Ascultă Radio România Reșița Live

Enchilada de vită la cuptor

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid și echilibrat. Astăzi nu vom avea un preparat mediteraneean ci unul latino.
Este un fapt universal recunoscut că cel mai bun și cel mai distractiv de a învăța despre o cultură este să mănânci mâncărurile acesteia. Unele dintre cele mai delicioase preparate provin din toată America Latină. Dacă nu puteți să plecați într-o vacanță în America Latină mâncărurile  tradiționale din Mexic, Cuba, Argentina, Puerto Rico și El Salvador, printre altele, vă vor face să vă simți ca și cum ați ați traversat Atlanticul.

Enchilada de vită la cuptor

Articol editat de Valentina Adam, 24 august 2024, 10:44

Din zona latino vă propun Enchilada de vită la cuptor.
Această Enchilada de vită cu fasole, ardei gras și brânză este ușor de asamblat și se coace suficient de repede pentru a face o masă grozavă.

Se folosesc la preparare:
– un kg de carne de vită tocată
– o conservă de fasole roșie
– două  lingurițe cu ulei de măsline
– o ceapă, tocată
– 4 căței de usturoi, tocați
– un ardei gras mare, de orice culoare, tăiat cubulețe
– sare și piper după gust
– brânză semitare
– o linguriță de chimen măcinat
– o cutie de sos roșu de enchilada, împărțit
– 12 tortilla de porumb
– coriandru (opțional)
– smântână, pentru garnitură (opțional)

Preîncălziți cuptorul la 190 de grade Celsius.
Încingeți o tigaie mare la foc mediu. Adăugați ulei de măsline, apoi ceapa. Se călește până când ceapa începe să se înmoaie, cam 3 minute. Adăugați ardeiul gras și prăjiți-l aproximativ două minute. Se pune usturoiul și se călește până se parfumează, un minut.
Adăugați carnea tocată de vită și gătiți, fărâmițând carnea cu o spatulă, până se rumenește, aproximativ 10 minute. Scurgeți orice grăsime. Se pune fasolea roșie. Asezonați cu sare, piper negru și chimen. Se amestecă o cană de sos enchilada, se reduce focul la mediu spre mic și se fierbe, neacoperit, timp de 5 minute.
Între timp, întindeți uniform sosul de enchilada rămas pe fundul unui vas de copt.
Folosind un cuțit ascuțit, tăiați cu grijă o margine dreaptă de pe o parte a tortillelor. Puneți 4 tortilla cu marginea tăiată îndreptată spre părțile laterale ale vasului.
Întindeți jumătate din amestecul de carne de vită peste tortilla și acoperiți cu brânză. Adăugați un alt strat de tortilla, apoi amestecul de carne de vită și brânză pentru a crea al doilea strat. Repetați straturile care se termină cu brânza rămasă. Acoperiți cu folie termică.
Coaceți în cuptorul preîncălzit timp de 15 minute. Îndepărtați folia și coaceți până când brânza se rumenește ușor, încă 5 până la 10 minute. Scoateți din cuptor, lăsăți să se odihnească până la 10 minute înainte de servire. Decorați cu smântână și coriandru tocat, dacă doriți.

Acum vă spun cum se face Tortilla de porumb.
Cantitățile sunt pentru aproximativ 10 tortilla de porumb
– o cană de făină de porumb, sau după cum este necesar
– jumătate de linguriță de sare
– treisfert de cană de apă fierbinte.

Puneți făina într-un castron mare. Stropiți cu sare și adăugați apa fierbinte. Amestecați cu degetele până când aluatul începe să se strângă.
Frământați câteva minute pentru a se netezi sau până când textura seamănă cu chitul. Adăugați mai multă apă dacă aluatul este prea uscat și mai multă făină dacă este prea umed.
Puneți un prosop umed peste aluat pentru a nu se usca. Lăsăți-l să se odihnească 20 până la 30 de minute.
Scoateți o bucată mică de aluat, suficientă pentru a se rula ca o minge și o aplatizați.
Puneți o tigaie fierbinte și fără ulei, la foc mediu spre mare. Gătiți prima parte timp de 30 până la 45 de secunde. Întoarceți și gătiți a două parte timp de un minut. Întoarceți și apăsăți o dată sau de două ori cu o spatulă până când tortilla se umflă ușor. Gătiți încă 30 de secunde. Întoarceți ultima oară și gătiți timp de 10 secunde.
Transferați rapid tortilla în tavă și puneți un prosop peste. Repetați gătirea restului de aluat de tortilla.
Lăsăți tortilla până când se înmoaie, cel puțn 15 minute.

Bucurați-vă și descoperiți gustul și aroma Enchiladei de vită la cuptor.

Daniel Babun

(allrecipes.com)

Tort cu lapte condensat
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 2 ianuarie 2025, 09:00

Tort cu lapte condensat

Astăzi, ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.Tortul este desertul central al multor...

Tort cu lapte condensat
Preparate tradiționale în prima zi a anului
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 1 ianuarie 2025, 09:00

Preparate tradiționale în prima zi a anului

Astăzi nu ajungem în Orientul Mijlociu pentru că vom colinda prin unele bucătării ale lumii să aflăm cu ce se delectează oamenii din alte...

Preparate tradiționale în prima zi a anului
Krautsuppe
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 31 decembrie 2024, 09:00

Krautsuppe

Marțea mergeam de regulă prin bucătăriile continentului american. Astăzi, fiind ultima zi din 2024 iar la noapte petrecem de Revelion vă spun...

Krautsuppe
Paste Bucatini cu carne de iepure
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 30 decembrie 2024, 09:00

Paste Bucatini cu carne de iepure

Insula Procida, alături de Ischia și de mult mai cunoscuta Capri fac parte din nestematele Golfului Napoli.Bucataria din Procida și Ischia sunt...

Paste Bucatini cu carne de iepure
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 29 decembrie 2024, 06:00

Prânzul de duminică: supă de dovlecel, cartofi cu carne tocată și roșii și clătite de ciocolată cu kefir

A sta la masă cu familia duminica și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: supă de dovlecel, cartofi cu carne tocată și roșii și clătite de ciocolată cu kefir
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 28 decembrie 2024, 09:00

Pisto Manchego

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid și echilibrat.Dieta mediteraneană...

Pisto Manchego
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 27 decembrie 2024, 09:45

Lohikeito

Carnea de pește este una dintre cele mai sănătoase pentru om. Vitaminele și mineralele, sursele importante de acizi grași sănătoși și...

Lohikeito
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 23 decembrie 2024, 05:30

Biscuiți Bussola din Burano

Burano este o insula care face parte din Italia fiind în laguna Veneției. Este una dintre cele mai frumoase și mai cunoscute insule, situată la 7...

Biscuiți Bussola din Burano