cam 3 minute. Adăugați ardeiul gras și prăjiți-l aproximativ două minute. Se pune usturoiul și se călește până se parfumează, un minut.
Adăugați carnea tocată de vită și gătiți, fărâmițând carnea cu o spatulă, până se rumenește, aproximativ 10 minute. Scurgeți orice grăsime. Se pune fasolea roșie. Asezonați cu sare, piper negru și chimen. Se amestecă o cană de sos enchilada, se reduce focul la mediu spre mic și se fierbe, neacoperit, timp de 5 minute.
Între timp, întindeți uniform sosul de enchilada rămas pe fundul unui vas de copt.
Folosind un cuțit ascuțit, tăiați cu grijă o margine dreaptă de pe o parte a tortillelor. Puneți 4 tortilla cu marginea tăiată îndreptată spre părțile laterale ale vasului.
Întindeți jumătate din amestecul de carne de vită peste tortilla și acoperiți cu brânză. Adăugați un alt strat de tortilla, apoi amestecul de carne de vită și brânză pentru a crea al doilea strat. Repetați straturile care se termină cu brânza rămasă. Acoperiți cu folie termică.
Coaceți în cuptorul preîncălzit timp de 15 minute. Îndepărtați folia și coaceți până când brânza se rumenește ușor, încă 5 până la 10 minute. Scoateți din cuptor, lăsăți să se odihnească până la 10 minute înainte de servire. Decorați cu smântână și coriandru tocat, dacă doriți.

Acum vă spun cum se face Tortilla de porumb.
Cantitățile sunt pentru aproximativ 10 tortilla de porumb
– o cană de făină de porumb, sau după cum este necesar
– jumătate de linguriță de sare
– treisfert de cană de apă fierbinte.

Puneți făina într-un castron mare. Stropiți cu sare și adăugați apa fierbinte. Amestecați cu degetele până când aluatul începe să se strângă.
Frământați câteva minute pentru a se netezi sau până când textura seamănă cu chitul. Adăugați mai multă apă dacă aluatul este prea uscat și mai multă făină dacă este prea umed.
Puneți un prosop umed peste aluat pentru a nu se usca. Lăsăți-l să se odihnească 20 până la 30 de minute.
Scoateți o bucată mică de aluat, suficientă pentru a se rula ca o minge și o aplatizați.
Puneți o tigaie fierbinte și fără ulei, la foc mediu spre mare. Gătiți prima parte timp de 30 până la 45 de secunde. Întoarceți și gătiți a două parte timp de un minut. Întoarceți și apăsăți o dată sau de două ori cu o spatulă până când tortilla se umflă ușor. Gătiți încă 30 de secunde. Întoarceți ultima oară și gătiți timp de 10 secunde.
Transferați rapid tortilla în tavă și puneți un prosop peste. Repetați gătirea restului de aluat de tortilla.
Lăsăți tortilla până când se înmoaie, cel puțn 15 minute.

Bucurați-vă și descoperiți gustul și aroma Enchiladei de vită la cuptor.

Daniel Babun

(allrecipes.com)

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 26 ianuarie 2025, 09:49

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine

A petrece timp cu familia la prânzul de duminica este o tradiție îndrăgită, un prilej de reconectare și bucurie. De ce să nu transformăm...

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine
Prânzul de duminică: supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci și cremă de ciocolată
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 12 ianuarie 2025, 09:30

Prânzul de duminică: supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci și cremă de ciocolată

Transformă prânzul de duminică într-o sărbătoare! Descoperă rețete delicioase pentru supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci...

Prânzul de duminică: supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci și cremă de ciocolată
Orez cu pui, vinete, ardei dulce și roșii în stil mediteranean
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 11 ianuarie 2025, 10:28

Orez cu pui, vinete, ardei dulce și roșii în stil mediteranean

Gătește sănătos în stil mediteranean! Descoperă o rețetă rapidă de orez cu pui, vinete, ardei și legume, perfectă pentru un prânz...

Orez cu pui, vinete, ardei dulce și roșii în stil mediteranean
Tort leneș cu miere și smântână
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 9 ianuarie 2025, 07:35

Tort leneș cu miere și smântână

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.Tortul este desertul central al multor evenimente...

Tort leneș cu miere și smântână
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 8 ianuarie 2025, 08:35

Pui Halal

Miercurea, se știe, că descoperim rețete din Orientul Mijlociu sau Orientul Apropiat, cum i se mai spune. Bucătăria din Orientul Mijlociu este...

Pui Halal
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 7 ianuarie 2025, 08:26

Carne la cuptor în stil franțuzesc

Am deosebita plăcere și onoare să urez pe frecvențele Radio Reșița La Mulți Ani tuturor celor care poartă numele Sf. Ioan Botezătorul....

Carne la cuptor în stil franțuzesc
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 6 ianuarie 2025, 08:22

Cacciucco

Elba este o insulă în Marea Mediterană, aparținând regiunii italiene Toscana și se află la circa 20 km de coasta Grosseto. Este cea mai mare...

Cacciucco
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 5 ianuarie 2025, 07:08

Prânzul de duminică: supă cremă de champignon și ficat înăbușit cu smântână, morcovi și ceapă

A sta la masă cu familia duminica și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: supă cremă de champignon și ficat înăbușit cu smântână, morcovi și ceapă